Minden okos. De szükség van rá?

Helló!

Épp az imént olvastam egy cikket és az olvasása közben jutott eszembe amin már ezelőtt is sokszor gondolkodtam. Minden évben új terméket adnak ki ami elé oda kerül az “okos” szócska. Ugye jöttek az okos telefonok, okos hűtő, okos kocsi, okos lakás stb stb. Van ami szerintem igen jó is ezek közül és van értelme. Például egy okos autó ami érzékeli ha sofőr elalszik és félre áll? Tökéletes ötlet és áldom érte a fejlesztőket, mert emberéleteket menthetnek meg vele. De mi szüksége van az embernek egy okos borotvára, okos fogkefére és hasonló dolgokra. Vagy mint amiről most olvastam egy cikket “okos óvszer”. Röviden amit olvastam róla, hogy méri a közösülés időtartamát, a lökések számát és elméletileg az ismertebb nemi betegségetek is vizsgálja. Az utolsó dolog miatt azt mondom még talán le tudnám nyelni a dolgot, hogy oké legyen talán van létjogosultsága. De ezután tovább olvastam a cikket és az szerepelt benne, hogy az “okos óvszer” által lemért adatokat az aktus után rögtön megoszthatjuk barátainkkal/ismerőseinkkel. Lehet velem van a baj, de nem tudom elképzelni azt a szituációt, hogy a Józsi átmegy a barátnőjéhez Krisztihez és miután szeretkeztek egyet Józsi kiposztolja facebookra, hogy mit tudom én 30 perc 500 lökés szám stb stb volt. Utána pedig ezt a Kriszti anyja és apja lent olvassa a konyhában miközben vacsoráznak. Vagy lehet én vagyok öreg ehhez és a fiatal generáció már erre vágyik?

7 Likes

Igen, teljesen jogos amit írsz, rengeteg felesleges “okos” eszköz lesz, aminek, mint ahogy az óvszeres résznél írtad semmi értelme, max a japánoknál, ők szeretik a debil dolgokat :smiley: (no offense, imádom a japán kultúrát :slight_smile: ).

Minden mostani és jövőbeli okos eszköznek megvan/meglesz az előnye-hátránya. Például ahogy az autónál is írtad, megmentheti a sofőr életét többféle módon is, kényelmesebbé teheti a hosszú utakat, figyelmeztet a dugókra stb. Vagy az egészségügyi okos dolgok betegségeket fognak eltüntetni, és lehet sorolni. A kérdés ki mire használja. Negatív oldala mindennek van, például egy okos otthon figyeli a lakóját, és harmadik fél felé elküldi az adatokat, pl. egy biztosító aki megtagadhatja a lakónak hogy kössön életbiztosítást. Ezek nem is kitalált, meg rosszmájú dolgok. Kínában ma akinek hiteltartozása van nem utazhat repülővel, nyaralni sem… és ezt is rendszer felügyeli.

Az okos dolgok nagyon hasznosak lesznek, de nagyon szigorúan kell szabályozni, hogy ki férhet hozzá azokhoz az adatokhoz, amit gyűjt és tárol viselőjéről/használójáról.

Arra egy tudos sincs hogy fell tallaja hogy:grinning: 40 vagy 50 valahany evesen eleget dolgoztal menj es pihenj es szorakoz te barom mert alam bacsi fizett

Ez így… igen érdekesen jött ki. :smiley:

De amúgy valóban. Az eszközök okosodnak az emberek meg legjobb esetben is stagnálnak.
A kedvencem mikor az eszközre fogják az emberi kapcsolatok lazulását, egyesek elszeparálódását és adott esetben azt, ha valami kellemetlen történik.
Holott, vagy nem szabadna ilyen fejlett és sokoldalú eszközt az ember kezébe adni, vagy rá kéne feküdni a nevelésre. Csak hát egyik sem érdeke senkinek. Addig jó, míg az emberek birkák. Kiszolgálják a fogyasztói társadalmat is és a náluk okosabbakat is. Fel meg úgy se fogják.
Na mind1… okosóvszert mindenre, hátha átragad némi tudás az embrióra. Úgy se csilingel ha kiszakad. :smiley:

4 Likes

Valóban érdekes hangozhat, de általában el kezdek olvasgatni és mindig olvasom a következő szembejövő cikket az szóljon bármiről. Szóval nem kell rögtön rosszra gondolni, nem kifejezetten az ilyen témájú dolgokat kerestem :slight_smile:

1 Like

Én úgy vagyok vele, hogy egy eszköz akkor okos eszköz ha az könnyebbé, egészségesebbé teszi az ember életét vagy több szabadidőt szabadít. Ha semmi értelmes funkciója nincs azon kívül, hogy azt gazdagítsa aki kitalálta azt nem nevezem okos eszköznek. :smiley:

2 Likes

Teljesen igazad van szerintem!
Majd lassan az jön hogy “okos WC” méri milyen a széklet állaga, mi volt benne stb… (+ oszd meg barátaiddal az élményt reklámmal) :smiley:

1 Like

Például nézzétek meg itt http://www.skyedge.eu/ milyen okos eszközök léteznek már. Megdöbbentő egyik-másik mire képes, de vannak kifejezetten briliáns ötletek is.

Ha az én hütöm okos lenne tuti leb@szna.
Vagy közölné a házi zsirról és egyéb dolgokról,hogy:
Én nem tudom mi ez de már 1 hónapja itt áll.
:smiley: :smiley: :smiley:
Szóval szegény tuti kiakadna

1 Like

:smile::smile::smile: Na ja, ki tudja mi lehet a legmélyén.Az enyim azert is kiborulna, h ne nyitogassam 5 percenként.

1 Like

A skyedge oldalán tényleg nagyon érdekes cikkek vannak, hogy milyen okos eszközök vannak már, a szemlyes kedvencem az okos napszemüveg, ami egyben fülhallgató is, de semmit nem kell bedugni a fülbe, hanem a szemüveg szára valahogy úgy rezegteti meg a koponyát, hogy te belül hallod a zenét, de más nem. Nagyon fura lehet, hogy mellette hallod a környezeted zaját is. Mindenesetre a belvárosi pl bicajozás közben tényleg nagyon hasznos lehet, vagy alár futásnál is. Itt a cikk: http://www.skyedge.eu/hu/544-blog/3425-zungle-panther-napszemuveg-beepitett-hangszorokkal.html

Az sosem szerencsés @evenslol :smile:

Egyébként ami TÉNYLEG hasznos, azzal semmi bajom. Ez az óvszeresdi már túlzás.

Konkretan az okos ovszer az mar tenyleg sok :smile:

De mint masok is irtak elottem, vannak eszkozok amiknek valos haszna van…a “smart” jelzot pedig kicsot elnagyolva es NAGYON laza atfedessel alkalmazzak mar…mint mikor koztudatba robban a HD, es minden HD lett…meg a cigik is (nah az azert milyen durva volt…)

A Smart Home tech pl szemely szerint meg erdekel is es en is probalom alkalmazni, szepen lassan integralni a mindennapokba. Philips Hue egokre/led-csikokra csereltem a vilagitas mostmar nagy reszet a lakasban melyet igen kenyelmes es neha praktikus telefonrol, a falrol barmikor leemelheto kis fenyeroszabajzoval is ellatott taviranyitorol vagy csak siman az Amazon Alexa-n keresztul hangparancsokkal iranyitani…

A haz biztonsagi rendszere (ip kamerak, vibracio detektorok az ablakon stb…) is Alexan keresztul ertesit ha barmi van, es ezt valos idoben teszi E-mail es SMS formajaban is, igy barmikor megnezhetem a neten keresztul barhonnan elerheto kamerarendszeren az osszes bejarati lehetoseg allapotat.

A smart lock-ok pedig a kedvenceim, melyek mikor a telefonom gps-e erzekeli, hogy x-tavolsagon belul vagyok a bejarati ajtotol, automatikusan kinyitja a zarat, igy mikor csomagot cipelek nem kell kulcs utan matatnom.

Sok eszkoznek megvan az elonye es megtobb eszkoz csak meg akarja lovagolni a “smart” oruletet… De ez mindig mindennel igy van.

Most kicsit a paranoid oldalát fogom meg a témának. Ami adatokat gyűjt rólad, és azt ellenőrizetlenül tovább küldi az lehet hogy a kényelmet szolgálja, de a biztonságodat biztosan nem. Ne legyünk naivak, a digitalizált világban nehéz láthatatlannak maradni, az internet nem egy egyirányú cső. Elég abból kiindulni, hogy hiába rejtem el az IP-m, vagy cserélgetem azt 5 percen ként, válogatom meg az oldalakat ahová látogatok, a hónap végén mégis összeszalad pár spyware a gépen. Ami nem biztos, hogy azért van ott mert segíteni szeretne nekem…