MSI alaplap és Ryzen 7 3700X órajel probléma

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Bocsánat, hosszú lesz a leírás, mert elég hosszan kínlódtunk ma a problémával…

Nemrég (kb másfél hónapja) összeraktunk kollégámnak egy gépet, ami eddig működött is rendesen, csak párszor említette, hogy a gyári hűtő hangos, amit furcsálltam kicsit, és ma elmentem hozzá, kicsit jobban átnéztük a gépet.

A konfig:
Ryzen 7 3700X + gyári hűtő
MSI X470 Gaming Pro (PCX-en kérte a BIOS frissítést)
HyperX Predator 2x8 Gb 3200 MHz CL16
MSI RTX 2070 Gaming
FSP Hydro G 750W 80+ Gold moduláris táp
Cougar Panzer S gépház (3 venti elöl, 1 hátul)
Samsung M.2 970 EVO PLUS 500 GB

Amit sikerült javítani, hogy a gyári Wraith Prism RGB hűtő oldalán a kis teljesítmény kapcsolót átállítottam (H -> L), így már jócskán csökkent a hangja, de a tesztek során kiderült egy probléma, amire nem tudtunk megoldást találni:

A proci folyamatosan 4,2 - 4,3 GHz között pörgött, bekapcsolás után azonnal, mindegy mit csináltunk. (HWinfo, MSI Afterburnerrel mérve, de a Windows Feladatkezelő is ezt látta)
Kihasználtság pár százalék volt, mikor nem csináltunk semmit, játékok alatt kb 50-60 %-ig ment, de az órajel ugyanígy maradt, mintha folyamatosan max boost-on pörögne.
A proci nem lett OC-zve, az alaplapon gyári beállítások voltak, semmibe nem nyúltunk bele, külön programmal nem lett tuningolva. Egyedül a RAM-ok XMP profilját lőttük be a Profile 1-re, hogy 3200 MHz-en menjenek. (enélkül is jelentkezett a hiba)

 • Az alaplap az 1A végű BIOS verzióval érkezett, nyomtunk egy Load Default-ot, hogy minden gyárira álljon újra, nem változott a helyzet.

 • Frissítettünk az új 1B végú (2019.08.21. kiadás azt hiszem) BIOS verzióra, de a proci folyamatosan továbbra is 4,25 GHz körül pörgött.

 • BIOS-ban minden kapcsolódó alap beállítás érintetlen, Auto-n volt.

 • A lenn látható képen a CPU Ratio-t kezdtük el módosítani Auto-ról. Mikor Auto-n volt, 4,25 GHz körül ment folyamatosan, 36.00-ra állítva az alap órajelet vitte a gép, működött, de egy MHz-et sem változott terhelés alatt, csakis 3.6 GHz-en ment a proci, semmi boost.

 • Ha a CPU Ratio-ba bármi mást (ezeket próbáltuk: 37.00, 37.50, 38.00) állítottunk, és elmentve indítottuk a gépet, a proci azonnal átállt a folyamatos 4,3 GHz körüli órajelre, a CPU Ratio átállt Auto-ra.

 • Megpróbáltuk, hogy a CPU Ratio-t 36.00-ra állítottuk, és engedélyeztük alatta a Game boost-ot, a gép konkrétan nem indult el, folyamatosan újraindult…BIOS-ba beengedett, de ekkor az alap CPU Ratio-t átrakta 42.00-ra…what?!

 • Amikor a CPU Ratio Auto-t 36.00-ra állítottuk, az Advanced CPU Configuration-ben (lenti képen) a Core Performance Boost opció beszürkült, mintha nem működne. (CPU Ratio-t Auto mód-ra állítva alapból be volt kapcsolva ez is Auto-ra)

- Próbáltunk Ryzen Masterrel némi Profile beállítást, nem sikerült, inkább le is töröltük.

Szóval összefoglalva az a problémánk, hogy mindegy mit állítunk az alaplapon, vagy reset-elünk minden beállítást, a proci vagy csakis alap 3.6 GHz-en tud futni, vagy csakis 4.2 GHz feletti órajelen.

