Mire érdemes figyelni PC hardverek kiválasztásakor PC építéshez?

Sziasztok!

Megszeretném tanulni, hogy mégis mire érdemes figyelni PC hardverek választásakor, ebben szeretném a segítségeteket kérni. (Hátha másnak is nagy segítség lehet ez a bejegyzés)
Próbáltam keresgélni az interneten ezzel kapcsán valami fórumot, de leginkább angolul találtam és őszintén én könnyebben tanulnám meg először magyarul mindezt és úgy egyszerűbb lenne angolul is értenem.

Érdekelne, hogy mi alapján érdemes elindulni PC hardverek kiválasztásakor, esetleg ki mit preferál elsőnek?

  • Gondolok itt arra, hogy elsőnek az alaplapot és ahhoz igazítani mindent vagy videókártya vagy processzor?

  • Mi befolyásolja, hogy milyen processzort lehet milyen alaplaphoz párosítani? (Azt tudom jól, hogy a foglalat, viszont azon kívül van más?)

  • Videókártyát hogy érdemes párosítani a konfighoz? Processzorra kellene figyelni, hogy összhang legyen vagy alaplappal? Esetleg egy régebbi processzort lehet használni egy új videókártyához? (Pl. Intel Core I5-4460 -at egy RTX 3060/3080-al?) Esetleg egy régebbi alaplapot lehetne párosítani egy újabb videókártyával? (Pl. ASUS H81M-K -t egy RTX 3060/3080-al?) Van valami szabály erre?

  • RAM-nál csak az a fontos, hogy DDR hányas vagy esetleg a MHz is fontos tényező?

Összegezve jobban beleszeretnék ebbe merülni, mert eddig több oldal által tudtam csak kiválasztani a megfelelő hardvereket, hogy mi mivel jó, viszont mostanra már megszeretném magamtól is tanulni kút fejből, hogy mégis mire érdemes figyelni gép építés esetén, hogy milyen hardvereket válasszak/tanácsoljak másoknak.
Elnézést, ha nem igazán összeszedett a mondandóm, de a lényege remélem átjön.

Előre is köszönöm mindenkinek, aki legalább egy kicsit is hozzászólt a bejegyzéshez, azzal engem okosítani, illetve mást, aki esetleg szintúgy nem tudja, de szeretné tudni.

Elsősorban erre a topikra érdemes figyelni egy pc építése elött!

4 Likes

Elsősorban a felhasználás céjából kell elindulni. Végül is egy otthoni netezős pc-t össze lehet rakni 100 ezer alatt. Egy komolyabb 3d munka állomásra pedig pár milliót is lehet költeni.

A felhasználás célja és a budget meghatározása után jöhetnek az alkatrészek.
Márka fókuszú pc-t akarsz-e (pl. minden periféria asus ezért inkább a kártya, alaplap, ház, hűtő is), vagy ár/teljesítmény arányra fókuszálsz.

Ezekhez vannak táblázatok, mert elég bonyolult dolgok vannak. A lényeg, hogy új procikhoz mindíg jön egy új generációs alaplap, amivel 90%, hogy kompatibilis. Amd téren nagyobb a mozgás tér. A drágább processzorokhoz érdemes komolyabb lapot is venni.

Ez egy kifejezésben: bottleneck (https://pc-builds.com/calculator/). Ezt leginkább tesztek, adatbázisok alapján lehet megállapítani.

Nem. Ha az órajelek nem egyeznek akkor legjobb esetben is a legalacsonyabbra le veszi a többit az alaplap. De általában teljesítmény csökkenéshez vagy kékhalálhoz vezet. Ryzen processzorokhoz magas órajelú ram kell, 3200 MHz legalább, intelnél annyira nem számít.
RAMokat kitben (2x8,4x8, 4x16 sb.) érdemes venni, mert van eltérés ugyan azon típusú ramok közt is. A gyártók általában tesztelik, így a kitben lévő ramok hasonló teljesítménnyel rendelkeznek. A ramokat érdemes online rendelni és a 14 napos visszaküldési időn belül tesztelni (memtest64). Valamint az alaplap leírásában megjelölt slotokba, párban érdemes rakni (dual channel).

Gaming irányban @sutyomatic Mustárfész testamentumát lehet követni.

Egyébként meg a nagy külföldi yt csatornákat lehet követni mint az LTT, GN, Hardware Unboxed.
Ők magasabb szinten űzik a témát mint itthon bárki. A GN pl. 100+ házat letesztelt már airflow szempontból, ugyan így az alaplapokat, processzorokat stb. Régóta benne vannak, közvetlen kapcsolat a gyártókkal, nagy partnerek és tőke áll mögöttük.
Ha folyamatosan követed a híreket, a használt piacot stb. Akkor egy idő után bele rázódsz.
PC építésről meg sok magyar videó van.

4 Likes