TheVR Fórum

Márkahűség

Ésszerű-e a márkahűség?

Az emberek szempontjából szimpla birkagyár (glorius master race) vagy inkább hasznos, mert nem kell napokig teszteket olvasni, hanem stabil minőséget kapsz?
Szerintetek az-e jellemzőbb, ha egy márkának van egy állandó bázisa, hogy mer újítani, mert nem fél a bukástól, vagy épp ellenkezőleg, a presztízsmárkáknak kedvező így és elvonja a vásárlókat a kreatívabb cégektől?

Van-e olyan dolog amiből indokoltan, vagy indokolatlanul egy márkát vesztek, esetleg mindenből megkeresitek a legjobb ár-érték arányút?

Nem közvélemény kutatás. Szimplán érdekes kérdés, érdemes-e márka hűnek lenni, amikor már ennyi hasonló színvonalú termék van és lassan Kínából a nyugatival egyenrangú minőségű áruk érkeznek. (pl. telefonok).

Nálam talán csak annyi, hogy ha ruhavásár, akkor többnyire irány a Deca. Viszont havreom az annyira márkahű, hogy elektronikai cuccokból csakis a Sony.

2 Likes

Egy időben én is Sony-s voltam, főleg hangügyileg, erősítő, hangszóró, fejhallgató, fülhallgató, MP3 lejátszó, telefon stb. A Z1compact után untam meg végleg, utána vettem egy (kvázi kínai) moto g4-et, amivel sokkal elégedettebb vagyok.
A Deca jó hely, elég baráti az árazásuk.

1 Like

Szerintem a márkahűség kell és egyáltalán nem birkagyár.Úgy gondolom az csak is jó ha egy márkának van egy állandó csoportja, és még ezen felül az alkalmi vásárlói, akik egy része csatlakozik ehhez a csoporthoz, hiszen közbe biztosan vannak akik váltanak és egy másik márkához pártolnak.

De ennek szociális értéke is lehet.
Erre most legjobb példának az autós találkozókat tudnám felhozni.Van ami egy konkrét márka, vagy azon belül is egy bizonyos termék köré szerveződik, itt remek kapcsolatok tudnak kialakulni, információkhoz juthatsz, gépcsodákat láthatsz és nem utolsó sorban a márkát erősíti(főleg ha az szervezi) és stb stb.
Még egy példa, TheVR.

Persze ettől még átcsaphat a dolog birkagyárba, ha valaki habzó szájjal támad ha esetleg egy neki nem tetsző vélemény éri egy másik féltől az ő kedvenc márkáját.Néha ez elég beteges dolgokra késztet egy-két embert, én ezt hívom agyfasznak és abban a pillanatban ott hagyom őket.

3 Likes

Ezt adom, a szociális részére nem is gondoltam. Viszont mégis inkább külön választanám a közösségi éményt. Ezek igazából alakulhatnak szimplán bármi körül, egy Volkswagen találkozó nem biztos, hogy különböző élmény mint egy 60s autók találkozója. Az emberek egymásért járnak oda. Lehet egy régi Volksawagen Bogaram, de a mindennapi autóm mindig japán. Simán beleillenék a Bogár találkozóba mégsem vagyok márkahű.

Nem gondolom magam TheVR márkahűnek sem (mondjuk érdekesen is hangzik), ha másik kedvenc videósnál olyat látok ami érdekesebb téma, akkor megnézem azt. Bár, az is igaz, hogy ugyan annak a tech cuccnak a tesztjét először a srácoknál nézném meg.

A márkahűségnél arra gondoltam, hogy vakon, utána járás nélkül vagy úgy, hogy tudod, hogy a másik esetleg jobbat, többet tud, te a bejáratott márkádnak szavazol bizalmat.
Pl. Single player RPG játékot szeretnél játszani és utána járás nélkül megveszed a BioWare egyik játékát.
A BW-t pont azért érzem jó példának, mert amint kialakult volna nálam a márkahűség, akkor kezdett fokozatosan romlani a minőség (történet, karakterírás, úgy általában az igényesség). Ha valaki igazán márkahű akkor ilyenkor gondolkodás nélkül megveszi a játékot, és a következőt is még, ha rossz is.
Vajon azért történet-e a minőségromlás, mert az emberek már bizonyítás nélkül megvették a játékaikat?

