MMORPG - Melyik a jó?

Egy ideje az mmorpg-k dömpingjét élhetjük. Mondhatni több játék létezik ebből a stílusból már mint más egyéb stílusokból. Vannak mindenki által ismert favoritok is, de inkább arra lennék kíváncsi, hogy ki milyen mmorpg-t próbált már ki, és szerinte azokban mi volt jó, vagy épp mi volt gyenge. Pro és kontra szedjük össze a tapasztalatokat. Lehet érvelni mellette vagy ellene.

2 Likes

Kezdem a sort. nekem az egyik kedvencem a World of Warcraft, amit nem kell bemutatni, de talán a játékos társadalom egy ideje már túl híg, túl sok ember játszik vele, és bár az utolsó kieg a Legion elég jóra sikerült, a communityvel nem igazán vagyok megelégedve. Viszont rengeteg egyebet is kipróbáltam, és vannak amiket szívesen ajánlok másoknak is:

Final Fantasy XIV Realm Reborn
pro: hangulatos világ, szép grafika, sok normális játékos, remek kasztok, sztori base küldik, hangulatos dungeon-ök és raidek, megfelelő mennyiségű lehetőség
kontra: a fejlődés egy bizonyos szint után grindelésből áll (amit nem értek, hogy miért nem került bele elég küldetés, amit az eleje 100%ig megad), a spellek bár változatosak, mégis kevésnek érzem (ennek lehet az oka hogy healer voltam, ami ugye félig dps, és félig heal), kicsit fura a 2 másodperces global cd (1.5sec jobb volna - csak saját vélemény), havidíjas játék
konklúzióm: simán tudom ajánlani mindenkinek aki a wow-os rendszerhez hasonló nem action alapú mmorpg-ket kedveli, és nem okoz gondot túlságosan, hogy havidíjas a játék :S

RIFT
pro: első ránézésre teljesen olyan mint a wow, de mégsem :slight_smile: a felépítés hasonló, viszont a class rendszer az egyik legjobb amit valaha eddig láttam ilyen játékban. persze kinek mi tetszik, de itt tényleg van lehetőséged személyre szabni a karaktered stílusát. ha készítesz egy karaktert, azzal bármilyen pozíciót betudsz tölteni. rengeteg jó ötlet van benne, és bár kicsit fura lehet a világa, de szerintem hangulatos. ezen kívül teljesen ingyenes. vannak benne megvásárolható dolgok, de azok egyáltalán nem juttatják a játékost túlzott előnyhöz. pve és pvp egyaránt található benne.
kontra: kevés magyar játékos játszik vele; kicsit erős gépigénye van, ez sajnos a játékmotor hibája; az utolsó kieget lvl65-től 70-ig meg kell vásárolni, viszont erre lehet használni egyéb currencyt is; az utolsó kieg ami kb. két hónapja jelent meg kevés számú dungeon-t tartalmaz, ami remélhetőleg pótolva lesz
konklúzióm: mindenképpen megér egy próbát annak aki szereti a world of warcraftot vagy a hozzá hasonló stílusú mmo-t, de vágyik valami újdonságra. nekem az egyik kedvencemmé vált ez a játék.

Archeage:
pro: szép grafika; nem túl magas gépigény; sok játékos; fejlődés közben hangulatos küldetések; jól alakítható kasztrendszer; remek képességek; sok casual szintű lehetőség (pl. falvak építése); teljesen ingyenes; pvp-ben nagyon jó
kontra: erőteljesen pvp tartalom (persze aki azt szereti, annak ez nem negatívum); nagyon lassú fejlődés
konklúzióm: ajánlani tudom minden mmorpg kedvelő számára. egy próbát simán megér.

Blade&Soul
pro: szintén gyönyörű grafika és nem igazán magas gépigény; action alapú harcrendszer (ha valaki azt szereti inkább), remek classok; sok játékbeli egyéb lehetőség; hangulatos küldetések; egész sokan játszanak is vele; pvp és pve tartalom szintén megtalálható benne; teljesen free
kontra: nincs heal karakter (ami nekem nagyon nagy negatívum :slight_smile: )
konklúzióm: aki szereti a Terát, vagy az ahhoz hasonló game-eket, mindenképp nézze meg. szerintem több téren is jobb a Teránál

Egyelőre én ennyit írok :smiley: Még ez is kicsit hosszúra sikeredet, de hát nem lehet ezekről a játékokról röviden beszélni :slight_smile: Osszátok meg ti is a tapasztalatotokat az általatok kipróbált mmokkal kapcsolatban.

2 Likes

Final Fantasyyyy :heart:

4 Likes

Én sokat próbáltam és volt elég sok is ami megfogott nem sorolom fel őket most de egyet megemlítenék ami igen csak megfogott a legutóbb.