Van valakinek ötlete mit lehetne még állítani? (a tippeket továbbítom és megpróbáljuk, amint csak lehet)
Mi lehet a probléma?!

Mi egyébként gyanakszunk arra, hogy vagy az alaplappal, vagy a BIOS-szal van valami probléma. Sajnos a lap és a proci nem egy helyről lett vásárolva. Nem vagyok akkora szaki ezen a területen, de azért ennyire ennek nem kellene nehezen működnie…nem?!

Szóval, akinek van tippje, azt előre is köszönöm!

Csak egy tipp, de Windows power managementben nincs a performance profil kiválasztva? Azon a profilon a proci minimum és maximum órajele is 100% ra van állítva. Talán ezért nem ment a maximum alá első nekifutásra. Lehet csak ilyen egyszerű a gond:).

 1. BIOS-ban CPU voltage AUTO-ról Normal-ra ha van ilyen opció.
 2. Cool n Quiet CnQ legyen bekapcsolva.
 3. Windows legyen friss.
 4. Chipset drivert tessék felhajítani és Ryzen Balanced-re állítani ha az energia sémát, ha alapból nem az lenne. Igény szerint a min. órajelet (CPU állapot vagy mi szösz a neve) lejjebb venni benne. De igazából hiába magas az órajel, mert parkoltatja az inaktív magokat és mindig a legmagasabb valamennyire is használt órajelet látod legalábbis

HWINFO, Afterburner, egyéb monitorozó eszköz legyen friss, mert van ami a saját idétlen polling technikája miatt ébreszti a magokat bizonyos esetekben.

 1. CPU Voltage-et Offset-re állítottuk (Normal nem volt), azon belül Auto-ra, nincs változás, jobban ezt nem akartuk kavarni.
 2. CnQ-t bekapcsoltuk.
 3. Friss a Windows, azzal kezdtem, a driverek is elvileg (holnap még csekkolja újra)
 4. Ryzen Balanced volt alapból beállítva Energiasémának, a CPU minimum órajele 0 %-on volt eleve. BIOS-ban belőttük Auto-ra és 36.00-ra is a CPU Ration-t, a minimum órajelet a Balanced-ban 20 és 50 %-on is néztük.

Ezeket mind beállítottuk, annyi lett a változás, hogy most már néha leesik 3.9 GHz-re, de általában 4.15 GHz környékén pörög a proci továbbra is sajnos folyamatosan…

Sajnos egyelőre nincs lehetőségünk egy másik procit kipróbálni a lapban vagy a procit egy másik alkalmas lapban tesztelni.

(Az egyébként normális, hogy néha kicsit nagy kattanással állítja le magát a BIOS beállítás után a gép és úgy indul újra? Van egy ilyen “tikk” hangja, nem tudom jobban leírni)

Ha olyan reboot hogy egy pillanatra leállítja a tápot is, akkor a bypass relét hallod kattani a tápban.

Esetleg még a PBO-t nézzétek meg nem “AUTO” az is Disable helyett.
Próbáljátok meg a gyári Windows Kiegyensúlyozott sémát, abban asszem relaxáltabb az terhelés figyelés.
Ha van fent valami alaplapi csoda util azt vagy nyomjátok ki egy próba erejéig vagy ne induljon a géppel.

Jobb ötletem így hirtelen nincs sajnos… vagy meg kell várni a következő ABBA tartalmú BIOS-t, talán az rendbe tesz sok mindent. Elvileg az új SMU jobban szűri a boost kérelmeket… addig meg marad az observer effect-nek csúfolt valami, ami miatt mindig ébreszti valami a magokat.

Amúgy órajeltől függetlenül a CPU hőmérséklet úgy nagyjából rendben van load alatt?

Köszönöm a tippeket, ezeket majd még megpróbáljuk, csak legyen rá egy kis szabad időnk.

