TheVR Fórum

Magyar filmek

Tudom hogy Pisti már érintette a témát felületesen.
Vélemènyem szerint ez egy elég szerteágazó téma.
Nem is gond ha nem egy HH alatt daráljátok le.(darálod)

Szóval a magyar filmgyártástòl a kedvenc már már hungariukummà vált alkotásokra gondolok.
Régi ès ùj kedvencek? Mi az amin felnôttetek? Gyerekkori kedvenc sorozat?
A legrosszabbak valamit a (leg)jobbak szerintetek?
A magyar filmgyártás régi fénykora ha volt ilyen és az utána következô hirtelen romlás, a most tapasztalható erôsödés…
Érdekel hogyan látjátok az utóbbit is.
( Néztetek vagy néznétek magyar filmet moziban?)

Pár példa ami segíthet, valamit biztos vagyok benne hogy a chatben is pörögni fognak az alábbi címek.
A tanu - ki ne ismerné a szocialista magyarország legjobb filmjét "magyar narancs, Bástya elvtárs stb…"
Üvegtigris, Papirkutyák és a többi melyek a legismertebb magyar mûvek közé tartoznak.
Sorozatok pedig amik minden nap mentek: Szomszédok, Barátokközt, A mézga család
Sorolhatnám tovább de biztosra veszem hogy mindenkinek megvan a maga kedvence.

Mostanában a Mi kis falunk és az Aranyélet remekel. (itt figyelhetô meg a minôségi javulás ami bekövetkezett)
Filmek terén ugye az oscart elnyert filmek se rosszak. És a Kincsemet is csak ajánlani tudom.

Lehet hogy kicsit hosszu lett… Gondoltam ha már témát dobok fel akkor azt megírom rendesen.

Csak így tovább, remélem lesz youtubon is kontent egyszer már. #kappa

#WEARETHEVR

Jó a téma,
1.
DE. SAJNOS az emberek egy jelentős része elvből nem nézi meg, főleg moziban, mert el van kényesztetve a több száz milliós költségvetésű filmekkel, amik persze gyakran használják a CGI-t, mely a film alapvető hibáit is eltakarják, ami akár forgatókönyvi, színészi, vagy épp vágói ordító hibák. Ennek kell majd változnia. Mert így not good.
2.
A magyar filmgyártás kifejezetten egy beltenyészetes szakma, ami addig nem volt baj, amíg nem gyártott hulladéknál hulladékabb anyagot, és ezzel párhuzamosan válogatott eszközökkel nyomta el a feltörekvőket.
De ez a 30 éves királyság, ami megannyi fostrágyával ajándékozta meg a világot, és szokatta le a honfitársait a magyar film fogyasztásáról összeomlani látszik.
3.
És el is érkeztünk egyfajta ajánlóhoz.
A korábban elnyomott és most levegőt is szívni tudó alkotók közben alkottak.
Kiemelnék egy rendező/forgatókönyv írót:
Ő nem más mint Dyga Zsombor.
Ő most az Aranyélet c sorozat rendezőjeként ismert, de igen, ő sem most kezte.
Ajánlom a Tesó című alkotását. Egyszerűen zseniális. De egy kamaradrámáját is bátran ajánlom ami csak pár éves. Ez a Köntörfalak. Ööööö izé befejeztem…:wink:

3 Likes

Az elsô két pontal egyetèrtek a harmadikból pedig a Tesót fel is írtam megnézésre.

2 Likes

most hallotam h elkezdték forgatni a valami amerika harmadik részét
pedig a második már borzasztó volt

Mindig türhető/nézhető egy Magyar film ha megmarad Magyarnak és a színészek se kezdik el utánozni kínosan az amerikai akcentust. Na most aki összehasonlít egy magyar filmet/sorozatot egy amerikaival és elvárja emiatt az amerikai akcentust, szokásokat vagy egy ottani történetet, annál ott el is bukik a magyar film. Az Aranyélet valóban egy jó magyar sorozat lett, lekötött az összes része. Amit én személy szerint még nézek az a Tóth János (Mucsi Zoltán szereplésével, eléggé jó) :smiley:

1 Like

Hát srácok, ha már magyar film, én azt mondom nektek, hogy Ötödik pecsét. Nem egy vidám film, ha valaki most megörülne. Iszonyatosan kemény dráma, azonban egy percre sem unalmas, végig érdekes, és a végső csavar katartikus. Az emberi természetről nagyon sokat tanít. Fábri Zoltán szerintem olyat alkotott, amit legalább még 100 évig magyar nem fog a filmekben. Mindenkinek ajánlom.