Black Desert Online

(Ha valaki ki szeretné próbálniés érdekli is van még 2db 7napos kulcsom. Én is kipróbáltam és már a második nap meg is vettem :smiley: )

4 Likes

én néztem arról videót, nekem csak egy dolog bántotta folyamatosan a szemem, az pedig az állandóan hirtelen elég közel előtűnő tereptárgyak voltak. persze ettől a játék maga lehet jó.

2 Likes

hát szerintem elég jó lett és ha jól láttam most ha regizel akkor is kapsz 7 napot ingyen :slight_smile: szerintem megéri kipróbálni :slight_smile:

1 Like

meglesem majd ha lesz egy kis időm.

1 Like

-Wow!
-Nem! ESO! Az jobbat jelent!:smirk:
Az a legjobb! :slight_smile:
Személyes vélemény.
De ténlyeg! :smile:
Az Idősebb Tekercsek: Vonalon

3 Likes

Minden amit lentebb írok az csak a személyes véleményem és én egy PvE játékos vagyok. Én azt szeretem amikor sokunknak kell összedolgozni hogy legyűrjünk egy dungeont. A PvP része általában nem érdekel a játékoknak, de természetesen ez alól van kivétel.

Személy szerint a kedvencem a Wow… volt…
Mármint még az eredeti. A Burning Crusade és a Wrath of the Lich King kiegészítőkkel még jó volt de amit 2010-ben megléptek a Cataclysm kiegészítővel az enyhén szólva is megkérdőjelezhető volt.

A második helyen szerintem a Black desert online áll.
Harcrendszer tekintetében nagyon erős, a látványvilága is nagyon egységes.
Az egyetlen ami nem tetszett benne az a late game PvE content hiánya.

Eve Online
Bárkinek ajánlott aki szereti az űrhajókat. megválaszthatod hogy milyen szerepet szeretnél betölteni. Védelmezhetsz, kalózkodhatsz, bányászhatsz, brókerkedhetsz, gyárthatsz,…
A térképe hatalmas. És még a PvP sem volt képes elriasztani a játéktól.
Sokakat sajnos eddig elriasztott a havidíjas játékmodell de már van ingyenesen is kipróbálható része.

A többivel is jártam már egy jó pár kört.
Tera online
Önmagában nem rossz de egy idő után csak grindból áll szinte és ha nincs társaságod hozzá akkor nagyon gyorsan megunható.

ESO
Nekem maga a koncepció nem jött be. Az elder scrolls egésze arról szólt hogy te vagy a fasza gyerek. Nos ezt átültetni egy MMO-ba nem épp a legmegnyerőbb ötlet.

Guild wars 2
Nos ez egy furcsa képződmény… Nem tudom pontosan hová tenni mert szerettem. Jó az irányítás és harc rendszere jók a questek meg minden, de nekem valahogy hiányzott valami. Nem húzott be. Nem éreztem azt hogy még játszanom kell vele.

Még nagyon sokról volna mit mondanom de nem biztos hogy érdemesek rá hogy megemlítsem. Talán még a Lineage II lenne az amire azt mondanám hogy a mai napig működne rendesen ha az irányítása nem lenne szar.

2 Likes

Akkor én is csatlakoznék a kis listámmal. :slight_smile: Alapvetően a PvE játékok híve vagyok, már persze ha van kivel játszani. Sajnos az a tapasztalatom, hogyha nem barátokkal, ismerősökkel játszol együtt, akkor könnyen belefuthatsz zerg/rush & slash játékosokba, ami mondjuk nem túl szerencsés, ha téged a story is érdekel és szeretnéd beleélni magad a játékba.

Star Wars the Old Republic

A személyes story line-ok az egyes karaktereknél nagyon alaposan ki lettek dolgozva, szinte már-már izgalmas néhány ponton. Megvan benne az árulás, gyilkosságok és intrikák :smiley: (Mondjuk én csak a Sith oldalon játszottam, de az nagyon tetszett, hogy már az akadémián meg akarnak gyilkolni, szóval valahogy így is képzelném el a “valóságban” :smiley: ) Illetve még a bolygó story-k is hoznak néha érdekes fordulatokat a történésekben, ezáltal új dolgokat ismerünk meg a Star Wars univerzumból. Viszont a mellék küldetések nagyon laposak és egyhangúak, szinte már-már sablonszerűen visszatér a hozz el 20 droid alkatrészt vagy ölj meg 10 köztársasági katonát, stb. Pozitívumok közé sorolnám még a párbeszédek leszinkronizálását, és hogy valamilyen szinten lehetőség van a történeted alakítására. Például megesett egyszer, hogy valakit nem öltem meg, holott lett volna rá lehetőség, aztán később ez az illető egy bérgyilkost küldött rám, akivel meg kellett küzdenem. Ami még nem igazán tetszik a játékban, az maga a harcrendszer. Ez az egy helyben állok és nyomogatom a gombokat stílus számomra nem igazán jött be.

