TheVR Fórum

Medence fűtés

Közeledik az igazi nyár. Május végén járunk és már el is kezdte bontogatni szárnyait a forróság. Lassan elkezdődik a strand szezon, mindannyian próbálunk menedéket találni a nagy hőség elől. Az emberek ellepik a vízpartokat, strandokat, Balatont… De mi a helyzet azokkal akik nem szeretnek ilyen helyekre járni? A kerti medencék tökéletes választást jelentenek a számunkra. Kényelmi szempontból még talán jobb is. A medence vizének melegítése viszont gondot okozhat. Minél nagyobb a medence annál nehezebben melegedik át a víz. Hideg vízben, dideregve viszont senki sem szeret lubickolni. Az interneten számos homemade megoldást találhatunk amelynek alapját a fejfújható medencékhez járó vízforgató képezi. Ezekhez csatlakoztatnak különböző méretű és hosszúságú hőelnyelő csöveket. Tavaly nyáron már próbálkoztam saját rendszer kiépítésével. Amihez 2x25 méter 3/4.es zöld színű locsolócsövet használtam. Az eredmény bámulatos volt. A medencéhez járó keringető szivattyú és a medence közé iktattam be a csőrendszert. Amelyet próbáltam úgy elhelyezni, hogy napközben a nap felmelegítse azt. Az eredmény lenyűgöző volt. A medence vizével feltöltöttem a csöveket. Fél órát hagytam állni a rendszert. Ennyi idő alatt az 50 méternyi cső és a benne lévő víz felforrósodot. Ezt követően bekapcsoltam a vízkeringető szivattyút és fél órán át 7 fokkal melegebb vizett juttatott vissza a medencébe mint amit kiszívott. Ennyi idő kellett ahoz, hogy a csövek lehüljenek és ne melegítsék a rajta áthaladó vizet. Szeretnék egy olyan rendszert kiépíteni ami folyamatosan képes erre az eredményre. Aki próbálkozott más hasonló dolgokkal vagy lenne használható ötlete annak a véleményét szívesen meghallgatom. Biztos sokan laktok kertes házban vagy rendelkeztek nyaralóval és jól jöhet nekik egy ilyen rendszer. Az észrevételeitekre, ötleteikre nagyon kíváncsi vagyok :slight_smile:

Jobb eredményt érhettél volna el fekete kpe csővel. Igaz azt nehezebb tekergetni. Ami drágább megoldás, de valószínűleg hatásosabb (neten láttam) fiók szerű szerkezet, a tetején plexit vagy üveg. A “fiók” aljára és oldalára alufóliát kell ragasztani. Az 2 oldalára 1-1 lyukat kell fúrni. A “fiók” belsejébe pedig feketére festett rézcsövet kell feltekerni kakaóscsiga alakban, minél nagyobb és hosszabb annál jobb. Értelemszerűen az 1-1 lyuk a rézcső ki-ill. bemenetét szolgálja. Ebből a szerkezetből többet is lehet sorba kötni.
Mondanom sem kell, hogy nem olcsó mulatság a hajlékony rézcső, de nem kell hozzá semmi, csak napfény. Klímás boltokban, vagy ha van klímás ismerős méterre tud adni. 12mm átmérő alatt nem érdemes gondolkodni.
Szerk: Gyorsan megnéztem, 1200 ft/m körül van a 12mm-es lágy rézcső.

2 Likes

Másik megoldás lehet, ha van elfekvőben otthon 120l-es (rozsdamentes) fémhordó, vagy műanyag, azt lenyomatni feketével és had forrósodjon. Igaz ez a megoldás manuális öntögetést és újratöltést igényel, vagy ha valaki műszaki zseni, szerintem valami termosztátos-keringető szivattyús módszert lehetne alkalmazni vele.

https://onellatas.hu/energiaonellatas/napkollektor/napkollektor.html pár hasznos dolog :smiley:

1 Like

Máris előrébb vagyunk :smiley:

1 Like

Rengeteg DIY megoldás van youtubeon, van fatüzelésű is, meg olyan amit @szakinorbert1988 mondott. Nem kötelező rézből legyen, ha elég hosszú cső (feltekerve síkban így is sok hely kell neki) és matt fekete csak úgy szívja magába a nap melegét. :slight_smile:

1 Like

Helló, az lenne a kérdésem, hogy hogyan kötötted össze a vízforgató 32mm-es csövét a tömlő 3/4-es méretével?

1 Like

barkácsboltokban lehet venni csövekhez bármilyen átalakítót, kicsiből lesz nagy, nagyból kicsi…