Ha igen hol laksz és milyen motorod van?
Én: Szabolcs megye Balkány és Suzuki V-Strom DL650
Üdv
Bácskiskun. Honda cbr600f4i
Üdv
Pest megye. BMW R1100R (édesapámmal közös, de ő a munkája miatt alig jár vele)
Budapest és egy GS 500 F-et hajtok jelenleg.
Tervbe van A kat. jogsi megszerzése után egy GSF 1200-rá váltás.
Én csak szeretnék motoros lenni már nagyon régóta, de sajnos még nem jött össze a dolog. Meg nem igazán tudom kiválasztani azt a motort ami egy kezdőnek is tökéletes lehetne. Kinézetre egyébként BMW R 1200 GS stílusú motorok jönnek be.
Azt mondom mindenféleképpen ülj fel más motorra is, próbálj ki teljesen más stílusokat.
Nekem volt Yamaha XT660R túra-enduróm. Nem szerettem, pedig nagyon sokan imádják. Nekem magasan volt a súlypontja ideges a járáskultúrája, 100 felett szitált a kanyarban az első kerék (még utcai gumival is), hosszabb úton elzsibbadt a kezem a kormánytól, annyira rezgett, jah, és zabálta a láncot. Volt amúgy rengeteg előnye is, jól be lehetett látni a forgalmat, gyakorlatilag megölhetetlen volt a blokkja, keveset fogyasztott, hegyekben állt a nyomaték, brutál hangja volt, olyat röffent motorfékre mint egy mozsárágyú (be is szart mindenki aki hallotta). Olyan volt mint egy csataló, valahol leszálltál róla biztos, hogy embernek néztek (a nők is ).
Az is igaz, hogy nem vagyok nagy darab (176cm, 80kg), de nem éreztem biztosnak magam a motoron. Szerintem a túraendúrók nem kezdőknek valók, nagyon sok koncentrációt, vagy rutint igényelnek (kivéve, ha magas vagy, vagy sokat terepeztél, van gyakorlatod). Az R1200 GS is túra-enduró, valamivel könnyebb vezetni, mint a Yamahát, de nagyon nehéz és szintén nagyon magasan van a súlypontja.
Nos én 183 cm vagyok, de sajnos nálunk családi vonás a vékony alkat. Szóval mindössze 65 kg. Főleg emiatt sem tudom mi lenne jó kezdésnek.
A fórumtársak motorjai közül a GS 500 F és a CBR600f is nagyon kezesek, ráadásul olcsó a fenntartásuk, kezdőknek is nagyon jók.
A BMW-m is nagyon könnyen vezethető, alacsony a súlypontja a blokk miatt, a speciális futóműve pedig roppant kezes, a boxermotor nagyon sima járású, lágyan folyamatosan adja a nyomatékot. Lehet vele szerpentinezni is, de ott azért kijön, hogy sok jelzést kisimít amit az úttól kapnál, és egy dinamikusabb menetben segítség lenne.
A motorosok általában jó arcok, ha van ismerősöd és szépen megkéred, valószínűleg kölcsönadja a motorját egy tesztkörre, ha motoroztál már.
Hali. Biatorbágy, pitbike versenyző voltam 2010 és 2015 között egy Pitsterpro x4 társaságában. Országos bajnokságon vettem részt.
A szívem mélyén motoros vagyok
De még nincs motorom
Majd még várnom kell pár évet hogy lerakhassam a jogsit
Jász-Nagykun-Szolnok
Üdv! Budapesten lakom, R1200GS Adventure-öm van. Előtte egy Honda NC700 volt, de “kinőttem”. Elég sokat túrázok külföldön is, így általában összejön 20000 km évente
Zala, és Buell XB9S + Kawa ZR7.
cb500, er5, gs500. sor2-es blokk mindegyiknél. olcsó fentartás, alacsony fogyasztás. szerintem kezdő motornak tökéletes. 50LE-vel pedig nagyon jól el lehet motorozni
Székesfehérváron lakom és Honda CB600F Hornet
Sziasztok. Én is motoros vagyok a szívem mélyén és tetején. Azonban eddig nem jött össze a motor vásárlás és jogsi anyagi helyzetem miatt. Amiket nagyon nézek azok a Yamaha Xj 900-asok. Ami fontos lenne az a léghűtéses blokk. Lehetőleg láncos ( bár tudom… az Xj pont hogy kardános…) inkább kis lóerő, de nagyobb nyomaték, és maradnék a Japán vonalon. Tudnátok ajánlani néhány opciòt, mi mást nézhetnék még?
Ha nem lenne kitétel a léghűtés, Suzuki SV650-et mondanék. Nyomatékos V2-es blokk, alul is él, könnyen kezelhető. Nem csak a nagy nyomatékot érdemes nézni, hanem, hogy mennyire egyenletesen adja le. Ebből a szempontból szerintem a Kawaski ER-5 az etlon. Jó még a Honda CB500 is.
A léghűtéssel Suzuki GS500-t tudnám ajánlani.
Ha tetszik, nyugodtan keresd az xj900-at, jó motor az is.
Nekem kardános motorom van, semmi gond nincs vele, nem húz oldalra induláskor, vagy kanyarodáskor (bár a BMW-nél erre nagyon odafigyelnek). Külön jó, hogy nem csapkod össze mindent a lánc és nem nyúlik csattog.
Ha javítani kell valóban zsebbe nyúlós lehet a kardán, a tömítések tudnak tönkre menni (pár 100e km után egyébként), és szét kell hozzá kapni az egész rendszert. Igényel egyfajta hozzáértést a javítás, de, ha az megvan semmi gond nem lesz vele.
Én azt halottam hogy az XJnel hamar elkezd zorogni a blokk. Leghuteses motornál figyelj hogy megfelelően legyen beállítva a karbi mert ha nem jó akkor nagyon melegedni fog a blokk a mellett hogy nem jár egyenletesen és nyáron ez kellemetlen perceket tud okozni. Tapasztalatból tudom hogy az én GS 500 F nek amíg nem volt beállítva a karbi borzasztóan melegedett és nem ejtette rendesen a fordulatot. Karbi szinkron után teljesen más lett. Én lég olajos vagy vizes blokkal szerelt motor vennék, nincs bajom a leghutessel de nyáron nem mindig kényelmes.
A léghűtéshez a kinézete miatt ragaszkodok. Szerintem velemi baromi szépek tudnak lenni XJ-ről eddig nem olvastam hogy nagyon melegedne. Persze azt is csak az internet népe mondta, szóval franc se tudja… A láncos hajtáshoz is csak a kinézete miatt ragaszkodnék, bár minden érv megállja a helyét kardán mellet is, ezt tudom, és ha van egy kis eszem az lesz a végén. Félre ne értsetek, nem divatbuzi vagyok. egyszerűen csak ez a kettő dolog nagyon megmozgatja a fantáziám egy motoron
köszönöm a tanácsokat. BMW-ből egy régebbi K75-ről mik a vélemények? Azok is nagyon b…ák az agyam
én is gs500-at ajánlanék ami megfelel a kritériumoknak. vizsonylag olcsó(bár az utóbbi években felment az ára az a2-es jogsi miatt). karbantartása is olcsóbb mint egy bmw-nek és jellemzően hibák nélkül működik.
Robogó számít? 50ccm -es nagytestű Motowell Magnat Sport (70 km/h) libakergető
2007-es 1312km-el.