Ha már márkahűség és game, akkor lehet erre jó példa a Naughty Dog, mert amit ők kiadnak abban eddig nem nagyon volt hiba. Ezt nem tapasztalat alapján mondom, hiszen még csak az Uncharted 4-hez volt szerencsém, de sokat olvastam róluk és a munkásságukról, játékosvéleményeket, így talán ha ők kiadnak valami újat, azt utánanézés nélkül is be lehet tenni a szatyorba.

Na ez birkagyár.

Szerintem ez nem keverendő az elsővel.Mindig van valami ami a másiknál jobb.

Az autós példával kicsit tényleg mellé lőttem, igazad van! :smiley:

Igen, mondjuk a vakon az nem helytálló normál esetben, nyilván az is opció, hogy nem veszel semmit.

Valami ilyesmire gondoltam (igyekszem életszerű R=1 user példát írni):
Elmész egy elketronikai áruházba zene/casual gaming fejest venni. Odamész a kiállított darabokhoz leveszel egy random Razer fejhallgatót, mert szereted a márkát. Felveszed kényelmes, telefonról kipróbálod, a szükséges szintet megüti. Felveszel egy HyperX Cloud-ot, kényelmes, jobban szól (a példa kedvéért szóljon tényleg jobban), olcsóbb, de te megveszed a Razert. Otthon használod meg leszel vele elégedve, még akkor is ha zenét hallgatsz rajta.
Normális magatartás? (a te szempontodból) Persze, megfelelt az igényeidnek, akkor miért ne vehetnéd a Razert.
Jól döntöttél? (külső, objektív szemlélőnek) Nem valószínű, a Cloud legalább olyan minőségű, és megbízható modell.
Ezzel most nem épp te biztattad a kedvenc gyártód, hogy nem kell javítania a minőségén?

3 Likes

Az ember érzelmek alapján vásárol és ha az alapján kinéz egy terméket, akkor bármilyen logikus érvet mellé tud tenni, hogy az neki mért jobb. Persze vannak ilyen szempontból birkagyárak(khm…Apple), akik annyira ki tudják használni ezeket az érzelmeket, hogy akkor is megveszik a termékeiket ha van annál jobb is.
Egy igazi márkahű, felháborodik, ha szart kap a kezébe és nagy eséllyel keres valami más márkát.

@ftheta de, arra bátorítod, viszont neked az a minőség megfelelő. Ha objektívan akarod megítélni a razer vásárlót, akkor okés hogy a cloud-dal minőségben jobban járna, de nem biztos, hogy ugyanakkora értékkel bír számára. Mert lehet, hogy neki az is tetszik, hogy a razer füles zöld…

3 Likes

Khm, apple, khm

1 Like
4 Likes

Én filmrendezőhű vagyok. Ha azt látom, hogy Nolan, Guy Ritchie, Tarantino új filmje közeleg, akkor trailert se nézek róla, csak elmegyek a moziba és megnézem.

2 Likes

Denis Villeneuve-el vagyok hasonlóan. Guy Ritche filmjein viszont mindig rohad jól szórakoztam (mondjuk most mintha az Arthur-ban nem lőtt volna el mindent amit tud és a The men fom U.N.C.L.E. sem lett annyira agyeldobós)

Azok nem az agyeldobásról szóltak ez igaz, de a stílusát imádom és az egyikből sem maradt ki. Az Arthurba meg olyan szokatlan poénok voltak, hogy nem lehetett nem nevetni… :joy: (pl a katonák a szakadáknál… :grin:)

Amíg valaki nem fanatikusan csinálja, semmi gáz nincs vele. Én legtöbbször racionális okokból vagyok márkahű, pl ilyen a Canon DSLR, ott ha váltani szeretnék, igen sok mindent el kell adni és újra megvenni, ami valljuk be nem épp olcsó mozdulat.

