MacBook Pro munkához

Sziasztok!

Munkához szeretnék vásárolni magamnak egy MacBookot. Alapvetően tisztában vagyok az igényeimmel, a lehetőségeimmel és a korlátaimmal, de arra gondoltam, hogy egy-két építő jellegű komment simán lehet, hogy tudna nekem segíteni abban, hogy a legjobb csomagot állítsam össze magamnak.

Amire kell:

 • kreatív munkák (videó- és képszerkesztés, hang és fény utómunkák),
 • emellett kvázi “irodai” laptopként: stabil, megbízható környezet,
 • Apple ökoszisztéma kihasználása.
  Amire használnám:
 • otthon: munka,
 • úton, nyaralóban, barátoknál: sima laptop - net, tartalomfogyasztás,
 • de alkalmasint ezeket az időket is “hasznosan”, munkával tölteném.
  Ezért arra gondoltam, hogy nem a csúcs (kvázi csúcs) Prókat céloznám meg, hanem egy középkategóriásat (már ha van ilyen :smiley: ), és inkább külső eszközökkel oldanám meg a hatékonyságnövelést. Ez az én elképzeléseim szerint csökkentené a kiadásaimat is.

A Pro:

 • 15 hüvelykes MacBook Pro
 • 2,6 GHz-es, 6 magos, kilencedik generációs Intel Core i7 processzor (Turbo Boost gyorsítással akár 4,5 GHz)
 • 16 GB 2400 MHz-es DDR4 memória
 • Radeon Pro 555X grafikus processzor 4 GB GDDR5 memóriával
 • 256 GB-os SSD-tároló
  (Ez eddig 830.000 HUF.)
  Szerintem ez egy önmagában sem egy rossz konstrukció. Az ára még elmegy, több mint kiválóan alkalmas arra, hogy ellássa az “irodai laptop” feladatkört, és mozgó munkaállomásként is használható - ha nem is kiemelkedő hatékonysággal. Plusz, magamhoz merem venni, ha kimegyek az utcára, és nem kell attól félnem, hogy “eltűnik”, megrongálódik a majd’ két milliós laptop.
  Opcióként merülhet fel nálam a 13’-as Pro 1,7 GHz-es, négymagos, nyolcadik generációs Intel Core i7 processzorral. (De hasonló paraméterekkel az “csak” egy százassal lesz olcsóbb - kisebb kijelzővel.) Tapasztalatok alapján mennyi különbség van az említett két, nyolcadik és kilencedik generációs i7 között?

A kiegészítők, amikkel szerintem növelni lehet a hatékonyságot, a kényelmet és csökkenteni lehet a kiadásokat. Tehát a leendő otthoni munkaállomás részei:

 • Blackmagic eGPU (230.000 HUF) vagy SAPPHIRE GearBox RX580 Thunderbolt 3 (180.000 HUF). Úgy vélem, hogy egy külső Radeon 580-nal olcsóbban lehet növelni a hatékonyságot, mintha egy erősebb processzorú és erősebb belső videókártyás modellt vennék. Már ami az ár-érték arányt illeti. Ezzel kapcsolatban szívesen olvasnék néhány tanácsot, hogy mit javasoltok? Megéri-e vagy sem, illetve, hogy a két modell közül szerintetek melyik lenne a jobb? (Elvileg ugyan azt tudják, a Blackmagic jóval drágábbért, ellenben az Apple-lel közösen fejlesztették.)

 • LaCie 5 TB-os Mobile külső merevlemez (57.000 HUF)

 • LaCie 500 GB-os Mobile SSD nagy teljesítményű külső SSD-tároló (49.000 HUF)
  Tudom, hogy ilyeneket kissé olcsóbban is be lehet szerezni (a Samsung is megbízható márka, de ennek tetszik a dizájnja, és így egységes is lehetne). Ezekkel meg tudnám oldani a gyors és hordozható adatátvitelt a Pro és a másik gépem, illetve mások gépe között. Plusz mind a két megoldás olcsóbb, mintha a belső tárhelyet növelném meg ilyen vagy ehhez hasonló mértékben a notebookban.

Lényegében azt számolgattam, hogy kb. +300.000 költséggel tudnám kiváltani az erősebb Prót, ami olyan +450-600.000 lenne drágább, így spórolnék 150-300.000-et, amit más hasznos dologra tudnék elkölteni a setupban, és talán kicsivel mobilabb is lennék, és ahogy már írtam, nem majd’ két millió forinttal a táskámban mászkálnék nap mint nap.

 • Magic Trackpad 2, Magic Keyboard számbillentyűzettel és Magic Mouse 2
  Ezeket csak az otthoni munkaállomásomon használnám. (A gép ezen a munkaállomáson értelemszerűen össze lenne csukva, és szépen félre lenne téve az asztalon.) A kérdésem az lenne, hogy szerintetek van-e létjogosultsága az egérnek, ha trackpad is van mellette?

 • HyperDrive PRO Hub USB-C
  Tudtok-e jobb/hatékonyabb hubot Próhoz?