Az órajeltől függetlenül egyik mérő progiban sem tapasztaltunk hőmérsékleti gondot, legalábbis úgy rémli, hogy 70-73 fok fölé nem ment a proci pár óra játék után sem, gyári hűtővel. Alap állapotban olyan 35-40 fok közötti értékek rémlenek, de ezekre nem esküszöm meg. Ha 80 fok fölé ment volna, már jobban aggódnék.
Van már egy beta BIOS, azt még nem mertem rátenni a lapra, remélem hamar kijön az új verzió és változik valami.
Ha nem, akkor lehet visszaküldjük a lapot tesztelésre PCX-nek, akik a leírások alapján user errorként akarják beállítani a dolgot, pedig nem gondolom természetesnek ezeket a dolgokat a BIOS gyári beállításaival…

Proci részéről lehet probléma, hogy nem hajlandó a lapon beállított órajeleket és beállításokat tartani? Vagy elég, ha csak a lapnál kell keressük a problémát? (bárcsak tudnám tesztelni másik lapban…)

Ha fix 36-os szórzót állítasz, akkor nincs boost egyáltalán se alap, se PBO, se QNC. Ha meg mondjuk belövöd all-core boost környékére, mondjuk hűtéstől és terheléstő függően valahol 4.0-4.2 között lehet egy egy fix feszültséggel akkor meg akkor meg 2-4 magos magasabb boost órajelektől lehet búcsút venni.

HWINFO-ban nézzétek meg mit csinálnak az egyes magok, de igazából az teljesen normális ha legalább kettő folyamatosan 4.2-4.4 közötti értéken ücsörög, a többi pedig az energia sémától függően 2.0-3.6 között változik. Ha viszont a min. clock ott is folyamatosan 4.2 akkor valami ébren tartja a magokat.

Egy kis update

Közben egy másik build-hez elkezdtünk rendelni alkatrészeket, nyilván az alaplappal kezdtük.
Egy MSI B450M Gaming Plus lap lesz a másik gépben, BIOS-t frissítettük proci nélkül, aztán belekerült a problémás konfigból a 3700x-et, és az újonnan érkezett 2*8 GB HyperX Predator 3200MHz RAM-ot, Cooler Master 550W 80+Gold tápot rákötöttük amolyan puritán módon az asztalon, tesztelésre…
Az új alaplap AUTO beállításokkal is tudta a 3,6 GHz-en hajtani a procit, és csak akkor boost-olt, mikor szükséges volt. A problémás konfigban az X470-es lapban a proci minden magja folyamatosan 4,2 GHz-en ment… Ezt az új konfigban nem tapasztaltuk…
Ennek fényében folyamatban az X470 lap garanciáztatása PCX-nél, meglátjuk…

Nyilván nem ment ez a tesztelés sem zökkenőmentesen.
Ideiglenesen az új lappal, új RAM-mal megy a korábbi konfig. De van, mikor gondol egyet, és nem indul el, olyankor az alaplapon a Debug LED-ek közül a CPU LED-je világít. Lehet baja a procinak?
Ilyenkor a proci hűtő folyamatosan hangosan pörög, és BIOS-ba se tudunk belépni, nem post-ol.
Fura mód, a RAM-ok kivételével és viszarakásával ez megoldódik. És ezt nem minden bekapcsolásnál csinálja.
Elemet már kivettem a lapból, CMOS tölrés volt, BIOS a legfrissebb, procit már 2szer kivettük, újra lett pasztázva, lábait néztük, nem volt elhajolva, a lapon nem látunk semmi különöset.

Egyelőre megy így, ameddig a garanciás szerviz tart…
Ha a javított lap megjön, vagy lehet akkor már X570-et vesz haverom (MSI X570 Gaming Edge jó lap?!), akkor kipróbáljuk a procit újra, meglátjuk mit produkál.

Ilyen esetekről még nem nagyon olvastam, kezd elég kellemetlen kínlódás lenni ebből sajnos.
Ha majd lesz fejlemény, jelentkezem.