Megszégyenítés


#1

Sziasztok. Tudom hogy ez a témakör nagyon mély, és keményen hangzik, de véleményem szerint muszáj beszélni róla. Pont azt az időt éljük ahol az a vicces ha megszégyenítik a gyengébbet ha kiröhögik a kockát, a különcöt, a kívülállókat. Ha valamit nagyon jól csinálsz vagy ha nagyon rosszul vagy csak ha valakinek szúrod a szemét, azok irigykednek, mindent megtesznek azért hogy nevetség tárgyát képezd és a végleteken is túlmenve megszégyenítenek egy egész világ előtt sajnos sok esetben az öngyilkosságig kergetve a szenvedő alanyt. Sokan például ezért fordulnak a most nagyon felkapott "kékbálná"hoz ami már egyébként kb már 3-4 éve szedi az áldozatait csak most lett “trendi” a médiának hogy beszéljen rólla. Már régóta szerettem volna feldobni ezt a témát csak nemtudtam hogy megfogalmazni. Viszont a napokban egy másik kedvenc csatornámon felszólalt egy videós ez ellen, nem reklám előre is elnézést aki annak veszi csak a téma miatt és amiért ő jobban megfogalmazza mint én: https://www.youtube.com/watch?v=0Y45tFSG_Pc
Jani és Pisti úgyérzem egy egész, éppen felnövekvő generáció nagy része néz titeket felnéz rátok, és hálisten véleményem szerint nagyon jó példát és utat mutattok nekik ezen a téren is. Fel kéne nyitni mindenki szemét arra hogy össze fogva, egymást segítve, és támogatva sokkal de sokkal többmindent elérhetnénk hiszen EMBEREK vagyunk csak az a baj sokan elfelejtették mi az az EMBERSÉG. Előre is sorry a hosszú postért bőven lehetne erről a témáról még mit beszélni. Nektek mi a véleményetek?


#2

Pont most láttam ezt a videót, jó a szöveg, mint szinte mindig :smiley: :slight_smile:


#3

Nekem is azzal van bajom amikor az embert lenezik mer hoszu a haja nagy a szakala vagy tetovalt vagy hogy eppen milyen zenet halgat.Mert van sok milliomos snob akiket ez dob fell . Ezek a a felsobb rendu elkenyeztetet senkik ,embertelen dolgokra tudnak egy lelkileg eleset embert
Hat egy olyan vilagban elunk ahol egy emberi elett semit nem jelent.,SAJNOS


#4

Sajna ezt én is tudom tanúsítani. Ugye a Tescoban dolgozok, s nem 1-2 vásárló szokott minket kritizálni. Köszi média…
Nekem is szokták mondani, egyszer meló előtt szolt nekem egy alak, én tréfásan visszaszoltam, hogy ez még mindig jobb, mint a te kukàs melód :smiley: Azóta a srác nem okoskodik nekem. De ilyen mindig is volt, s lesz is. Sok fiatal meg olyan, hogy anyuci - apuci megvesz neki mindent, s úgy érzi, hogy övé a világ, aztán jön a pofára esés.


#5

Pontosan. Együttérzek veled Szakállas tetovált szakács vagyok és mikor kimegyek a konyha ajtón hogy éppen valamit bevigyek a raktárból észreveszem az emberek tekintetnén hogy elgondolkodnak 2 basszus ez az ember főzte azt amit eszünk?". Szerintem nem a küllemről vagy az eltérő ízlésről kéne megítélni az embereket az a baj a pénz a minden a mai világba sok embernek és elfelejtik az igazi értékeket. Ezért szeretem ezt a közösséget, Pistiéket meg mindenkit mert olyan az egész mint egy nagy család nagyon összetartó közösség :slight_smile: Szerintem minden embernek igy kéne összefogni és segíteni azt aki családi helyzete kinézete vagy lelki sérelmei vagy akármi miatt maga alatt van mellé állni és felkarolni nem kinevetni és nevetség tárgyává tenni…


#6

Amit írtok ez a “felnőtt világban” zajló folyamatok, nekem az a szőrnyűbb, amikor a gyerekek (szerintem főleg ált. isk) csinálják egymással ugyan ezt. Ez ilyen “pure evil” ami sok emberben benne van sajna.

Amiról (@whrax , @szikla85) írtok, az inkább a berögződött sztereotípiák miatt van. Ezek sajnos generációs problémák, amik nagyon nehezen kopnak ki és legtöbbünkben vannak ilyenek, elég megnézni, hogy milyen hisztéria van a muszlim vallásúakkal, romákkal, stb kapcsolatban. Én mindig igyekszem úgy állni másokhoz, hogy minden ilyen előítéletet megpróbálok háttérbe szorítani, amíg meg nem ismerem az illetőt.