2 Likes

Pont most akartam írni :slight_smile:

Egyébként vannak elgondolkoztató, jó magyar filmek. Néhány klasszikus: Szegénylegények (ez Jancsó, ezért művészkedős, de engem nagyon megfogott a hangulata), Szindbád (ez NAGYON művészi, aki normál filmet vár el se kezdje nézni), Húsz óra (nekem ez is bejött, bár okosan kell nézni, mert azért van benne egy kis kommunista propaganda), vagy az Oscar díjas Mephisto (ez jó hosszú film, de megéri végignézni, nagyon érdekes karakterfejlődés van benne, habár a német főszereplő kicsit azért túljátssza a ripacs szerepét).

Az utóbbi években is készültek érdekes filmek. A Kontroll-t senkinek se kell bemutatni úgy érzem, de nekem a Liza a rókatündér (baromi fura képi világú film) és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (a mai 20-as/30-as generáció “Moszkva tere”, ha lehet így fogalmazni) is tetszettek.

Na meg persze a rajzfilmekről se feledkezzünk meg: a Macskafogó szerintem mai szemmel is zseniális rajzfilm.

A magyar rajzfilmek valami fantasztikusak! Dargay Attila munkái, Vuk, Szaffi, Macskafogó, Sárkány és papucs, Hugó a víziló, Hercegnő és a kobold, Hófehér, Vili a veréb és ezer másik mese amin felnőttem. :slight_smile:

Filmekből kihagytátok a talán két évvel ezelőtti Fehér Isten-t amiben kutyák a főszereplők. :slight_smile:

2 Likes

Nálam sajnos nem üti meg a szintet. De a közelében sincs. Mondjuk az Ötödik pecsét után nehéz is bárminek…

1 Like

Akárki akármit mond, az ARGO 1/2 a legjobban megcsinált magyar akciófilm! (szerintem)

2 Likes

HaLó!
A magyar filmgyártás mindig is egy kritikus pont volt, főleg a rendszerváltás után. Már most mondom, vagy inkább írom, jó magam nem nézek annyi magyar filmet mint kéne, és ez szégyen rám nézve (persze pótolom őket). Annak viszont nagyon örülők, hogy az elmúlt években egyre több jó magyar film készül. Tudom régen is így volt, és igen régen is voltak rossz,vagy csak szimplán nem jó magyar filmek. Viszont gondoljunk bele. A magyar filmipar nem nagy. Most a magyar filmipar szinte csak Európába jut el, egy-kettő talán az USA-ba is.Ezáltal jobban nyomot hagy az,hogyha egy magyar film nem lesz jó. Míg az amerikai filmipar, jóval nagyobb, ők több filmet csinálnak így annyira nem tűnik fel ha valami hulladék. Emellett szól, hogy mások is a költség vetések. A Kincsem 3 milliárd forint volt, ez kb. 10-11 millió usa dollár. Hoppá! Gondoljunk bele,egy blockbuster 200 millió usa dollárba kerül. De könnyebb úgy elképzelni, hogy a Nightcrawler (Éjjeli féreg, zseniális film, mindenki nézze meg) 8,5 millióba került, ami az amerikai filmiparban nem számít soknak. Szóval látszik, hogy mások az anyagi körülmények,de ez nem jelenti azt,hogy nem csinálhatunk jót.

Sőt csinálunk is. A tavalyi Ernelláék cimű film, minimál költségvetés, és szerintem egy nagyon jó kamaradarab volt. Ezért nincs értelme , szerintem, a költségvetés miatt versenyezni. Inkább gyártsanak olyat ami jól megmutatja a magyar társadalmat, valóságot. Fontos még megemlíteni, hogy sok fesztivál film rangos díjakat is nyert. Csak egy-pár Testről és Lélekről, Mindenki, Saul fia, Ernelláék. Nem rossz sor (ha van még akkor nyugodtan írjatok, most ez jutott eszembe).

Kedvenc magyar filmjeim és sorozataim:( nem sorrendben van!!!)
-Macskafogó (na jó lehet ez a kedvencem :smiley: ), nem kell bemutatni, legjobb magyar rajzfilm, de csak az első rész.

  • Pogány madonna, és az Ötvös Csöpi filmek. A magyar Bud és Terence filmek.
  • Tanú, Argo, Tizedes meg a többiek, Isten hozta őrnagy úr.
  • Saul fia legutóbbi nagy játékfilmes Oscar díjas film. Nem akarok belemenni, hogy megérdemelte-e vagy nem mert nem láttam a többi a filmet amivel versenget.
  • Dargay rajzfilmek, azok közül is a kedvencem a Vuk.
  • Sorozatok terén pedig az Aranyélet. Tavaly néztem meg az első és második évadot. Nálam benne volt a top 3-ban tavaly és simán jobb volt mint az akkor Game of Thrones.

