TheVR Fórum

Miért nem menő? - Programozás -

Sziasztok! :slight_smile:

Egy ideje már felmerült benne egy gondolod, ami ahhoz kapcsoládik, hogy mennyire lenne szükség itthon, magyar nyelvű fejlesztést oktató oldalra.

Ha csak külföldi nagy mintákat akarunk megemliteni:

 • Codeacademy
 • Khan Academy
 • Codeschool
 • FreeCodeCamp
 • Treehouse
 • Codeavangers

Tisztában vagyok vele, hogy az informatika nyelve az angol és biztos vagy benne, hogy sokan ezért nem vágnak bele ebbe az útba.

Az elképzelés:

Az oldal felépítése nagyban hasonlítana a külföldi oldalak tematikájára, egy olyan közösséghez tartoznának akik a saját anyanyelvükön segítenék egymást, fel lenne építve egy út célokkal, mérföldkövekkel tördelve, valamint akár mentorok segítségével lehetne gyorsabban haladni.

A legnagyobb problémák amit ebben az iparágban érzek:

 • Túl sok a rendelkezésre álló angol nyelvű tananyag
 • Ha el is kezd valamit az ember, nem tudja hogy az a végén mire lehet neki jó.
 • Elakad valahol, elkezd halogatni. (Itt még az emberek nem tartják természetesnek hogy akár órákon át böngéssz a stackoverflow-n egy megoldásért, vagy nézd át a dokumentációkat. Vagy nem tudja hol feltenni a kérdéseit.)
 • Gyenge az angol nyelvük, ami persze a későbbiekben elengedhetetlen, de a kezdetekben akár áthidalható lehet megfelelő anyagokkal
 • Nem egy “csajos” szakma. (Tény hogy túlnyomó többségben férfiak vannak jelen, de ez nem azt jelenti hogy ne lennének ugyan olyan jó, vagy jobbak a nők.)

Ezeket a problémákat a saját bőrömön is megtapasztaltam, azért irok ilyen bátran ezekről.

Szóval érdekelne a Ti véleményetek!

 1. Mik azok a kétségek, vagy visszatartó erő amiért nem ezt az utat választják manapság?
 2. Ti szeretnétek egy ilyen itthoni közösséghez tartozni, vagy felesleges mivel rengeteg ilyen külföldi csoport van?

Előre is köszönöm szépen a válaszokat, és szép napot nektek! :tiger:

7 Likes

Bár mindenhol olyan problémák lennének, hogy túl sok az angol nyelvű tananyag :joy:

Megmondom őszintén én nem egészen értem ezt az egészet. Aki akar programozni tanulni, annak minden adott. Aztán az, hogy ez sikerül-e neki, az csakis az egyéntől függ. Vannak magyar nyelvű könyvek, pdf-ek (amiket nem tartok túl hasznosnak, de a magyar nyelvezet szokása miatt érdemes a kezdőknek elolvasniuk párat), segítségnek ott a prog.hu.
Nyilván nem mindenki alkalmas a programozásra, kell hozzá egy gondolkodásmód is. Amit azért el lehet sajátítani gyakorlással.

Általános iskolában kezdtem el programozni, kezdetben csak modolni CoD2-t, minimális angol tudással, kizárólag az internet volt a segítségem. Ha nekem sikerült, másnak is menni fog.

Biztos vagyok benne, hogy aki akar az meg tud tanulni, bármit. De nem hinném hogy ilyen egyszerű lenne. Én gyűlöltem a C nyelvet, majd mikor jött a Java, azt már kezdtem megszeretni. Végül pedig a javascript lett az igazi. Egész nehéz volt megtanulni az alapokat, főleg úgy hogy két számot összeadó program nem futott le, hogy ne durranjon el valami, és nem értettem. Nem azt mondom hogy az a jó megoldás hogy fel kell adni, mert kurvára nem… de piszok mocsok tudn néha lenni. S nem jellemző szerintem hogy valaki már általánosba ezt nyomja, de ez egész menő dolog, szerintem.