Illetve persze, vannak az újgazdag gyerekek, akik beleszületnek a pénzbe, közöttük sokan vannak, akik pl egy áruházi alkalmazottat nem vesznek ember számba… Ilyeneknél mindig bízom benne, hogy egyszer majd megtapasztalja a “másik oldalról” is az életet, magasról ugyanis k@rva nagyot lehet esni. De itt megint nem szabad általánosítani, ismerek olyan arcot, aki kimeríti az újgazdag fogalmat és mégis egy “down to earth” típus maradt. És ha úgy nézzük, neki pl ugyanolyan bántó az, ha “újgazdagköcsögözik” pedig nem szolgált rá


#7

Ez megtalálható mindenhol most csak kiemeltünk egy sztereotípiát de pont azért amire te gondolsz indítottam a topicot . A folyamatos csesztetés a kinézés az útálat gyűlölet ami már általános iskolában is észre vehető de főleg középsuliban, de a felnőtt világban is. Amikor a végletekig szekálnak valakit mert tulsúlyos vagy zsíros a haja vagy mert pattanásos az arca vagyéppen azért mert irigyek rá és mondvacsinált dolgokkal szekálják a végletekig míg ugy nem érzi magát az áldozat hogy semmit nem ér hogy nincs értelme élnie mert nem jó semmire és pont ezen a ponton kéne az a segítség a barát vagy szülő valaki aki mellé áll mert ha nincs akkor sajnos sokszor az öngyilkosságban látják a megoldást a kirekesztetség és a magányosság miatt.


#8

Tisztelet a kivetel de a 90% ilyen ha legalabb nincs Ferarid es 10 ugyveded akkor kocsog vagy


#9

Ebbol a kozosegbol senki nem lesz ongyilkos amig letezik ez a Forum ,mert legy gazdag vagy szegeny itt az emberseg szamit . Itt mindenki egyenlo Ninjon:slight_smile:


#10

Szívemből szóltál névtesó! :slight_smile: :smiley:


#11

Érdekes, hogy mostanában mennyire felkapott ez a téma, pedig koránt sem új keletű dolog. Sőt, régebben talán még durvábban jelen volt a társadalomban. Sajnos ez egy ilyen világ, ezt már maximum egy újabb özönvíz menthetné meg…

Ui: E kép többet mond ezer szónál.


#12

Mondj csak egyetlen olyan pillanatot az emberiseg tortenelmeben (mondjuk az elmult 10.000 evbol), amikor ez nem volt igy. Az ember ilyen, es a tortenetnek itt vege is lett.


#13

@mice0007 : Ismerősöm volt férje, most nagyon jó úton halad, a magasról pofára esés felé. Annyi, hogy alulról küzdötte fel magát, de annyira elviselhetetlen már sokszor, hogy döntöttünk : " kivül tágasabb"

tipikus “fillérbaszó”

Na de, visszatérnék a példámhoz. Ezek a srácok, akik a kollégáimat b@sztatják, egyszer már estek nálam pofára. Biztos emlékeztek 2015 novemberében a legtöbb nagy áruházban volt egy pár méteres csoki mikulás. Na ezek fogták magukat, felemelték, s a barkácson eldobták ( biztos azt hitték, hogy megjavítja magát ) operátornak segítettem, miután inzultáltak megint. Másnap az állatkert visszajött, ugyanabban a ruhában!!! Nem szaroztam este fél 10kor mentünk a VIII.kerületi rendörségre, ahol háromszor hallgattak ki. Szép kis büntit kaptak. A romákkal, arabokkal, migránsokkal kapcsolatban : ameddig engem, vagy valamelyik rokonomat / barátomat nem bántják, addig nincs bajom velük, mármint azzal az alakkal, de utána… utána ha kell a törvényre is magasan sz@rok.


#14

Szerintem az ilyen viselkedés visszavezethető a túlélési ösztönre. Az evolució során az maradt fent aki a másik fölé tudott kerekedni (“erősebb kutya”), a gyengébbet lealázta, a javait lerombolta így kerekedve felül a túlélési versenyben. Nyilván az ilyen alfa hím vitte a barlangjába a nőt és lettek utódai örökítve ezzel azokat a géneket amik ilyenné tesznek bennünket. Ezek az ösztönök mindannyiunkban megvannak de az ösztönös viselkedés fordítottan arányos az intelligenciával. Tehát aki bunkó és bántja a kisebbet, gyengébbet, csak kárt tud tenni dolgokban az valójában csak az ösztöneinek engedelmeskedik és igazából csak rettenetesen buta. Illetve azt mondanám, hogy unintelligens mert lehet, hogy valaki egyetemet végzett és így viselkedik tehát képes megtanulni dolgokat de a tanulási, magolási képesség nem egyenértékű az intelligenciával. Persze ezt hiába próbálnád elmagyarázni egy ilyen alaknak, hogy “Figyelj, ne bántsd a másikat mert ez csak egy buta ösztön benned ami pont a te gyengeséged miatt kerekedik felül rajtad és ha végig gondolod a mai világban nem jutsz vele előrébb úgysem tehát legyél jó”, nem fogja érteni. Nem tudunk tenni ellene semmit, el kell kerülni az ilyen alakokat. Olyan közösségbe kell gyűlni ahol nem terem meg a férgese mint pl. itt a VR fórumon a Ninjonok között :slight_smile:


#15

Szerintem ez egy nagyon rövidtávú megoldás. A buborék is csak egy darabig véd meg. Szerintem az embereknek meg kell tudniuk védeni magukat és ki kell állniuk magukért. Persze nem kell ezt sem túltolni, de a határokat igen is fel kell állítani mindenkinek, hogy mit enged meg. Ezt kéne erősíteni a mai fiatalokban, hogy legyenek elveik és azt igenis védjék meg ha úgy van, mert inkább csatában veszteni, mint elfutni.


#16

Sajnos én nem látom ilyen egyszerűnek a kérdést. Szép dolog védeni az elveinket de teljesen felesleges. Az ÉN elvem az az enyém és senki másé. Senkinek nem lehet róla tőlem eltérő véleménye (illetve lehet de az már az Ő elve ugyanarról a dologról) hiszen nem rendelkezik azokkal az információkkal, érzésekkel, hozzáállással stb. amikkel én. Főleg ha nem is beszélgettünk róla. Persze az embereknek igenis legyenek elveik de ne küzdjenek érte másokkal hanem tartsák magukat hozzá.
Vegyünk egy egyszerű köznapi példát: iPhone vs Android. Ha az én elvem az, hogy csak az iPhone lehet jó és semmi más akkor azt fogom megvenni. Ennyi. Jöhetnek a “támadások”, hogy ezért meg azért nem jó az és nincs igazam stb. Na és akkor mi van? Ha kapok új információkat amik később hitelesnek is bizonyulnak akkor átgondolhatom a mobil vásárlással kapcsolatos elveimet kizárólag azért, hogy jobb legyen nekem. De csupán más elve vagy véleménye alapján nem fogok másképp gondolkodni vagy feladni az elveimet. És eszembe sem jut meggyőzni másokat a sajátomról. Ha kérdeznek elmondom a véleményem, tapasztalatom de attól nekem nem lesz jobb ha meggyőzök egy Android fant arról, hogy az iPhone jobb.
Vagy ha rózsaszín pólóban megyek az utcán és valakinek nem tetszik mert az “pajzsos” :smiley: akkor nem állok le vele küzdeni, hogy de nekem így tetszik és no homo stb. Mert lehet, hogy sikerül leküzdenem vele a dolgot sőt holnaptól ő is abban jár mert félreértette és a kutatások és a statisztikák szerint az intelligencia jele de a következő sarkon megint ott lesz egy ellenlábas akivel megint leállhatok vitatkozni és a következővel és a következővel megint újra és újra… Nincs erre idő! A tanácsom a fiataloknak: Tartsd magad az elveidhez és ha valakinek nem tetszik azt szóra se méltasd. Túl rövid az élet, nincs idő harcolni. És a harc csak újabb harcot szül.
(Jelenleg nem rendelkezem iPhone-al és “pajzsom” sincs - csak a példa kedvéért írtam ezeket.) :slight_smile:


#17

Bocs, nem ilyen dolgokra értettem és ezzel én is egyetértek. Ilyen kérdésekben nem kell dűlőre jutni, mert pl idővel nálam is változnak a dolgok, de ilyen az ember/élet.
Visszatérve én a megszégyenítésre gondoltam. Saját gyerekkori tapasztalatom, hogy a bullying (nem tudom mi a magyar megfelelője) sokszor a “préda” viselkedés következménye is. Ezért én ezt feltétlen oktatnám a gyerekeknek, hogy mi a megfelelő viselkedés ilyen esetben. Csak manapság már a tanárok nem bírnak a gyerekekkel… ez is egy érdekes dolog. Nálunk nem volt ilyen, a tanárnak volt tisztelete.


#18

Szerintem ez a klip nagyon idevág és magáért beszél : https://www.youtube.com/watch?v=ptzzU7jFQwo


#19

És ott a pont !
Ez a közösség a legjobb a világon!
Csak nézzétek meg együtt elértük hogy pisti legyen a man of the year!!
Jobban szeretem a Fórumot mint a Facebookot !
:grinning:


#20

Nekem 2 éve nincs facebookom csak messengerem, de legalább annyit lógok itt mint mások a facen :smiley: