Monitor dilemma és a döntésképtelenség


#1

Sziasztok!

Monitort szeretnék vásárolni és több napi kutatás és olvasgatás után döntésképtelenné váltam. Nagy mértékben megoszlanak a vélemények és nem tudom eldönteni, hogy valakik csak az e-péniszüket méregetik vagy tényleg iszonyatos különbség van a funkciók között.

Jelenleg egy 27"-es 1080p 60hz amva+ paneles Benq Ew2750zl monitorom van. Emellé szeretnék még egy monitort, mert mindig is kettő volt csak a másik már iszonyatosan régi. Mindenképpen 27"-eset szeretnék és annyian írják, hogy a 120+ hz mennyire jó, hogy kifejezetten érdekelni kezdett. Piszok sokat foglalkozok programozással, böngészéssel, filmnézéssel és szinte mindig multitaskingolok. Természetesen gamelni is sokat szoktam, pl. R6, régebbi COD-ok, GTA V, Runescape, CS:GO, SW BF2 és sok stratégia játékkal is. Kinéztem magamnak egy hajlított 27"-es 1440p VA paneles 144hz Samsung C27JG50QQU névre hallgató monitort, viszont nincs benne freesync.

A hardverem nem a legjobb de idővel újjítva lesz. Programozáshoz és az egyéb teendőkhöz jól jön az 1440p, főleg mert 27"-es a monitor. Viszont gamelésre a 1080p lenne a megfelelő de valaki azt írja, hogy homályos és silány minőségű a kép, valaki pedig azt mondja, hogy semmi különbség nincs és ugyan olyan jó tud lenni.

Összefoglalva:
1440p monitoron 1080p gaming mennyire élvezhető? Tapasztalatok?
Egy nem annyira jó hardverhez mindenképpen szükséges lenne a freesync?
Mennyire passzol egy ívelt monitor egy nem ívelt mellé és zavaró lehet-e?
Esetleg tudtok-e mást ajánlani, lebeszélni vagy pedig megerősíteni?

Bocsánat ha zagyvára sikerült, igyekeztem megfogalmazni amit szeretnék. Előre is köszönöm a válaszokat!

CPU: AMD RYZEN 5 2600X
Alaplap: MSI B450 TOMAHAWK
PSU: Seasonic Focus Plus 650W Gold
GPU: Gigabyte RX 580 GAMING 4GB
RAM: G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) 3000Mhz
SSD: Samsung Evo 970 plus 250GB
HDD: Seagate BarraCuda 2TB


#2

Micsoda? Venni akarsz egy 1440p monitort és 1080p felbontásba játszani rajta? What?

Igen, g-sync vagy freesync kötelező.

Ezzel a kártyával necces lehet az 1440p

Ez a monitor jobb a te általad kinézettnél. IPS panel nagyon fontos, illetve hatalmas pozitív, freesync van benne, ami ugye a tiédből hiányzik.


#3

Köszönöm a választ!

Azért szeretnék 1440p monitort mert egy 27”-esen sokkal kellemesebb élményt nyújt. Több tartalom fér rá ami programozásnal nagyon hasznos és mivel sok régebbi játékkal is játszom amire elég a kártya de persze azért szeretnék 1080p-be játszni mert nagyobb felbontásban nem vinne el egy jó pár játékot.

Eddig soha nem láttam/tapasztaltam tearinget és úgy gondoltam, hogy ha eddig nem vettem észre akkor most se nagyon fogom.

Azért nézegettem VA paneles monitorokat mert a másik is az és mert a fekete sokkal szebb rajta. Félek, hogy ips panelnél az ips glow zavarna. Köszönöm a monitor ajánlást is, viszont amit én néztem ki azt 84 ezerért már lehet venni, amit te küldtél azt pedig 134-től. Az 50 ezer forint különbség nekem már túl sok. :confused:


#4

Na ezt erősen kétlem. Éppen ellenkezőleg, az IPS minden szempontból jobb, szebb.

Ez csak optikai csalódás, ha lefényképezed a monitort az teljesen más, mintha szabad szemmel néznéd.


#6

No ez nem teljesen pontos, a VA panel általában kontrasztosabb, mélyebb feketékkel bír. Persze vannak eltérő minőségűek mindkét oldalon, némelyik IPS feketéje egyenesen szürke. A VA panelnél a kevéssé hű színek illetve a ghosting lehet zavaró, az IPS-nél meg a fentebb említett gyenge fekete szín illetve lottó szerűen a szerelésből adódó backlightbleed, ami szerencsétlenebb esetekben olyan méreteket ölt, hogy némelyeket őrületbe kerget, de jöhet kvázi hibátlan példány is. Mondjuk ez inkább zavar olyanokat akik esetleg többet filmeznek/sorozatoznak a gép előtt és sok a sötét téma.