Informatikában abszolút a jobb felé húzok mindig, lehet az AMD vagy Intel, nVidia vagy Radeon, mindegy csak jó legyen. Talán a monitorok és az egerek környékén vagyok a legmárkahűbb, Dell és Logitech, de igazság szerint ezt is csak azért, mert ezekkel még sosem szívtam meg és mindig volt megfelelő termékük a megfelelő időpontban, amikor kellett :slight_smile:

Autóm is volt már minden féle, Suzuki, VW, Ford, Volvo (itt tartok épp), idáig mindegyik bejött, bár az utóbbiban van valami szerethetőbb dolog, igazán nem tudom megfogalmazni, de picit több, mint simán közlekedési eszköz :slight_smile:

Egyetlen gyengébb pontom az Apple, a 3G óta iPhone-t használok és nem is nagyon tervezem a váltást, nagyon megszoktam, megszerettem az iOS-t, volt a kezemben majdnem az összes mobil oprendszer, sok droidos telefon, de egyiknél sem éreztem birtoklási vágyat, sőt… A notebookok terén hasonlóan gondolkodom, valahogy a macOS nekem tökéletesebb megoldás erre a platformra, utóbbi években persze a Windows meg a mindenféle gyártók termékei is szépen feljöttek, de ha le kéne cserélnem a notebookomat, bajban lennék.

1 Like

Számomra a vásárlás az abszolút “mérnöki” szemmel zajlik. Az egyik legfontosabb dolog az ergonómia, hogy mennyire praktikus egy-egy megoldása a termék bizpnyos funkciójának. Jó példa, hogy egy TV vagy monitor esetén ha a fő csatlakozók hátrafelé álnak, már kiesett (hiába a márkaszeretetem).
Sokáig nagyon samsungos voltam, de az elmult évvekben annyi faszságot csinált, hogy naponta basztam fel az agyam.
Viaszont vannak márka csoportok amin belűl vásárlok. A hangtechnika az nagyon széles spektrumon mozog. De pl alaplapokból kb csak az asus. Pc tápból Hipro. Procibol Intel. Az esetek java részében hiába van pénzem újra, használtat veszek egy egy típusból, mert ismerem, és tudom, hogy bár 2-3 vagy 5 évesen veszem meg, még 10-et ki fog szolgálni. És ilyenkor már szűkül a márka spektrum, mert az idő mondja meg a nem elavavuló eszközökről, hogy igen…ebből bármikor.

Én telefon téren eddig a Sony-hoz voltam hű. Nem elvakultságból, hanem mert bejön a design, az android timescape UI letisztult felülete és a sony-s appok + támogatni is szerettem volna, mint gyártót, hogy az ő termékeiket vásárolom.

De most itt állok mobil váltás küszöbén és több mint valószínű, hogy nem sony lesz a következő. Ennek az az oka, hogy ár-érték arányban rettenetes a kínálatuk, még a használt piacon is.
Azt jól tudom, hogy a régi nagy nevek nem vehetik fel a versenyt a kínai készülékekkel szemben, eddig is hajlandó voltam kifizetni némi felárat, de nem 25-30%-ot vagy néhány esetben még többet is, ráadásul úgy, hogy utánajárva a kinézett készüléknek sok esetben rengeteg sebből vérzik.

Szóval mindenkinél van márkapreferencia (nem elvakult hűségre gondolok), de szerintem mindennek megvan a határa. Az én hűségem a sony-hoz kb itt van a határa


Egyébként ha már hűség. Erre akár lehetne egy másik témát nyitni. Érdekelne a véleményetek pont az ellenkezőjéről, vagyis 1-1 márkától való irtózás, akár jó akár rossz termékeket kínál az adott cég (utóbbi esetben természetesen érthető). Igazából arra gondolok, hogy 10-15 évvel ezelőtt vett az illető pl egy Acer laptopot, ami rövid időn belül tönkrement, azóta és soha többé meg ne hallja az Acer és a vásáslás szót együtt, mert az csakis szar lehet. Emellett mindenkit ugyanilyen hévvel próbál eltántorítani a vásárlástól.
Az Acer-t csak a példa kedvéért írtam, rengeteg hasonló story-t látok, hallok más-más márkákkal.
Erről mi a véleményetek?