DC Universe Online

Ebbe a játékba még túl sok órát nem öltem, de alapvetően ha valaki szereti a DC világát és a szuperhősöket/gonosztevőket (merthogy bármelyik oldalon lehet állni) akkor tetszeni fog neki. A fő küldetések érdekesek, sok mindent meg lehet tudni a hősök múltjáról, de a mellék küldik szintén sablonosak (mondjuk ötletem sincs hogy lehetne kevésbé az, így nem is ítélkezem). Mivel nem vagyok előfizető, így a megjelenő story packokkal nem tudtam játszani (free to play módban is meg lehet vásárolni), de a leírásuk alapján izgalmasnak ígérkeznek.

És végül, de nem utolsó sorban a személyes kedvencem.

Dungeons and Dragons Online

Ez a méltán nagy népszerűségnek örvendő DnD táblás szerepjáték online változata. Free to play játékosként kezdtem, de annyira megtetszett a játékmenet, a harcrendszer, a küldetések és maga a story (van a játékban minden dungeon-hoz külön narráció, mint DM), hogy mindegyik Adventure packet megvásároltam. Ezek előfizetőként igyenesek, viszont így hosszabb távon jobban megéri, mivel előfizetőként szerintem nem kapsz sokkal több tartalmat.
A harcrendszert és irányítást legjobban a Star Wars Jedi Academyhez tudnám hasonlítani (leszámítva a kombókat). Itt is vannak ugyan slot-ok ahová a képességeket, varázslatokat be lehet illeszteni, de maga a küzdelem sokkal mozgalmasabb, mint a legtöbb mmo-nál. Külön kiemelném, hogy pl a pajzs-ot önállóan lehet mozgatni, így a csapások kivédhetőek, illetve a nyílvesszők felfoghatóak. Példának okáért korábban egyik barátommal játszottam, ő druida volt én pedig harcos egy tower shielddel. És amikor úgy alakult a helyzet, hogy az íjászokat csak ő volt képes sebezni a távolsági varázslatokkal, akkor én felemeltem a pajzsot, ő pedig beállt mögém és úgy varázsolt. :smiley: Mindketten védve voltunk.

Még tudnám ragozni, de akkor túl terjedelmes lenne az írás. :smiley: Ha esetleg valakit érdekel bármely játék, akkor szívesen mesélek róla részletesebben.

2 Likes

Tera nekem addig bejött amíg fel nem húztam a karaktert. Igaz hogy grindelős volt, de a jól kidolgozott action harcrendszer végett még így is élveztem. Viszont a végjáték, legalábbis akkor mikor toltam vele - még előfizetős volt - sajnos igencsak üres volt. A dungeonöknek volt valami magasabb fokozata, ami még úgy is gyenge volt. Illetve akkor jött be a valami nagy játékos számú event, aminek a neve nem ugrik most be, de ha jól emlékszem valami portálok nyíltak és vagy volt ott 100 ember. Az akkori gépem nem is bírta fps-el, így azt abbahagytam. Azóta már biztos sok dolog változott. Tervezem, hogy egyszer még meglesem ezt a játékot, a kérdés inkább csak az, hogy van-e értelme?

A GW2 valóban egy fura képződmény. Bár abban maximumra nem húztam fel a karaktert, mert úgy éreztem és azt az infót kaptam, hogy főleg pvp-re kihegyezett játék. Tetszik benne, hogy a fegyverek határoznak meg egyes spelleket, de nem tetszik, hogy nincs heal karakter, és a dungeonök alatt ezáltal nincs szükség arra a csapat mechanikára, hogy van aki csak a többieket healeli. Bár ugye erre nincs is szükség annyira, ha főleg pvp játékról beszélünk.

A SW Old Republic valóban hangulatos játék. Rengeteg lehetőséggel, és hangulatos a fő sztori line, és ezáltal nem is annyira unalmas a levelling. Legalábbis számomra nem volt az, még az általánosságban jellemző hasonló mellékküldetéseket beleértve sem. Viszont end game szinten gyenge. A raid kontentek, amennyire tapasztaltam, nagyon nagyon gyengére sikeredtek :S bár őszintén nem játszottam annyit vele, hogy ezt 100%-ra állíthassam.

