Mi is az a Kickstarter valójában?


#1

Sziasztok!

Van ez a kickstarter oldal. Nos ha jól gondolom, lehetőségünk nyílik mint egy külsős személy támogatni a projektet. Ezáltal az adott project eléri a célját, létrejöhet, hipp hipp hurrá. De ebböl nekem mi hasznom van?

A Fun with geeksesek videójából ahol a Cultistormról volt szó fogalmazódott meg bennem a kérdés.


#2

Ha eleget fizetsz általában korán kapsz a termékből. Ha pedig nem jön össze a cél összeg akkor visszakapod a pénzed


#3

Közösségi finanszírozás segítségével lesz az ötletből termék.

Két hasznod lehet belőle:

1 létrejön egy olyan valami ami eddig nem volt és kielégíti a szükségletedet, azt ami miatt pénzt adtál rá. Legyen az bármi

  1. ahogy @marcimine rta korábban kapsz a termékből

Rengeteg ilyen projekt fuccsol be de vissza szokták kapni a pénzüket az emberek


#4

Olyasmi, mint a Patreon, csak itt egy konkrét projektet támogatsz, amiből te is részesülsz, ha megvalósul.


#5

Ebből az adott termékből amit támogatok, és létrejön a termék én akkor is kapok belőle ha esetleg kisebb összeggel támogattam a projektet mint a termék kereskedelmi ára ?


#6

Nem feltétlenül. Attól mert támogatod még arra is van esély hogy neked is meg kell venned teljes áron. Nyilván mindenkinek van olyan amit szeretne de egyszerűen nincs, én sok esetben szivesen áldoznék pár dollárt ilyen célra.

Az alap gondolat itt arról szól hogy hozzájárulsz egy ötlet megvalósításához.


#7

Tehát nem a “cégből” vásárolok egy adott százalékot, de még magából a termékből sem kapok sőt bizonyos esetekben arra köteleznek, hogy vásároljam meg a terméket teljes áron függetlenül attól hogy tulajdonképpen az én (és hozzám hasonló támogatok) hozzájárulása nélkül létre sem jöhetett volna a termék?


#8

Gondolj bele mennyi “marhaságra” szórsz el pénzt amire tulajdonképpen semmi szükséged…

Az ilyen projekteknél a támogatási összegek rendszerint alacsonyak, ha hasonlítani kellene valamihez olyan mint a twitch-es donate, csak nem a streamert hanem a fejlesztőt/ötletgazdát támogatod.

5-20 dollárért nem igazán reális elvárni részesedést egy cégből vagy egy olyan terméket aminek mondjuk az előállítása is többe kerül.


#9

Nem tudtam, hogy akár ilyen kis összeggel is lehet támogatni, azt hottem hogy van 1-2 100$ limit :slight_smile:


#10

Igen van olyan is, meg van benne kockázat is persze, hogy a megcélzott pénz összejön, mégsem valósul meg a termék és a projektgazda nem igazán akarja visszafizetni a zsét. A kickstarter csak a felület ahol ezek a tranzakciók zajlanak de nem vállal felelősséget a pénzedre. Érdemes körültekintőnek lenni mint minden hasonló tevékenységnél ahol pénzt adsz valamiért…


#11

Csak ugy kivancsisagbol, mielott nyitottad a topikot, felneztel a Kickstarterre?
Itt egy pelda:


Beszallhatsz 1 dollarral is, akkor kapsz valami fuzetket, vagy beszallhatsz 150+ dollarral, es akkor kapsz egy bogret meg valami kapszulat, de beszallhatsz akar 629 dollarral is, akkor 4-*et kapsz a bogrebol is meg a kapszulabol is.

Vagy ha mar Cultistorm:
5$ - kiirjak a neved az oldalukon mint tamogato, meg infokat kapsz…
139$ - itt mar megkapod a jatekot, meg egy csomo cuccot hozza, kb ALL in ONE es ezt kerheted 7 nyelven. :smiley:


#12

így van, ahogy csiki mondja. minden terméknél általában van egy “táblázat”, hogy bizonyos befizetett összegekért milyen jutalmat, pluszt kínál számodra az ötletgazda. pl számítógépes játékok esetében a fejlesztők extra skineket, ingame tárgyakat, és rengeteg fajta egyéb kompenzációt biztosítanak számodra a támogatásért cserébe. bizonyos összegek felett odaszokták írni azt is, hogy egy példányt kapsz belőle. mindig meg kell nézni ezt a táblázatot, ha tetszik egy ötlet és támogatni szeretnéd. a pénzt meg csak akkor kapja meg az ötletgazda/fejlesztő, ha összejött a kitűzött cél. Ellenkező esetben visszatérítik az adományozónak, ha jól tudom.


#13

Úgy tudom szerény országunkban nincs egyáltalán lehetőség indítani projektet.