Mennyire fontos a DRAM egy ssd-ben?

Üdv!
SSD vásárlása előtt állok és egy kicsit jobban beleástam magam a témába, így találtam rá erre a DRAM nevezetű dologra, amit az egyel drágább ársávban mozgó darabok tartalmaznak is… A kérdésem az, hogy vajon megérik a felárat ezek az SSD-k, vagy észrevehető különbség nincsen köztük?(pl. Crucial bx->mx, WD green->blue, Kingston a400->uv500) Az SSD 240-250gb-os lenne és játékok betöltési sebessége, ami igazán mérvadó számomra!(nem az írási és olvasási sebesség)

Megéri, a nélküli SSD-t gyakorlatilag nincs értelme venni, főleg hogy árban azért ma már nincsenek drasztikus különbségek.

Amiket ajánlok:
SATA3: Crucial MX500, Samsung 860 EVO és QVO
M.2 SATA: Crucial MX500
M.2 PCIe: Samsung 970 EVO

1 Like

Köszönöm a válaszokat!

Amennyiben nem szerepelnek az ajánlott ssd-k a lapom támogatási listáján, akkor azokkal nem is működne?

Dehogynem. Ezért “ajánlott” lista (bár megmondom őszintén fogalmam sincs miről beszélsz)

2 Likes

@medvemacko ajánlott ssd-ket, melyek nem szerepelnek az alaplapom oldalán megtalálható ssd support listen, ezek szerint egyáltalán nem is működnének együtt?

Milyen alaplapod van?

asus prime z370m-plus ii

Bármi bármibe bedugható megfelelő interface mellett, SSD-nél maximum annyi értelme van a QVL-nek hogy tudod max. milyen magas rakható be hűtőbordás verziókból vagy éppen milyen hosszú.

Olcsó NVMe-ből Crucial P1 (x2), Kingston A1000 (x2) és KC2000-es (x4) széria, bár lassan jön az A2000 is elvileg. HDD-t kiváltani szvsz bármilyen középsávos TLC SDD jó nevesebb gyártóktól ami olcsó. QLC SATA-t én nem szívlelem, mert amennyivel lassabb annyival nem olcsóbb… sőt szinte egy árban.

Intel 660p ár-érték olcsó NVMe-ből szvsz talán most a legjobb választás nem professzionális felhasználásra.

1 Like

Tehát ugyanúgy kezelni fog az alaplap, mondjuk egy mx500-ast annak ellenére, hogy nincs rajta az alaplap által támogatott ssd-k listáján?

igen

1 Like

Okés, köszönöm!

Üdv!
Hasonló témában merült fel bennem még egy kérdés, ami a következő: A lapom m.2-es portja vajon támogatja az nvme ssd-ket? link

Igen, 2 slot is. Arra figyelj, hogy amikor egy M.2 slotot használsz, az letilt egy SATA 3-at. Hogy melyik melyiket, azt az alaplap manualja írja.

2 Likes

Köszi a választ!

1 Like