1 Like

Ja UI: D&D - imádom. D&D online, egyszer kipróbáltam, és kicsit gyérnek tűnt. Nem rossznak, inkább gyérnek. Nem is gondoltam hogy játszanak vele magyarok. Lenne értelme belekezdeni?

1 Like

@bremrick a Jedi kasztokban is van sok izgalom, de a Sith jobbra sikeredett amúgy. :slight_smile:

2 Likes

Néztem videókat a Jedik-ről is, de nekem egy kicsit túlontúl a legyőzhetetlen, jóságos és makulátlan főhősökre emlékeztetnek, akiknek minden sikerül. Ha ezt az oldalt választanám, akkor inkább amolyan szürke Jedi lennék szívesebben. Ezt szerinted mennyire lehet kijátszani?

Talán azért népszerű a sötét oldal (személyes vélemény), mert az SW világban játszódó game-k közül még nem született olyan, ahol ennyire mélyen belebújhatsz egy Sith bőrébe. Persze a Jedi Academy-ben átállhatsz a sötét oldalra, viszont az mégsem ugyanaz az érzés.

Ami nekem még nagyon bejött az a Fejvadász stílusa és a sok kütyüje. Vagyis az az ötven féle módszer, hogy hogyan pörkölj az ellenfelek alá. :smiley:

1 Like

Ez attól függ, hogy mikor játszottál vele.
Idén ünnepelte a játék a 10. évfordulóját, (ami nem sok mmo-nál mondható el szerintem) és nagyon sok változás törént a kezdtek óta.
Nyílván a játék eleje nem tartogat túl sok izgalmat, hiszen egy alacsony szintű kalandozó vagy, ezért eleinte csak a csatornákban kell bolyonganod, aminek persze szerintem ugyanúgy megvan a varázsa, mint ahogy annak is mikor sárkányokkal kell viaskodnod vagy logaikai fejtörőket kell megoldani, vagy olyan feladatok elé állít téged a Lord of Stone, hogy a partijára hozz léggömböt, tükröt vagy egy padlódarabot, de mindezt úgy, hogy neked kell ideiglenesen azokká válnod, végigküzdve magad a szörnyeken :smiley: .

Jelenleg 14 class van a játékban, illetve 10 faj (ezek közül néhány prémium) és még megannyi prestige class, szóval rengeteg variácó áll a játékosok rendelkezésére.

De hogy példával is szolgáljak, ott a Rogue, amivel tudsz lopakodni (mint egy Fantasy Splinter Cell), zárakat feltörni, csapdákat hatástalaníani vagy akár barkácsolni egyet és felhasználni az ellenfelekkel szemben, illetve úgy végigmenni a pályán, hogy közben senkit sem ölsz meg.

Vagy lehetsz necromanta varázsló, aki egy ujjcsettintéssel elintéz bárkit vagy az oldalára állítja az élő holtak seregét. És ez konkrétan tényleg lehetséges :smiley: . Az egyik küldetés során temérdek zombi ellenfél volt, mindet az oldalamra állítottam és úgy mentünk a főellenféllel szemben. Nekem csak annyi dolgom volt, hogy hátradölve végignézzem, ahogy 20-30 zombi teszi a dolgát.

Nyílván én elfogult vagyok és objektíven nehezen tudom megítélni a játékot (lassan már 4 éve, hogy folyamatosan játszom vele), de egy próbát szerintem mindenképp megér, hiszen temérdek ingyen tartalom is van benne, gyakorlatilag én is így kattantam rá. Egy barátom mutatta be, aki maga is nagy DnD rajongó és játékos volt.

Ha kell segítség vagy tanács, akkor nyugodtan írj. :slight_smile:

És még azt elfelejtettem megemlíteni, hogy évente kb 3-4 update jön ki a játékhoz, ami új adventure packokat és más új tartalmakat jelent. Például a legutóbbi ilyen updatenél a Dragonborn, mint új faj megjelenése.

2 Likes

Én 2012 januárjában kezdtem, és egészen áprilisig nyomtam 7 hónap megszakítással. Megvolt az összes faj, összes kaszt és advanced class, nagyon jól ismerem a gamet, több guildem is volt, és a kedvencem a Sith Warrior kaszt volt. :slight_smile:

2 Likes

Én a sith warrior és sith inquisitor story-t vittem végig, illetve belekezdtem a bounty hunterbe, de eddig nekem is a Sith Warriror a nagy kedvenc. :slight_smile:
Emperor’s Wrath!!!

2 Likes

Nekem amik nagyon bejöttek az MMORPG-ből az a Lineage2 és a Runes of Magic.

2 Likes

Nekem mind tetszett, smuggler picit… jó, az picit unalmas, de az sem volt rossz. :slight_smile:

Lineage kimaradt, de a Runes of Magic hangulatos játék.