Hát… Én amennyire lehet csak márkahű vagyok.
Motor: csakis a Yamaha <3 (Hozzáteszem volt vagy 7 másik márka a családba)

Autó: Mitsubishi… Bár a sportos kocsiról kezdenek zöld útra menni amit nem pártolok, bár ha jönne egy egy hibrid lancer akkor azt hiszem abban a pillanatban döbrogi xd

Telefon: csak a Sony! Alapból nem veszek csak csúcs kategóriában telefont, mert kezdem a normál user helyett, advanced usernek látni magam. A sonyba nem csalódtam… Az Arc S-em lassan 8 éves és ugyanazt tudja mint anno. A Z1-em 4 évesen is hibátlan… Az XZ Prémium… Geeez Man… Lassan a gépem is eladom xd

Konzol: Sony!
PS1, PS2 (a ps3 kimaradt) és most lenne egy ps pro
Mind a két előd tökéletesen működik… Néha még a nosztalgia miatt egy két hétre beizzítom őket.

PC perifériák: Only Razer. ez az egyetlen kategória ahol kicsit túlságosan drágának ítélem a dolgokat… De ha belegondolok hogy az egerem 4 éves és hibátlan, a kontrollerem 6 éves és hibátlan, a fejhallgatót nemrég vettem… Az egerpad már vagy 3-4 éves… Jó pár mosáson túlment és még mindig nem szakadt fel…
Szerintem megéri… Biztos van olcsóbb, ár/érték arányban jobb… De ha valami bevállt, akkor szerintem bizonyos mértékben jó dolog a hűség…

Arról nem is beszélve hogy én pl az ilyen márkákkal sokkal alaposabb vagyok, jobban tudom kritizálni ha egy olyan dolgot dobnak ki ami nem épp rájuk vall… Pl razer nabu ( 30k-ért SmartBand, ami két hét után homalyosodik egy gyári hiba miatt… 30k! Dzsííízösz…vissza is adtam a francba… )

Először is a márkahűség nem birkaság.
Hiszen ha te valamit már használtál és nem csalódtál benne akkor valószínűleg következő alkalommal is azt veszed és nem kockáztatsz.

Lehet jönni azzal, hogy valami túl árazott és jobbat is kapsz olcsón de nem mindenkinek jobb.

Nálam a márkahűség így néz ki:

Telefon: Iphone- nem csalódtam még benne konkrétan, lennének ötleteim amivel az élmény még tökéletesebb lenne de a többi gyártóban nem látom azt amire nekem szükségem van.

Ruha: Itt alapvetően a tömegtermékek jöhetnek szóba, mivel nincs szivem kiadni egy pólóért 10-15 ezer forintot csak azért mert lovacska vagy egyéb hasonló logó van benne. Én egy HM,Zara minőséggel teljesen meg vagyok elégedve.

Cipő: Na itt egy kicsit más a helyzet… Legtöbbször sportcipőt hordok és ebben Adidast és Niket egyaránt hordok… itt értelemszerűen a kényelem dominál, aztán jön a design. Talán az Adidas tartósabb de ez típus függő is.

Konzol: Nálam is a sony a nyerő főleg az utóbbi évek xboxos hanyatlásának köszönhetően, nem mellesleg a ps4 kontrollere nekem kényelmesebb.

Egyéb elektronika termékek: Ha fej-fülhallgató akkor sennheiser- minőségileg és esztétikailag is számomra tökéletes. Máskülönben nyitott vagyok sok mindenre de inkább egy nagy multú céget választanék.

Összefoglalva: Szerintem a márkahűség egy nagyobb tételben vagy huzamosabb használat esetén jöhet szóba. A legtöbb ember egyébként nem foglalkozik vele főleg itthon a fizetések miatt.

Gondolkoztam kicsit és én inkább csak kerülök márkákat.
A Beats Skullcandy, stb fejeseknek a hangja sem érdekel, mert túlárazott divatfejesek. Ezen kívül a gamer fejesektől is távol tartom magam.
Apple termék nem érdekel, mert sokszor szentségelnék, hogy ezt se lehet így, azt se lehet így és még drága is. :smiley:
A Z3 Compact után egy darabig nem veszek Sony telefont. Melyik barom találta ki, hogy az elő és hátlapot elég csak ragasztani?
Azthiszem ennyi.