Nagyon sok lehetőség ven ebben az iparágban, kezdve a fizuval, remote working, szabadság, alkothatsz, stb.

Véleményen szerint sok embernek megjönne hozzá a kedve ha kipróbálhatná magát, s egy minimális tudással már el tudna érni sikereket. (A világ legnagyobb emberének éreztem magam amikor végre kiirta: “Hello, World!” :smiley: )

3 Likes

Biztos segítene egyeseknek, de szerintem jobb ha akinek kell, összeköti angol tanulással. Ha magyarul tanul meg, esetleg fordításokkal, lehet egy munkahelyen nem is érti majd miről beszélnek a kollégák.

Kitartás mindenhez kell, akinek ez nincs, mindegy hogy programozna vagy mást csinálna, nem fog sehova jutni.

Egyébként elég sok magyar cég is ráállt az oktatásra, aki komolyan akar ezzel foglalkozni, azoknak én ezek felkeresését javaslom.

Engem érdekelne a programozás, de sosem orientálódtam a matek vagy a fizika irányába, inkább a töri és az irodalom érdekelt. Ugye egyetemen akarja megtanulni a többség, ahol ki is bukik a fele a matek meg a fizika miatt. Gondolom kell hozzá, de nem feltétlen ettől lesz programozó valaki.
Én úgy látom, hogy aki szeret a gép előtt ülni, annak eszébe jut. A lányok jobban szeretnek inkább emberekkel foglalkozni szerintem.
Igen, aki elszánt, az leül és megtanulja. Én nem tudnék minden alap nélkül tanulni, én igényelnék valami képzést. Meg azért annyi önfegyelme van az embernek, mint a rendszeres mozgáshoz, a kitartó diétához meg a “most időben elkezden tanulni”-hoz. :grinning:
Kell hozzá motiváció. Miért akarnak programozni? Mert az izgalmas? (amíg nem jutsz el odáig, nem is tudod) Vagy mert sok pénzt akarsz keresni? (ez néha nem elég motiváció)

1 Like

Face-to-face oktatásokra gondolsz, mint például a Green Fox Academy?

1 Like

Igen pontosan: “rendszeres mozgáshoz, stb…”:smiley: A pénz egy idő után másodlagos, de tényleg.
Ennyi erővel, mindenhez elég lenni annyi hogy valaki elszánt és bele teszi a munkát. Serinor fejlesztő - Pipa. Az emberek 99% kétlem, hogy a feti leirt páldát követné.

Nehéz elsajátitani egy ennyire gyorsan változó és szerteágazó irányt. Biztos vagyok benne, hogy sokan nincsenek tisztában hogy mit is lehet a kódok segitségével létrehozni.
Honnan is tudnák, hisz senki sem mondta el nekik.

 1. Mi lehet erre szerintetek a megoldás, mármint az érdeklődés felkeltésére, egyszerűen tudják meg hogy eszik-e vagy isszák? :smiley:
 2. Az lenne a legnagyobb probléma hogy nem kitartóak az emberek? :open_mouth: Mert ezt bármire rá lehet húzni nem csak a programozásra.

Igen, például. Van már jópár ilyen, van ami sokkal olcsóbb kifejezetten hétvégére/estére, kezdőknek.

2 Likes

Nem a kitartással van gond. Elsődlegesen azzal, hogy nem tudják mire jó, aztán elég nehéz kitartani valami mellett, amikor nem látod az alagút végét. Ezt a fősulira, egyetemre értem. Aztán csalódsz és feladod, mert ugye nem tudod merre tovább. Ritka szerintem, hogy az emberek maguk építsenek fel valamit. Kezdjük ott, hogy a szülők még ott tartanak, hogy az a fontos jól tanulj és nem az hogy mit és hogyan és akkor büszkék ha diplomád van. Kevesen támogatják a képzéseket és lehet nem.is hisznek az eredményességükben.