 • Monitor opciók: LG UltraFine 4K - LG 34UC99-W WQHD IPS LED Ívelt monitor.
  A témában majd átnézem a fórumot, de pár szösszenet erejéig szívesen olvasnék véleményeket. Egyelőre az utóbbit preferálom, de a döntést még nem hoztam meg. (Ezzel kapcsolatban lenne egy konkrét kérdésem is: egyelőre nem tiszta nekem, hogy lehet-e az UltraFine-t PC-hez is csatlakoztatni, vagy az csak Mac-kel kompatibilis? Van egy PC-m is, azon játszani szoktam, és ha már veszek egy profi monitort [még ha nem is a gaming miatt], akkor szeretném kihasználni az előnyeit.)

Ezek mellé még veszek néhány dolgot vagy már megvan (fejhallgató, nyomtató, stb.), de azokkal kapcsolatban, azt hiszem, nincsen kérdésem. :slight_smile:
Szóval nagyon hálás lennék a közösségnek, ha néhány tanáccsal, kommenttel ellátnátok, és elmondanátok a véleményeteket ezzel a setuppal kapcsolatban. Elég nagy beruházás lesz a részemről, és nagyon szeretném, ha megtérülne, és hatékonyan lehetne vele dolgozni, ezért is gondoltam azt, hogy itt sok segítséget kaphatok a témában, mivel ez egy komoly döntés lesz majd számomra a közeljövőben.
Mindezt előre is nagyon szépen köszönöm, királyok vagytok! :slight_smile: :sunglasses:

1 Like

Én munkához nem nagyon mernék külső HDD-t venni, tudom 5 terra SSD egy vagyon, viszont ha egyik napról a másikra megadja magát a HDD, akkor aztán lehet pillogni.

Én személy szerint Blackmagic felé hajlanék, persze ez csak szimpátia.
Nem tudom szóba jöhet-e.
https://www.jofogas.hu/jasz_nagykun_szolnok/Blackmagic_Design_RX_580_Egpu___Mac_93732775.htm

A monitor menni fog PC-vel.

1 Like

Úgy emlékszem a 13-as pro-kba 2 magos i7 van.
32Gb ramot mindenkép tegyél bele valamint kérd a legnagyobb kártyát 512 ssdvel.
Rendernél úgyis a throttling lesz a legnagyobb bajod.

Köszi az infókat! :slight_smile:

1 Like

Az a kártya van, amit írtam. Copypaste-eltem az apple.com-rol. A RAM-on gondolkodom. De a nagyobb kártyát meg a belső SSD-t szeretném megspórolni a külső cuccokkal. Pont ez lenne a lényeg. Ha maxolom a beltartalmat, akkor nem kellene a többi, és horribilis összeget fizetnék. :smiley:

250 helyett, hogy 500GB legyen az ugye 80k, szerintem is teljesen felesleges, ennyiből veszel 2-3 terra külső SSD-t. Ramhoz nem tudok mit hozzáfűzni, azt nem tudom sajnos mennyire kell ilyen munkákhoz.
Az eGPU-s RX 580 meg gondolom erősebb, mint a Raedon Vega Pro 20, amit egyébként is csak az 1,06 milliós gépbe lehet rakni :smiley: 560X-nél biztos erősebb, amit a tiédbe lehetne rakni. Az a baj nincs sok teszt ezeknek az összehasonlításáról.

Csak ha sok külső cuccot használsz akkor már vehetsz ennyi erővel iMac-et is mert pont a hordozhatóság vész el.

A RAM hasznos, de mondjuk ehhez a munkához nem elsődleges. De azért nem árt. Még gondolkodom.
Igen, ez jobb videókártya, mint bármelyik, amelyiket lehet választani. Ennek az erősebb változata meg egyelőre még nem az én szintem. :slight_smile: Azt tudom, hogy a thunderbolt nem elég ahhoz, hogy 100%-os teljesítményt tudjon leadni a külső GPU, olyan 20% körüli veszteségekről írnak a review-k (ha külső monitort használsz - ha a Pro sajátját, akkor olyan 30%), ami szerintem elfogadható kompromisszum. :slight_smile:

1 Like

Nem hiszem. Ha lehúzom a központi HUB-ról, akkor ott a laptop, ami elég mobil. :slight_smile:

Esetleg egy misét megér az a része , ha esetleg 2 fele osztod erőidet. Gondolok itt arra , hogy esetleg egy iMac ( benne van egy 5K kijelző ) , és mellé esetleg egy MacBook air avagy Pro ( esetleg iPad Pro 12,9 ). Hmmmmm?

Pont erre gondoltam én is.

Btw így használok egy 2018-as 13-as Pro-t, főként fotózásokon illetve kisebb retusra-képválogatásra. Otthon meg egy Hackintosh vár iMac Pro teljesítménnyel.

Igen, ez is eszembe jutott, de az Air, egy gyengébb Pro vagy egy iPad nem lenne jó “mozgó munkaállomás”. Asztali gépet meg már nem igazán szeretnék.

mkrisz31: Hackintosh-ra meg abszolút nem vágyom. :slight_smile: Az már régen lehetne komoly minőségben.

Szerintem egy 13-as pro bőven elég alap munkára, sőt ismerek olyat aki 2017-es Airen is szokott retusálni, videót vágni mindenféle gond nélkül.

nem lenne komfortosabb hosszu tavon ha inkabb magaba a laptopba raknad az elosebb hardvereket? nem tudom mennyire lesz kenyelmes + gpu cipelgetes stb