Mitől lassulhat be a laptopon a játék?


#1

Körülbelül 2 hónapja vettem egy Asus VivoBook laptopot újonnan, a konfigja a következő:

Core i5 8250U (up to 3400) MHz

RAM 4096 MB

256 SSD GB

VIDEOKÁRTYA 2048 MB NVIDIA GF MX110

Egészen múlt hétig nem volt vele problémám, FIFA 19-cel szoktam rajta játszani, ment fullos grafikai beállításokkal (ilyen konfiggal ez elvárható). Múlt hét óta azonban szaggat játék közben, még akkor is, ha a legkisebbre veszem a grafikai beállításokat. Nem olyan durva a szaggatás, de azért érezhető és zavaró. :sa:
Mi lehet a gond?
Játék közben ezeket az értékeket mutatja a CPU és GPUról(kép mellékelve). Windows Defenderrel víruskeresőt lefuttattam, nem talált vírust.


#2


Upsz, a kép lemaradt, bocsi :smiley:


#3

Eléggé visszaveszi az proci az órajelét. Be van állítva a windows, hogy ha be van dugva a táp, teljesítményre optimalizálva működjön? Gondolom tápon van mikor játszol.


#4

Persze, mindig tápon van játék közben, ha leveszem a töltésről akkor nagyon visszamegy a teljesítmény:D
Nem állítottam rajta semmit, múlt hét óta csinálja ezt :S Próbáltam az energiagazdálkodás => további energiabeállítások menüben a kiegyensúlyozottról a teljesítménycentrikusra is állítani a dolgot, úgy sem történt semmi:S


#5

Kapásból érzed a szaggatást, vagy egy kis idő után jelentkezik?

A 4gb ram nagyon kevés manapság, el tudom képzelni hogy betelik aztán jön a gond.

De lehet akár egy újabb videokártya driver okozza, vagy valami windows frissítés.


#6

Kapásból érzem, már rögtön ahogy elkezdődik a meccs érezni lehet
A RAM-ot elírtam bocsi, az 8gb-os ddr4:smile:
Előző laptopom egyébként i3 procis és 4gb ram os volt, ott gond nélkül elfutott, sosem szaggatott, ezért csodálkozom ezen a dolgon


#7

Ha frissítettél mostanában videokártya drivert, akkor kipróbálhatod hogy DDU-val csökkentett módban letörlöd a mostanit, és visszateszed az előző verziót, hátha.

Aztán az is lehet, hogy maga a Fifa update rontott el valamit, érdemes lenne más játékkal is megnézni.


#8

Én nem frissítettem, mindig a windows update ra bízom a laptopomat :smiley:
Megnéztem az illesztőprogram frissítési előzményeket, utoljára február 18.-án volt videókártya driver frissítve, azóta nem, és a probléma ugye múlt hét óta van, tehát driver probléma nem lehet
Más játékban is észleltem picit a szaggatást, csak azért emeltem ki a fifát mert azzal szoktam legtöbbet játszani, szóval a laptopnál kellene keresni a megoldást:S Más alternatívát tudsz esetleg mondani, ami még okozhatja?


#9

Most is megnéztem, a pici szaggatást még mindig érzem, viszont most picit másak az adatok a CPU és GPU ról


#10

Esteleg bemehetsz az energiagazdálkodáshoz a vezérlőpultban, és az egyik sémára kattintva a speciális beállításoknál felveheted a proci órajelét egy százalékos értéket megadva.