Milyen alapra építkezzek?

Sziasztok. Érdekelne, hogy 2021-ben mennyire érdemes Haswell alapra építkezni?
I5-4690 vagy i7-4790-ra gondolok, régebben is ilyenem volt és nagyon meg voltam vele elégedve… Be lehet még rá ruházni? Tudom, ha újítani akarnék komplett alaplap-proci-ram csere kellene, viszont én vágyom arra a 4790-re :sweat_smile:
Annyira szerettem a teljesítményét, hogy a szívemhez nőtt… esetleg azóta olcsóbban lehet kapni nagyobb teljesítményt? Mert ha nem, akkor nem is kérdés.
Semmi render vagy hasonlók, tipik “gaming” pc lenne picit régebbi játékokkal.

Meg esetleg ha valaki értene hozzá, szívesen meghallgatnék videókártyákat is, hogy rx vagy gtx, vagy bármi, mert nem nagyon vagyok képben már. Nyilván használtan vennék procit/videókártyát, pénztemetést majd 1-2 év múlva szeretnék.

Igazából annyi a lényeg, hogy 1150-re szeretnék leginkább tervezni most.
Vagy ilyen összeállítást is várok, hogy:
I5-4690 + GTX 970 vagy hasonlók. :relieved:

Azért nem éri meg, mert használtan annyi gyak, mint egy új ryzen 2600, ami jóval frissebb és ugyanazt tudja ddr4 meg még pluszban, mivel már többet is tud teljesíteni a gép egyből.

1 Like

Ez erre a platformra ésszerűbb fejlesztés.
Ha ki tudsz fogni olcsóbban gtx1060, vagy rx580 kártyát, azokkal még kis plusz jönne, de kiegyensúlyozott lenne a konfig.

1 Like

Viszont, ha semmi nincs

Érdemes egy ryzen 1-2 szériát össze-hardveraprózni.

2 Likes

Ryzen-el csak az a problémám, hogy kb használtan is ugyan annyiba kerül mint egy teljesen új, amit nem igazán értek. (Sőt még a felett is van :sweat_smile:) De végülis van benne igazság.

Jelenleg mid van?

Semmi. :smiley:

És mennyit költenél rá?

Hát 200 körül jó lenne megállni, mert még jön majd valamilyen ips monitor, perifériák, meg valami fejes is kellene majd. Fullhd gaming lenne a cél.

Proci ~45
Alaplap ~25
Ram ~25
Tápegység ~30
Vga ~45-55
240gb m.2 SSD 12 (nem tudom mennyire hatékony ez az m.2, mert ha nem annyira akkor beledobok egy 1 terrás sima ssd-t azt jónapot :smiley: )
2tb HDD 17

Ez így kb 200 körül lenne ha nem lesznek nagy változások az árban.

Amit használtan vennék az a proci, videókártya.

budget cucc alá nem lőnék a helyedben

Tulajdonképpen az árak amiket felsoroltam nagyon hasonló a budget-re, annyi hogy a videókártya és procit használtan venném.
Mellesleg videókártyára sem költenék majdnem 3x annyit, csak azért mert nagyjából 15-20% -al erősebb a 1650S. (A sima 1650 meg gyengébb is 20%-al) GTX 970 használtan nekem bőven elég, amire nekem kellene. Úgy is el vannak szállva a videókártya árak is, 2 éve kevesebbért vettem használtan 1060-at mint most kapható… úgyhogy hagyjuk ezt a dolgot, jó az a 970.