2 Likes

Igen, gondolkodásban nagyon le vagyunk maradva. Pl nálunk azt hiszem egyik fejlesztő sem diplomás, a juniorok jó része pedig a Green Foxtól jön, pl lányok is mostanában, szóval ilyen szempontból van változás, ha arányaiban kevesen vannak is még. Nyilván a fizu sem elhanyagolható motiváció (kezdőként is simán lehet bruttó 400-zal számolni), de ha valakinek nincs egy logikus, struktúrákban gondolkodni tudó gondolkodásmódja, akkor kb esélytelen erre a szakmára.

1 Like

Van magyar nyelvű ingyenes oktató-csatorna; ugyan még csak bontogatja a szárnyait, de szerintem nagyon jó minőségű videókat raknak fel a srácok. Idő kérdése, hogy kezdők számára az egyik legjobb magyar alternatívává váljon az oldal!
Én még csak a git videósorozatot követtem elejétől a végéig, de gondolom nem kell mondanom mennyivel könnyebb volt az egész szoftvert az anyanyelvemen megérteni. Sajnos akinek még viszonylag új a kódolás, ill. nem találkozott verziókezelővel annak nagyon idegen lehet, de szerintem remekül el van magyarázva. Én mindenképp ajánlom!

http://sanfranciscoboljottem.com/index.html

5 Likes

Biztos vagyok benne hogy ez a gondolkodásmód egész nagy részben tanulható képesség. Valakinek vele született, de gyakorlással elsajátitható. Milyen szintű felkészültséggel jönnek a srácok (fiúk, lányok) miután elvégezték a Green Foxos képzést?

Kell még velük foglalkozni bőven, de legalább az alapjaik elég jók. Nálunk azt mondják, kb 1 év amíg teljesen önállóan rájuk lehet bízni valamit. Addig egy senior mindent átnéz amit csinálnak, plusz tart oktatásokat nekik.

Hogy mennyire tanulható ez a gondolkodásmód mondjuk felnőtt korban, esetleg 30-40+ évesen, abban vannak azért kétségeim. Szerintem a gyermekkorban kialakult gondolkodás már nem nagyon változik, akinek mondjuk a humán tárgyakhoz volt érzéke, kis eséllyel lesz matematikus/fizikus stb. Bizonyos szintű affinitás, érzék ehhez is kell, mint minden máshoz.

Teljesen érthetően és egyszerűen magyarázza el a srác, vagyis amelyik videókat most láttam. Mióta foglalkozol a programozással, vagy milyen tapasztalatod van ebben a témában? :slight_smile: (Csak az érdekel, hogy honnan okosodsz.)

Abban teljesen egyetértek, hogy 30-40 felett, már nehéz ilyen irányba orientálódni. Ahol én vagyok, s beszélgetek olyanokkal akik egy töri vagy német tanári szakot végeztek, bőven látszik rajtuk hogy nem úgy kötik össze a szálakat ahogy kell, pedig több éve benne vannak már.

Az 1 év reális, egy olyan embernél aki csak 4-6 hónapot töltött el ezzel. Kérdeztétek már őket, hogy miért váltottak szakmát?

1 Like

Érdekelte őket korábban is a programozás, nem közvetlenül a pénz miatt. Jó részük előtte magától tanult valamennyit, de van aki 0-ról indult. Diplomás vegyésztől kezdve pénzügyesen át nyelvészig van minden.

Azért azt tudni kell, hogy a fél éves Greenfox képzés közel 2 millió forint. Lehet ezen sokan hüledeznek, és nyilván nem kevés, de ezért heti 5 nap napi 8 óra képzést kapnak (plusz házi feladatot, szóval simán lehet hogy fél évig napi 10-12 órát is programoznak), utána pedig olyan fizut hogy ezt az összeget fél év alatt visszakeresik. Viszont nem mindenki bírja végig, így ezt csak azoknak ajánlom akik komolyan gondolják a dolgot, és hajlandóak ezért áldozatokat hozni.

