TheVR Fórum

Mobilozás és vezetés

Előre is bocs, ha már volt erről szó esetleg, én nem emlékszem rá. Már egy jó ideje feltűnt, de a múltkori ceglédberceli baleset óta fokozottan néztem autós társaimat jártamban-keltemben, hogy hova figyel és megdöbbentem, hogy itt Budapesten és környékén 10 autósból sok esetben 2-3 a mobilját nyomkodja és ebből legalább egy vezetés közben (!) is. Múltkor egy 2x2 sávos úton mentem egy autós mellett, szemem sarkából tisztán láttam, hogy vezető félig lefele néz és ott a telefon a kezében… 70km/h mellett kb 500 métert mehettünk úgy, hogy látszólag egyszer sem nézett fel.

Azon túl, hogy a lámpánál sokszor látom, hogy előttem lehajtott fejjel ül a sofőr és persze elnézi az indulást és sok esetben rá is kell dudálni, városban sajnos sok gyalogos, bringás is van, akik néha a legváratlanabb pillanatban szaladnak át, kanyarodnak be, érkeznek a kereszteződéshez. Ha valaki az ölében levő telefont nézi, még 30-40km/h mellett is elég pár másodperc, hogy súlyos balesetet okozzon.

Azt hiszem, mivel itt sokunk autózik is, illetve tech témát is érinti, erről érdemes lenne minél többet beszélni, ismerősöknek is mondani, hogy az érintettekhez is nagyobb számban eljusson a tény, hogy iszonyat felelőtlenség és veszélyes az, amit csinálnak. Ha már páran változtatnak ezen a szokásukon, talán életeket menthetünk meg.

Olvastam olyan kezdeményezéseket, hogy valami módon korlátozni kéne a telefon működését vezetés közben. Lehet, hogy ez nem lenne hülyeség, de a kivitelezés nem olyan egyszerű. Mit gondoltok erről?

PS: Remélem köztetek senki nem szokott telefonon szórakozni vezetés közben.

8 Likes

kicsit már lerágott csont ez a téma, de fontos!

4 Likes

Nekem tuti zéró tolerancia lenne. Ha 1 sörért meghúznak, a telefonozás sokkal jobban elveszi a figyelmed, biztos jobban büntetném. Lámpánál még okés, de menet közben áááa :cry: Nem 1x ugrattak már fel mellettem járdára mert telefonoztak amúgy, Veszprém veszélyes környék :smile:

3 Likes
2 Likes

Tudományos tény, hogy az ember egyszerre csak egy dologra tud figyelni normálisan. Ha 2 dologra kell figyelned, akkor lassabb leszel és több hibát fogsz elkövetni. Lássuk be a vezetés egy elég komplex tevékenység és az ember minden figyelmének készenlétben kell lennie, hogy ha reagálni kell, akkor a reakció gyors legyen.

Igen, az emberek jó része felelőtlen, amit nem tudok megérteni. Ha valaki felnőtt, akkor nőjön már fel könyörgöm, ez nem az óvoda, ez nem egy virtuális tér, itt mindennek is következménye van…

1 Like

Egyre aktuálisabb téma, ahogy lassacskán a Z(AA,AB stb.) generációsok friss jogosítványosok lesznek.
A rendőrségnek kellene ezt gyakrabban ellenőrizni, szigorúbban büntetni, mint ahogy tették a biztonsági övvel is annó, előbb utóbb rászoknának az emberek.
Proaktív megoldásként a fejlettebb hangaszisztensek segíthetnek.

Hasonlóan gondolkozom az érintőképernyőről is, szerintem nincs helye olyannak a kocsiban, amit csak úgy lehet kezelni, hogy közben nem az utat nézed. Legszivesebben Head-Up display-t tennék minden autóba.
Gyűlölök mindent ami elvonja a figylemet a vezetés közben, eleve az agilis/direkt módon vezethető autókat szeretem, amivel a legnagyobb esélyem van reagálni és kitérni a baleset elől.

1 Like

Ez nem csak és a mobilokra érvényes. Ma munkába menet egy sofőr újságot olvasott menet közben. Szerintem ez inkább attól függ, hogy ki mennyire fogékony az ilyenre.

1 Like

Igen komoly probléma ez, a gyalogosok oldaláról is. Amerikában mérték, nem emlékszemm pontosan, de megdöbbentően sokan meghalnak évente a miatt hogy séta közben a telefont nyomkodva kocsi elé lépnek.

1 Like

én pokemon gozni szoktam közbe…

nem. ez nem igaz persze. Én olyan szinten nem szoktam közbe telefonozni hogy még ha hívnak, kihangosítót se használok… én tudom magamról hogy vezetés közbe a mellettem lévőre se figyelek néha, annyira koncentrálok a vezetésre… ha esetleg mégis beszélgetek akkor meg átmegyek rutinba és semmire nem emlékszem. (ezt ne úgy fogjátok fel hogy görcsölök a vezetéstől, hanem hogy ki tudom zárni magam körül ami nem vezetéshez tartozik.)

persze a piros lámpánál ránézek, kaptam-e valamit, ha van fontos akkor addig félre állok, de nem kezdek bele semmibe még lámpánál se.

túl sok sietős ember van… én nem vagyok az.

még a legfejlettebb processzorok is csak egy dolgot tudnak egyszerre… gyorsan… de csak egyet.

egyébként egészen addig amíg az emberek nem tudják korrekten mi az az irányjelző, sebességhatár, követési táv, jobbkéz szabály, cipzár elv, biztonsági öv, addig nem is fogok meglepődni hogy telefonoznak.

1 Like

Én még dohányozni sem szoktam vezetés közben. Nálam mondjuk a maximális figyelem szakmai “ártalom”, targoncásként sokszor másfél tonnákkal kell száguldoznom a figyelmetlen emberek között, napi 8 órában 1 pillanatra sem lankadhat a figyelmem. Gyúrtak már el nem egyszer nálunk gyalogost, volt hogy targoncával kellett leszedni a targoncát az emberről, nem szép látvány. De amúgy még rádiót sem szoktam kapcsolni ha max 20p-es útra indulok kocsival.

2 Likes
1 Like

uuuuu… bakker… az biztos hogy telo miatt volt.

A vezetés/pirosnál állás közbeni mobilozás minden nemű verziójáért ölök. Mindegy, hogy fiú/lány, férfi/nő. Akármennyire is felelősségteljes az ember, a hiba bármikor bekövetkezhet. Felelősek vagyunk magunkért és másokért is.

2 Likes
18 Likes

A nap hőse! <3

1 Like

Ez hatalmas :smiley:

1 Like

Autóban maximum csak a zenehallgatást tudom megérteni. Van mikor attól jobban figyelsz, nem lesz annyira monoton az út.
Nade! Az amit nem tudok megérteni: kerékpározás közben! Ez az egyet sehogy! Ott amiatt, mert nem nagyon hallod a többi járművet és van amikor ez is számít, hogy el ne üssenek.
Gyalogosként lassabban tudsz menni, gyorsabban el tudsz pattani (nem akrobatikus mutatványokra gondolok), de kerékpárnál be van korlátozva az ember. Alapból gyorsabban haladsz, te tekered, nem mindig van rajtad sisak, stb. Úgyhogy ja, veszélyes a zenehallgatás kerékpározás közben és ezt, nem külső szemlélőként, hanem gyakorlatiasabb kerékpárosként írom.

Céges kisbusszal mentünk autópályán 140 fölött néhánnyal. Szőke nőci a belső sávban előzött meg minket. Mivel magasabban voltunk mint ő, ráláttam a beltérre, és világított az arcába a telefon, éppen messengeren pötyögött, gondolom a barátnőjének mesélte a napját, ami elengedhetetlen volt kb 150 km/h-nál (jobb kezében a váltó mellett). Én azonnal venném el a jogosítványát örökre, de sajnos nem én döntök. Helyette azokat büntetik, akik 5 centivel lejjebb ültetik az autót. Nos igen, azért ez súlyosabb… :slight_smile:
@lengyelb_old lerágott csont ez a téma, valóban. De ha emberi életet nem is, karambolt minden nap okoznak ez okból Magyarországon…

2 Likes