Microstutter minden játékban


#1

Sziasztok!

Az elmúlt 2 hónapban újítottam a gépem, először mindent újítottam videó kártyán kívül, majd kb 1 hónappal ezelőtt sikerült egy MSI RTX 2070 Gaming Z-t is beszereznem, hogy teljes legyen a kép.

Körülbelül 4-5 napja vettem észre igazán (bár megmondom őszintén lehet korábban is csinálta a gépem csak nem figyeltem fel rá annyira), hogy mikroszaggatásaim vannak minden játékban legyen ez bármilyen megterhelő a gép számára. Hogy felhozzak pár példát :

-Rainbow Six Siege
-Call of Duty Black Ops 4
-Enter The Gungeon

Főként ezeket nyüstöltem mostanában és ezekben is nézem, hogy elérek-e bármilyen javulást ilyen-olyan fix alkalmazásával, hisz ez a 3 játék lényegesen eltér gépigény szempontjából.

Gép újítás során új ssd/hdd került a buildembe természetesen tiszta rendszerrel.
A probléma tulajdonképpen abból áll hogy teljesen véletlenszerű intervallumokban mikroszaggatások vannak, nem életbe vágó de az a “pont idegesítő” fajta amikor pl Siegeben tűzharc kellős közepén beszaggat. Nem nagyon gyakori, van hogy egész meccs alatt csinálja 2x van hogy 5x. Néha előfordul, hogy a szaggatás pillanatában a hang is megszűnik egy pillanatra. Pár miliszekundumos szaggatásokra kell gondolni nem pedig szabályos “befagyásokra”. Túlhevülés nem probléma semmilyen komponensnél. Frissen lett pasztázva.

Számtalan mennyiségű fixet néztem már a neten mind hiába, közéjük tartoznak a következők amik hirtelen eszembe jutnak, hogy soroljak párat:
-Turbo boostot kikapcsoltam biosban processzoromból
-GPU gyári overclockot kikapcsoltam
-Vezérlőpultban értesítési beállításokat kikapcsoltam
-Nvidia vezérlőpultban amit kellett beállítottam max teljesítmény előnyben részesítésére.
-Előző Nvidia driverre visszaálltam
-Shadowplay funkciót kikapcsoltam (abszolút nem jelenik meg az interfész nem csupán az azonnali visszajátszás van kikapcsolva)
-Vírusírtót lefuttattam részletes kereséssel (AVG)
-Játékot hdd-ről ssd-re áttettem
-Letöröltem az elmúlt időben felrakott programokat/játékokat

A jelenlegi buildem :

GPU - MSI RTX 2070 Gaming Z 8GB
CPU - I5 8600k 3,6ghz
CPU hűtő - Cooler Master Hyper TX3 EVO - Univerzális
RAM - 2x8GB Kingston DDR4 2400 HyperX Fury CL15
Alaplap - Asus TUF B360-M-E Gaming
SSD - Kingston A400 240GB [2.5"/SATA3]
HDD - Seagate BarraCuda 2TB 4Kn [3.5"/64MB/7200/SATA3]
PSU - FSP Raider II 750W
Monitor - Samsung S24D300 60hz

Sajnos eljutottam arra a pontra hogy úgy érzem minden létező fixet megpróbáltam már és semmi sem működött szóval teljesen kétségbe vagyok esve, hogy mégis mit tegyek…
Több helyen olvastam olyat, hogy a hdmi kábel okozhat számos problémát, (nem tudom mennyi igazság van az állítás mögött) de én is gpu-m miatt kénytelen voltam átállni DVI kábelről HDMIre ugyanis a kártya már nem rendelkezik olyan csatlakozóval, a monitorom viszont nem rendelkezik Display port csatlakozóval szóval HDMIhez vagyok kötve.

Ha bármilyen jellegű segítséget tudtok nyújtani előre is köszönöm szépen.


#2

Ha nem húztad újra a wint vga csere után, az előző drivert DDU-val lepucoltad? Ha nem, akkor tedd meg.
Kapcsolj ki minden felesleges háttérben futó programot, ideiglenesen a vírusírtót esetleg antimalware-t is, ccleanert stb.
Ha van feltéve msi afterburner, azt is letörölném próbaképp ha az előzőek nem segítettek, nálam pl az okozott hasonlót overclocktól függetlenül, ha volt ha nem.


#3

Még esetleg azt megpróbálhatnád hogy bemész a feladatkezelőbe, és az Indítás fül alatt kikapcsolsz mindent amire nincs szükséged egyből amikor bekapcsolod a gépet. Így jelentősen csökkenhet a proci kihasználtsága, bár kétlem hogy ez a hiba, de egy próbát megér


#4

Letöröltem az előző drivert igen. Vírusírtót, ccleanert vizsgálat után letöröltem, windows defendert is kikapcsoltam. Dragon Center van fent msi afterburner nincs, de letörlöm hátha javulást eredményez.


#5

Megtörtént már ez is sajnos, csak azok a dolgok indulnak amikről tudom, hogy mik (összesen 4-5 [pl steam, realtek])