Hosszú lett, ez van, szeretek filmekről beszélni, írni. ¯_(ツ)_/¯

2 Likes

Jó kis sorozat volt a Rózsa Sándor is, meg a Talpuk alatt fütyül a szél.

1 Like

Legényanya,Tanú,Indul a bakterház nálam “alapművek”,ezen kívül Ötvös Csöpik,és a macskafogó(csak az első)

2 Likes

Az én kedvenc magyar filmem az Ötödik pecsét. A regényt is nagyon szeretem, kedvenc magyar regényem, és nem hiába. Amilyen egyszerű a története,cselekménye annyira lebilincselő az üzenete. Rendkívül jó karakterek vannak benne, és a példázat, ami elhangzik benne, örökké érvényes.
A színészek zseniálisan játszanak, és Fábri Zoltán is kiváló rendező, de hát ezt már megszokhattuk. Persze Sánta Ferenc érdeme is, hogy ilyen jó film, ugyanis maga a regény is már drámaszerű. Az elbeszélő alig kommentálja a történéseket, inkább a monológok és a párbeszédek viszik előre a történetet. Egy ilyen regényt biztos könnyebb volt megfilmesíteni.

A kedvenc magyar rajzfilmem a Macskafogó. Emlékszem, kiskoromban legalább kéthetente megnéztem, mert nem tudtam megunni. Grabowski volt nálam A szuperhős.
Most is ha megnézem, mindig találok benne egy-egy rejtett poént, amit korábban nem vettem észre. A zenéjét is imádom, kedvencem Lusta Dick és a denevérek zenekara.

1 Like

Én szeretem a magyar filmeket, főleg a fekete fehér filmeket. Sorozatok közül a Terápia volt amin láttam, hogy újra van remény. Tudunk jókat, főleg ha igazi magyar film, amit csak mi értünk, mint a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Nem mondom hogy a kedvencem, de említésre méltó. Amúgy nekem az ilyen SOS szerelem meg valami Amerika is tetszik és megnézem ujra meg ujra, pedig magyar film alatt nem ezt értem. Tudom más ezeket tartja negativnak de azért annyira nem lett gagyi. Jó poénok, karakterek vannak benne. Az egy szoknya egy nadrág 21. századi változata. Na az a ciki. Pedig Rudolf Peti milyen jó színész. Ja meg Válótársak. Az is jó szerintem.

Eszembe jutottatok
Ezt nézem épp: https://www.youtube.com/watch?v=JFR4xvJZIXw (10 legjobb magyar film - Puzsér szerint)
Mit gondoltok?
Sokat amúgy nem láttam közölük, de meg fogom őket nézni. Szeretem, ha érvelnek egy film mellett. Aztán megnézem és el tudom mondani megfogott-e vagy sem.

1 Like

A Sznobjektív listát nem hallgattam végig, de ha esetleg érdekel, itt van egy lista magyar filmekről, amit anno a Hét mesterlövésze című műsorához csinált: https://www.youtube.com/watch?v=rsCNeMOjDSY
Ha szereted, hogy érvelnek filmek mellett, akkor mindenképp ajánlom ezt a műsort, az összes rész fent van youtube-on.

Én elég fiatal vagyok de a kedvenc magyar filmem a legényanya :joy: :smile:

3 Likes

Az én véleményem a Kincsem című filmről!
Sokat hallottam, h dicsérik, h végre újra egy jó magyar film…
Azt kell h mondjam csalódtam, tele van manírokkal, borzasztó h szánalmas poénokat próbáltak beletenni, azt kell h mondjam csalódtam, úgy érzem mintha pofán vágtak volna.
Felidegesített, nem tudom h Herendi Gábor mennyire kapott szabad kezet de ráférne már egy kiadós gondolkozásmód frissítés, de az elején az rtl logo is azt mondta nekem h ebből nem lesz semmi jó. Teljesen kikészültem, hogy mondhatta erre a Magyarosi Csaba h jó
Ez a film egy zseniális film lehetett volna mint a 2003as Vágta. Na azt nézzétek meg inkább mint ezt a klisékincsemet!

Ahogy Pisti mondaná: “Imááááádooom” ezeket a filmeket! Most hirtelen ennyi ugrott be, de tudom, hogy minimum még egyszer ennyi simán van, amit bármikor/bárhol/bármennyiszer megnézek!Ezt pedig nem véletlen hagyom utoljára! Csak erős idegzetűeknek, tényleg! :smiley: Mindenesetre én ezt is szeretem! :smiley: