Mechanikus billentyűzet javítás, lehetséges?


#1

Sziasztok!

Van egy Tesoro Durandal G1N billentyűzetem. Olcsó volt, használt volt… jó lehet, hogy nem kellett volna sajnálni a pénzt. mind1. A lényeg, hogy kezdenek meghalni rajta a gombok, tehát az ENTER és az alatta lévő SHIFT is bedöglött… Afelől érdeklődnék, hogy hogyan lehet ezeket javítani, ha lehet?

Boltot meg nem nagyon találok akik foglalkoznak ilyennel. Házilag hogy lehetne megoldani? Vagy kuka?
Köszönöm a választ

(de ha tudtok esetleg szervízpontot ajánlani az is jó)


#2

@drprofesszormd megidézlek mint szakértő!


#3

Sziasztok.
Szinte biztos, hogy javítható.
Ezek a billentyűzetek belülröl csak egy rakás mikrokapcsolo nyákra (PCB)-re forrasztva.
Ezek a forrasztási pontok a mechanikai pl stresz hatására elválhatnak, megrepedhetnek, így kontakt hibát okozva.
Nyugodtan mehet a DIY szerelés, de egy pákát és egy kis ónt kérj kölcsön :wink:
Arra figyelni kell, hogy ezek mátrixba vannak kötve és lehet nem az adott gombnál van a hiba, hanem csak az őt tápláló szálon.
Illetve áramtalanítva még ki is tudod egy multiméterrel kutatni (csipogó) hol a hiba.
A lényeg, hogy az összes forrasztást nézd meg, optikai sérüléseket, felválásokat keress.
Sokat üthették középen ököllel. És nem kizárt, hogy már kontakthibásan került hozzád.

jobban elszexualizálni nem fogod, olyan egyszerű mint egy faék.


#4

Nagyon szépen köszönöm! Rá is állok, amint lesz rá idő :slight_smile: Remélem sikerrel járok


#5

Szia esetleg azt tudod miért van hogy:kb 2 hétig állt a mechanikus billem és most nem reagált semmire de az usb portok a billen működtek aztán szetszereltem kitakaritottam stb,közvetlen utána meg nem volt jó egyszer csak bekapcsolt,utána minden oké. Másnap megint semmi…


#6

Huhhh. Hát passz. Nem tudom milyen felépítésű a bill-ed. Egyébként azt is fontos lenne tudni, hogy az USB portok csak kapnak áramot, vagy pl megy is adat. A billed három szegmensből áll. Az egyik maga a kábel. Aztán van egy USB hub ami a portokat és a bill vezérlőjét köti össze (persze egy PCB-n) aztán van maga a bill vezérlője. Nem zárnék ki szoftveres hibát sem. Egyenlőre töbet nem tudok mondani.


#7

Sziasztok!
Én is hasonló problémával küzdök van egy 2 éves Razer Blackwidow Overwatch edition mechanikus billentyűzetem, amin elkezdtek nem működni a gombok. Vagy random vagy nagyobb erőhatásra reagálnak, esetleg tudtok ajánlani valamiféle szervízpontot Budapesten, vagy próbáljak neki menni egyedül? (inkább szervízpont lenne a nyerő :D)
Köszönöm a választ.


#8

Sorry csak most olvastam. Ha még aktuális ránézhetek én is, nagyon nem foglalkoznak ezzel, mert nem tartós fogyasztási cikk. Budapesten a stadionok környékén vagyok.


#9

Ú ez szuper! :slight_smile:


#10

Sziasztok! Nekem is ugyanez a gondom, a w gomb majdnem csak nagyon erőhatásra működik. Esetleg eltudod magyarázni hogy is lehet ezt megjavitani? (Razer Blackwidow Chroma Tournament Edition v1)


#11

Hol vásároltad? Garanciás még? Ha igen vissza viheted. Én is gariztattam már Razer mehanikus billentyűzetet.


#12

Sajnos már nem, 3éves lassan


#13

Esetleg megpróbálhatod megtisztítani a gombok alatt, hisz levehető a switch-ről a gomb, lehet a sok kosz miatt ragadt be, vagy ilyesmi. Sajnos ilyen ez. 50, 80 meg tudom is hány millió leütést ígérnek, aztán ki tudja mennyit bír


#14

Igen, sikerült megcsinálnom már. Levettem minden gombot, kipucoltam, most ha minden igaz rendesen működik, remélem igy is marad :slightly_smiling_face:
Köszi a segitséget! :slightly_smiling_face:


#15

Én általában egy vödör vízbe dobom be az összes gombot, aztán a végén próbálom vissza legózni őket a helyükre, mert norvég feliratos, hogy legyen hosszú Í, meg Ű, meg minden :smiley:
Akkor azt hiszem zárható is. @lengyelb Köszi!


Lezárva ekkor: #16