TheVR Fórum

Mars utazas/kolonizalas

Udv.
Ma mar masodszor kerult elo az esetleges Mars utazas, es en nem tudom eldonteni, hogy Pisti vajon tenyleg ennyire szuklatokoruen all neki a temanak, vagy csak szerepet tol.
Marmint amennyi tudomanyos cikket lehet olvasni a temaban, szerintem boven van elonye a kolonizalasnak.

 • tapasztalatszerzes, amit majd kesobb mas bolygok kolonizalasanal is fel lehet hasznalni.
 • naprendszer kulso regios aszteroida ov banyaszat
 • tudomanyos kiserletek, stb.

Nektek mi a velemenyetek? Inkabb en allok kozel a valosaghoz, vagy csak tul sok sci-fit olvasok? :smiley:

1 Like

Pisti már rég a Marson kolonizál, a színésze csak tereli a témát, ne dőlj be. :smiley:

5 Likes

Furcsán hangozhat a számból, de az emberi faj nem érdemes a terjeszkedésre. Ön- , faj- , és természetpusztító.
Ha már a Mars kolonizálásáról van szó, leginkább egy börtönbolygónak használnám, mint az Alien filmben (tudom, hogy az nem a Mars volt).
Gyilkosokat, nemi erőszaktevőket és a hasonlóakat oda száműzném.
Mivel a szabadulás és szökés esélytelen, maguk termelnék és gyártanák a boldoguláshoz valót, ráadásul ártatlan emberekre nem jelenthetnek veszélyt. Ha meg leölik egymást, nem kár értük.

10 Likes

Előnye lehet hogy van a kolonizálásnak, de egyelőre túl sok pénz, hogy ezt ésszerű keretek között meg lehessen csinálni.

Ez addig jol hangzik, amig nem indulnak be mondjuk koncepcios perek, vagy csak tok veletlenul nem itelnek el valakit veletlenul…
Azert a Marsrol eleg nehez lenne fellebbezni :smiley:

Idő kérdése… Ha már ott tartanánk, hogy a Marson létesítmények vannak, feltételezi az űrutazás fejlődését is, meg úgy eleve a technológiát.
Ha meg valakit nagyon le akarnak sittelni, az manapság sem szabadul ha nem akarják, részletkérdés, hogy Föld vagy Mars a helyszín.

3 Likes

Szerintem ez az egész “ember a Marsra” téma túl bonyolult de érdekes.

Ahogy a HH-ból lejött, mindenki más szempontból is nézte a dolgot: Volt aki a rövidtávú kutatási-célú odajutás gondolatából indult ki, volt aki a hosszútávú, életvitelszerűen a Marson élő társadalom gondolatából. Ráadásul még a Holdas téma is bezavart egy picit.

Ha a hosszútávút vesszük alapul ahol a cél az, hogy pl. egy marsi város utcáján a szabad ég alatt sétáljunk szkafander nélkül, az csak több lépésben, 150-200 év alatt megoldható, terraformálással.

 1. Felolvasztani a sarki H2O/CO2 jeget, ami sűrűbb légkörhöz és globális felmelegedéshez vezet.
 2. Ha elég meleg és megfelelő légköri nyomás lesz, a víz megkezdheti körforgását, majd ezután jöhet a növényzet és a megfelelő cianobaktériumok elterjesztése stb. stb.

A gond csak az, hogy a Marsnak nincs mágneses mezeje, ezért a napszél “elfújja” a légkört és a sugárzástól sem véd semmi, így már az 1. lépésnél bukik az egész és marad a jól bevált földlatti életmód.

A gravitációs eltérésről, annak hosszútávú egészségügyi hatásairól még szó sem esett.
Az ellátmány nem gond, a szondákhoz hasonlóan érkezhet a drop.

2 Likes

Üdv,
Szerintem jelenleg max. tudományos szempontból lenne bármi előnye de ahogy előttem is mondták, túl nagy költséggel járna a folyamatos fenntartása egy ilyen expedíciónak. Gazdasági szempontból, hogy ott majd bányásznak valamit, vagy mivel közelebb van az aszteroidaöv, onnan nyernek majd ki dolgokat, jelenleg teljesen gazdaságtalan volna és nincs is meg a technikai háttér hozzá.
Kb. az elmúlt 40 évben (és lehet sokat mondok) voltak az emberiségnek igazán komoly technikai vagy tudományos vívmányai és akkor máris bolygók terraformálásáról álmodozunk… azért ne már kérem.
Az ilyen elképzeléseket az emberi ego és persze felfedezésvágy szüli de én jobban örülnék ha ezt az energiát inkább saját bolygónk és társadalmunk további felfedezésére, jobbítására fordítanánk.

 • Mai napig fedeznek fel új élőlényeket, azt sem tudjuk hogy pontosan mi zajlik az óceánok mélyén, stb.
 • Közel 1 milliárd ember éhezik a földön, nincs megfelelő tiszta víz ellátásuk, szennyvízelvezetés, stb.
 • Hülyére szennyezzük a bolygót, globális felmelegedés
  Szerintem inkább ezekkel a kérdésekkel kéne mégjobban foglalkoznia a tudománynak.
  Persze fontos az űrkutatás de vannak lényegesebb problémák. Egyébként meg, szerintem nem elég érett az emberiség ahhoz hogy kolonizáljon más bolygókat, ahhoz sem elég érett hogy a földön rendbe hozza a problémáit.
  Mindettől függetlenül annyiban el tudom képzelni a Mars küldetést, hogy odamennek, megnézik, USA verheti a mellét hogy embert küldött a Marsra, megvan a szenzációhajhászás, aztán ennyi.
4 Likes

Ajánlom a témában a következő videót:

Az úriember a NASA-nál dolgozik, kiváló az egész csatorna, nagyon jól kifejti a technikai hátterét mindennek, mik azok a technikák amik már rendelkezésre állnak stb.

3 Likes

Erdekes, hogy a tobbseg mennyire soteten latja a dolgokat. :smiley:
Szerintem jo lenne ha eljutnank, kezdesnek nem is kellene terraformalni, lehetne kupolak alatt is elni, novenyeket termeszteni, dolgozni, kutatni, stb. majd kesobb ha ugy allunk, akkor kezdhetunk terraformalni.
azzal sem ertek egyet, hogy ne csinaljuk, mer ebben a pillanatban gazdasagilag nem eri meg, meg nincs hatter. az szerintem alakul majd. Az elso autok gyartasanal meg nem volt futoszalag, de par evvel kesobb az is lett.
Ez szerintem itt is boven alakulhatna igy.

“Az ilyen elképzeléseket az emberi ego és persze felfedezésvágy szüli de én jobban örülnék ha ezt az energiát inkább saját bolygónk és társadalmunk további felfedezésére, jobbítására fordítanánk.”
szerintem ha ebbol indultak volna ki az oseink, akkor ma majd minden kontinensunk elszigetelten elne, mer boszen el lenne foglalva azzal, hogy felfedezze a sajat teruleteit.
Az strategiai jatekokban sem mukodik…

@mgperx_hun ertem a problemakat, amiket felvetsz, de menjunk vegig sorban:

 • 7+ milliard ember el a foldon, biztosan akadnak, akiket nelkulozni tudnank, hogy urkutatast, esetleg kolonizalast vegezzenek a Marson pl.
 • fuh itt tobb problema van egyben. Ehezok voltak regebben is, csak kevesebben voltunk magan a bolygon, plusz internet es media hijan kevesbe jutottak el hozzank az infok. viszont ezzel a nepesseg novekedes miatt nehez is mit kezdeni szerintem. nagyjabol ugyanez all a vizre is, bar az biztos, hogy tulsagosan pazarloan hasznaljuk… Viszont kotve hiszem, hogy attol, hogy nem kezdjuk el kolonizalni a Marsot lesz toke szennyvizelvezetest kiepiteni mondjuk Uj Delhiben… :smiley:
 • kornyezetszennyezes. itt is kozrejatszik szerintem a nepesseg szama, viszont honnan tudod, hogy nem epp a Marson talalnak meg a tokeletes ujrahasznositasi modszereket? Hisz ra lennenek kenyszeritve, hogy ne alljon hegyekben a hulladek…

@meteoric87 kosz, erre ranezek majd mindenkepp. Szerintem nagyon erdekes ez a tema… :slight_smile:

3 Likes