Mini PC építés kis lakásba

Sziasztok!

Nem igazán vagyok képben a jelenlegi hardveres felhozatallal, de lakásvásárlás miatt eljött az idő hogy frissítsek az otthoni konfigon, viszont az új lakásban nagyon takarékoskodni kell a hellyel ezért szeretnék összerakni egy olyan megoldást ami helytakarékos (szekrény tetejére tervezném rakni a masinát tv-re kötve, vezeték nélküli irányítással és ha van rá mód távoli ki bekapcsolással.

1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?

Nagyon alkalmi játékos vagyok és inkább single player (utoljára kb egy éve a witcher 3at vittem végig pc-n)
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Nincs jelenleg semmilyen teljesen nulláról szeretném összerakni
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Komplett gépet szeretnék
4. Mennyi a kereted rá?
250 maximum 300 ezer
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya választásnál lényeges szempont)
Egyenlőre Sony android okosTV-re lenne kötve ami 4k-s, így monitor nem szükséges

+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?

Abszolút nem, szeretném a legjobb jelenlegi ár érték arányt belőni, amin gondolkodtam hogy azért hogy ha már újítok támogassa a Ray Tracinget, gondolom azt az ATI nem támogatja, de nyugodtan javítsatok ki. A lényeg hogy mini/MICRO ATX ITX méret legyen. ( a lényeg a lehető legkisebb és legkevésbé feltűnő a nappaliba de nem tudom mi a különbség.

Előre is köszönöm! A megértést is mert láma vagyok :slight_smile:

Szia!

Mostanában elég sok ezzel foglalkozó topic volt, mindenféle bántás nélkül, de inkább olvasd át ezeket, a fórum keresője segít. Kb minden le lett írva az elmúlt kb 1 hónapban a témával kapcsolatban amit lehet.

4 Likes

Köszönöm a tanácsot két perce regisztráltam még ismerkedem a rendszerrel :slight_smile:

Ha nem PC specifikus gamekkel játszol akkor én konzolt vennék a helyedben.

PS4 prom van de mivel mozgássérült vagyok sajnos az FPS játékok esetén egyértelműen a PC-t favorizálom (és majd a cyberpunkot is azon szeretném :slight_smile:

ITX-re nagyon ne menj rá, mert annyival nem kisebb mint egy mATX (ami tényleg kisebb és erőben is ott van rendes hűtéssel az nagyon sokat dob az áron), illetve deszkákat is sokkal jobban lelsz matx-hez, itx-hez van jó esetben 1-2 normálisabb b450 felárral.

A keretbe érdemileg RT nem fér bele, még ha egy 2060-at veszel sem vagy előrébb mert megnyeklik a RT alatt, főleg mivel azt írtad, hogy FPS játékokkal játszanál, ahol nem nagyon élvezetes 30-40 fps-el barangolni. Az ajánlóból a mainstream plusz egy 2600X-el meg 1660S-el pont kijön.

A vezeték nélküli képátvitelt mindenképp felejtsd el, a TV-nek így is van alig tolerálható input lagja, erre biztosan nem akarsz rádobni, szóval a PC felől egy hdmi madzagot valahol le kell csempészni. 4K natívban használni szintén felejtős, de messziről nem lesz probléma az 1080p úgysem.

Szóval az említett build ajánlóból ki tudod nézni a konfigot, annyi különbséggel ha lefelé mész méretben, akkor a deszkához passzoló házat nézzél méretben.

1 Like

A vezeték nélküli dolgot teljesen hülyén fogalmaztam ott arra gondoltam az egér bill lesz vezeték nélkül :slight_smile:

Egyébként szerintem mivel tvre lesz kötve amúgy is a 30-40 fps nem olyan tragédia nem ?:slight_smile:

Ízlés kérdése, nekem az a véleményem, hogy az mATX egy nagy kapufa. A legtöbb mATX ház alig kisebb mint a kisebb ATX-ek, cserébe jóval zsúfoltabbak, nehezebb a kábelezés, gyengébb az airflow.

Ha kis méret kell, szerintem ITX. Ha mindegy/elfér egy kisebb ATX ház, akkor ATX.

2 Likes

Nem az fps szám a gond, hanem hogy a legtöbb TV-nek olyan input lagja van, hogy megnyomsz egy gombot, lefőzöl egy kávét, visszajössz, és addigra megtörténi az esemény. Persze ez túlzás, de a sztori alapú, nem akciójátékoktól/stratégiáktól eltekintve nem igazán játszanék rajta.

Szerencsés esetben van a TV-n “Game mode” ami kikapcsol egy csomó képfeldolgozó algoritmust, ami így csökkentheti a lagot.

1 Like

Igen az enyémen van elvileg, már a ps prohoz igy kerestem a sonyt.

Nekem spec otthon is mATX van mert jobban bejön kinézetre sokkal, mint egy nagy ATX és az asztalon is jobban elfér még kersztben is, mert azért valamivel még is csak kisebb.
Az ITX-el az volt a bajom mikor raktam össze, hogy alig volt normális ár/értékű deszka és házban sem volt annyival kisebb amiben mondjuk egy normál 2 ventis kari elfér.
ITX házból, ami tényleg kompakt ott már csak pci riseres szendvics elrendezésű háznak látom értelmét, mivel teljesítményben érdemes LP kártya nincs, viszont ezekből a házakból a már elfogadható minőségűek még árban kiba magasra rúgnak és rengeteg errefelé még csak nem is rendelhető (jelenleg is egy 2600-as itx konfig amit az irodába pattintottam össze magamnak egy pár ezer forintos workbenchen ül előttem)

2 Likes

A kis méret nem olcsó, ez sajnos ilyen.

Ez hogy függ össze? :thinking:

Fentebb javasolták akkor hogy vegyek konzolt erre reagáltam. És mivel a betegségem érinti a jobb kezemet a bal kéz egér és állítható billentyűzet nekem sokkal nagyobb szabadságot és élvezetet ad :slight_smile:

Több topcban is ajánlottam már ezt a házat amibe mITX lap megy, egész jó a szellőzése, jól néz ki és nem utolsó sorban nem is annyira drága. Építettem már néhány ilyen gépet a fehér és a fekete változatban is ugyan ilyen célra, egész jól teljesítenek. Az mITX lapok valóban kicsit húzosabb árban vannak a többinél és nincs is akkora választék belőlük, viszont az mATX házak már jelentősen nagyobbak lesznek.

mATX lappal erre is ránézhetsz, de ilyen méretben szinte minden ismertebb gyártónál van ajánlatt.