Mennyi Pécsen egy informatikus fizetése?

Sziasztok! Tudom a kérdésem kicsit rendhagyó, de szeretnék Pécsre költözni, mire elvégzem az egyetemet. Személy szerint gazdaságinformatikusnak tanulok a BGE-n és nagyon érdekelne, hogy mennyit keres egy informatikus Pécsen? Mindenféle ágazat fizetésére vagyok kíváncsi. Válaszaitokat köszönöm előre is!

Ha most azt mondjuk neked, hogy 300-tól 1 millióig, akkor azzal úgy sem mész sokra. :smiley:
Mire elvégzed az egyetemet lehet beüt egy válság, jósolni megint csak nem tudunk neked.
Nyilván rengeteg rengeteg tényező van amúgy is. Ha te meghasítod a teret a tudásoddal, akkor megint csak más a helyzet. Informatika állás egyébként többnyire Budapesten van.

Meg az se mindegy, hogy milyen informatikus. Amúgy amennyiért hajlandó dolgozni.

Már ha egyáltalán van hol dolgozni. :smiley: A top10 legnépszerűbb egyetemi szak között most 2 informatikai szak is van. Több, mint 10k ember ment idén infó szakra, a gazdaságiinformatikus speciel a top8, szóval fel kell majd kötni a gatyát, aki pár év múlva el akar helyezkedni szerintem.

Az tök mindegy ha nem programozó vagy IT secu-s vagy akkor baszhatod lófaszt nem fogsz keresni :smiley:

2 Likes

Pécsen dolgozom egy multinál, én csak annyit tudok mondani, hogy egy szakmán belül is hatalmas a szórás fizetésekben. leginkább abból lehet kiindulni, hogy mit tudsz letenni az asztalra, és mennyit fog ez megérni a cégnek.

@soolerirl a nagyon csúnya igazságot írta le… Szebben fogalmazva… programozókat egyre több helyen látnak egyre szívesebben, főleg MCU és PLC programozókat, vagy hálózatépítő embereket…

Kezdő mérnöki bérek nálunk 400br körül mozognak.

1 Like

Ezzel nem értek egyet :slight_smile:

Hangsúlyozom, nem tudom hogy Pécsen mennyire van így, de Pesten gyakorlatilag mindenből hiány van, ennek megfelelően a fizetések is meredeken emelkednek.

Lehet pl:
Programozó (itt is van ugyebár 1000 + 1 altípus, milyen programnyelv, frontend, backend, full stack, iOS, Android stb)
Tesztelő (Test analyst, automation engineer, test manager, test architect, vagy bármilyen specializáció, pl autóipari tesztelő, security tesztelő stb)
De hatalmas hiány van jó Technical Project Managerekből, nincs elég Scrum Master, Business Analyst, és úgy általában, ha megkérdezed bármelyik céget, szinte minden pozícióra vennének fel embert,

Hát csak mi lesz 3-4 év múlva, amikor ezek a legfelkapottabb szakok most.
Elvégzik mondjuk 30 ezren, annyi állás azért csak nincs.

Tök mindegy mennyire felkapottak.

Egyrészt közel sem véget mindenki.

Másrészt átlagban 1,5-2x annyi ember kellene, mint amennyi az oktartásból kijön, ergo folyamatos a deficit, és e miatt az “olló” csak nő, egyre nagyobb a hiány, sosem csökken. Rengeteg cég teljesítményét drasztikusan visszafogja a tény, hogy nincs elég ember aki elvégezze a munkát.

30 ezer programozó Budapesten nem lenne elég, ha holnap piacra kerülne, nemhogy az országban, arról nem is beszélve hányan vándorolnak el más országokba (programozni mindenhol kb ugyan úgy kell, az angol nyelv magas tudása is általában adott, és nyugaton még mindig többet fizetnek).

2 Likes

Hát nem tudom. Felmegyek egy népszerű álláshirdető oldalra, és országosan 1000 informatikai állás hirdetés van, összesen az összes területen, nem hogy 30k.
Persze én örülnék a legjobban, ha ez így lenne majd, hisz én is ezen a területen tanulok, remélem igazad lesz.

A többség sosem kerül fel ilyen oldalakra. Linkedin, techloop, fejvadász cégek, és a legfontosabb, a cégek saját honlapja stb.

Szerintem aki ilyen oldalakon hirdet, az általában már elég elkeseredett/amatőr/spórolni akar.

2 Likes

Pécs közlében élek és informatikai végzettségem de hozzáteszem nem egyetemi és nem főiskolai ami sokat számít sajnos és ebbe a szakmában nem tudtam elhelyezkedni sajnos…
Viszont igen hallom hogy keresnek sok sok sok informatikust és nem kis összeget fizetnének minimum 200k tuti.

(Végzettség és tapasztalattól is függ mert nem egy helyen volt már hogy a tapasztalat hiánya miatt pályakezdőként plusszba nem egyetemi végzettséggel vagy fősulissal …stb nem volt elég…)

1 Like