A nagyobb gond igazából megtartani az embereket. Sajnos nagy a fluktuáció, gyorsan mennek fel a bérek, a cégek meg egymástól veszik el akit lehet. Szóval lehet mi oktatunk valakit 1 évig, végre jó, aztán lelép. Persze az IT már csak ilyen.

Igazából gimiben kezdtem programozással foglalkozni, ahol ilyen online tutorial-okkal C# nyelvvel barátkoztam. Sokra nem jutottam, de arra jó volt, hogy megtanuljam az alapdolgokat a programozással kapcsolatban. Aztán megcsináltam egy sololearn kurzust Cpp-ból; mindez egyetemre felkészülni viszonylag elég volt.
Egyetemen (villamosmérnöknek tanulok) már kicsit mélyebben kellett elmélyedni főképp a C-vel kapcsolatban. Azért C, mert villamosmérnökök leginkább beágyazott rendszerekkel foglalkoznak, ahol is előnyös minél hardverközelebbi nyelvvel dolgozni. Most jelenleg egy STM32 platformra próbálok implementálni külső soros modult egy Motorola eszközhöz… (Az STM32 egyékbént olyasmi, mint az Arduino csak sokkal nagyobb szívás rá kódolni… :smiley: :smiley: )
Illetve ebben a félévben megismerkedtem a VHDL nyelvvel, ami igazából nem programozási nyelv, de nekem nagyon tetszik. Inkább nem próbálnám meg a saját szavaimmal kifejteni, hogy ezt mit tud, inkább idemásolom a wikipedia szócikk bevezetőjét:

A VHDL áramkörök leírására szolgáló szakterület-specifikus hardverleíró nyelv, és a Verilog áramkörleíró nyelv mellett igen nagy jelentőségre tett szert. Segítségével az ember CPLD és FPGA elnevezésű integrált áramkörök elemi makrocelláiból illetve kapuiból állít össze igen bonyolult működésű áramköröket.

Azonban a félvezetőgyárak sem kapcsolási rajz alapján készítik a mai, igen bonyolult IC-ket, hanem szintén a fenti nyelveken írják le az áramkör működését, mivel a kapcsolási rajz bonyolult áramkörök esetén áttekinthetetlen méreteket ölt, és a funkciók sem ismerhetők fel első ránézésre.

Tehát magyarul a VHDL-en lepötyögött kód nem programot -nem szekvenciális lefutást- okoz, hanem egy fizikai áramkör-implementációt.

2 Likes

Sziasztok
Én tavaly érettségiztem emelt infóból. Max pontos lett a programozás. Tudom az érettségi nagyon alap és könnyű, de az ott/oda megszerzett tudás mindennek az alapja. Jelenleg programtervező informatikus szakon vagyok. Véleményem szerint kell egy alap intelligencia hozzá, de ez nem azt jelenti hogy 140 as IQ alatt nem is lehet csinálni. Sőt az IQ is fejleszthető valamilyen szinten. Például 3 éve nagyon alap összefüggéseket nem értettem, és nem azért tanultam meg, mert okosabb vagyok bárkinél is (mert nem vagyok) csak kitartóan próbáltam mindent megérteni. Szóval ha valakit érdekel nyugodtan vágjon bele. Aki meg azt mondja nem menő vagy hasonló engedjétek el. Néhány éven belül a havi béred ötszöröse lesz mint annak aki ilyent állít.

4 Likes

(Az STM32 egyékbént olyasmi, mint az Arduino csak sokkal nagyobb szívás rá kódolni… :smiley: :smiley: )

Jó látni hogy te is szereted kényeztetni magad, hasoló nyalánkságokkal :smiley: !
Ezek közül C-hez van és volt is közöm, meg assembly ha már harver közeli témáról beszélgetünk :)) !

1 Like

Debrecen 2013 Mérnökinfós évfolyam - VIR szakirány. 1 ember végezte el a időben. (3,5 év alatt)
Szóval igen, a kitartás és a sok szivást elengedhetetlen ahhoz, hogy elérj valamit. :slight_smile:

Ti hogyan tartjárok meg az embereiteket?