TheVR Fórum

MTB bütykölők

Kedves fórumlakók!

Idén fogtam bele egy új hobbiba, erdőn-mezőn, hegyen-völgyön tekerek.
Barátnőmet is sikerült rávenni, szóval együtt süvítünk :smiley: . Mivel csak idén kezdtünk bele, így a biciklik is elég kezdő felszereltségűek. Íme:

KTM Peak 29 Disc
Shifter: Shimano ACERA M3000
Villa: Suntour SF18-XCE28 DS
Fék: Shimano MT200
Kerék: Duplafalú alumínium felnik, Impac Smartpac gumik
Váz: Aluminium 6061
Váltó: Shimano FDM310 Altus / Shimano RDM310 Altus

Cube Access WS 2021 XS
Shifters: Shimano ST-TX800, EZ Fire Plus
Villa: SR Suntour XCE, 100mm
Fék: Tektro MD-280, Mech. Disc Brake (160/160)
Kerék: CUBE GE803, 32H, IMPAC Smartpac gumik
Váz: Aluminium Lite, AMF, Internal Cable Routing
Hátsó váltó: Shimano RD-TX800, 8-Speed
Első váltó: Shimano FD-TY700-TS6, Topswing, 31.8mm Clamp

Karbantartásukat magam végzem, a következő YouTube csatornák segítségével:
SydFixesBikes, Park Tool, Global Mountain Bike Network, Global Cycling Network
Szvsz pár videó után bárki elboldogulna az adandó feladatokkal, a megfelelő szerszámok birtokában. Legalábbis nekem egyelőre nagyon bejön a bütykölés része is.
Viszont ami már komplikáltabb, és több utánajárást igényel, az az upgrade.
Mit érdemes cserélni? Mennyit érdemes mire költeni? Mikor érdemes inkább a teljes bringa cseréjén gondolkodni.

Például ott van a CUBE, amin jelenleg mechanikus tárcsafék van (ebben a méretben akkor nem volt hidraulikus elérhető). Mivel barátnőm panaszkodik, meg szeretne hidraulikusra váltani, vajon megérné-e cserélni a fékeket, shiftert (brake lever meg shifer egybe van)? Még nem néztem utána komolyabban.
Hátsó váltója is nagyon gyenge, könnyen hajlik, meg folyton állítani kell. Elvileg a Tourney az a legalja kategória, talán cserélem neki egy Altus-ra, ami a KTM-en is van, mert arra egyelőre nincs panaszom.
A KTM-en talán az első villát cserélném valamire, aminek értelme is van, mert pár leírás alapján az a Suntour villa kb csak van, hogy legyen :D.

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresem a válaszokat, meg a közösséget, mivel sajnos baráti körömben nem nagyon vannak bringások.

Szóval, vannak itt barkácskedvű mountain bikerek? Ha itt nem is, tudtok ajánlani témához illő Discord csatornát, megbízható review oldalakat, stb?

Előre is köszönöm!

1 Like

Szia!

Ha most kezdtél, kezdtetek bele a terepbicajozásba és még csak ismerkedtek a terepkerékpározással akkor ezek nagyon alap kerékpárok jelenleg. Fejleszteni mindegyiket lehet viszont ahogy írtad is megéri -e, mennyire lesz komoly,hogy komolyabb szinten bringázzatok. Ami pl már egy jó pont,hogy a barátnőd kifejezetten a hölgyek számára tervezett vázzal megy. Az alkatrészek meg megint egy más tészta. Ha tényleg a montizás a fő cél nem csak “kitekerünk a bringaúton a tó-ig meg vissza” oda azért egy kicsit komolyabb felszerelés kell. Nem tudom merrefelé laktok bringáztok.

Tourney rendszert én valahogy nem cserélnék altusra lényegében nem sok a különbség. Minimum egy 3x9 vagy 2x9 Shimano Acera-Alivio vagy Deore szettet mondanék "belépő mtb kategóriának. Teleszkópoknál minimum egy Rock Shox Judy vagy esetleg egy Reba.Fékeknél szvsz minimum shimano deore hidraulikus vagy Avid BB5-BB7 bowdenes.+spd pedál+cipő+sisak!

És most jön az amiért agyonütsz! keress rá a neten az árakra— (itt jön a képbe a megéri e fejleszteni ezt a 2 gépet ) vagy esetleg összerakni saját magad által egy komolyabbat. Sokat tudsz spórolni a használt de szinte tökéletes állapotú alkatrészekkel.Vagy esetleg venni egy komolyabb 27.5-29-est (HOZZÁÉRTŐ KERÉKPÁRBOLTBÓL!)
Nem tudom mennyi az anyagilag ráfordíthatód.A covid miatt meg az egész kerékpárpiac szinte meghalt annyira nem kapható semmi + horror ár, nem csak a belépő szinten hanem nálunk versenyszinten bringázóknál is rémálom valamit is beszerezni időben fair áron.

Syd és Macky csatornáját én is nagyon szeretem faék egyszerűen próbálja megmutatni mit hogyan merre, jó azért fox factory villát csak úgy célszerszámok nélkül nem szerelünk,főleg belül nem) A GMBN-GCN- nél meg lesz egy rálátásod erre a szuper sportra.Nem ördögtől való szerelni de egy szint felett már kell a hozzáértés meg a tapasztalat.

Discord csatornát nem tudok hogy létezne ilyen de itt a dc tag-em (S_works#6625) keress meg ha úgy van hátha tudok segíteni, könnyebben gyorsabban magyarázok.

Ja és várd meg hátha valaki még ír ide neked több szem,többet lát.

Brassóban, Erdélyben élünk. Megfelelő tereppel rendesen el vagyunk látva. Idén tavasszal kezdtünk neki, de egyelőre nagyon bejön a dolog. Nagyrészt hétvégén, tudunk elmenni, meg esetleg munka után a város körüli mezei utakra (a videón nem én vagyok).
Ilyesmi terepeken: Sugas MTB 2021 Open 3 - YouTube
Traseu MTB Speed – Sugas Race

A fenti versenyen természetesen utolsók között végeztünk :smiley: , de jövőre remélhetőleg nagyobb állóképességet sikerül összeszedni.

A Tourney rendszert azért cserélném Altusra, mert míg nekem az Altussal semmi gondom nem volt beállítás után, addig barátnőmé folyton el van állítódva, mocsok könnyen deformálódik, stb. Most nemrég, foglamam nincs hogyan, de bekerült a küllők közé. Altus felett azért nem gondolkoztam, mert ott már 8 sebességes nincs. Ha jól értelmeztem, elvileg menni fog a 9 sebességes váltó is, mivel Shimano-nál a fogaskerék köz elvileg itt még ugyanaz, viszont mivel hidraulikus fék is jó lenne, így a shifter+brake lever kombót (ez is hogy van magyarul?) ígyis-úgyis cserélni kell, s akkor egy új 8 sebességes shifter helyett, amit előbb utóbb úgyis cserélnénk, már talán lehet jobb cserélni a teljes szettet 9 sebességesre, ‘cassette’ (mi ennek a magyar neve?), váltó, shifter.

Lényeg, utánanézek, összeírom mi mennyi, és akkor majd táthatom a számat:)). Az árak végülis itt mintha kicsit jobbak lennének nálunk. Én legalábbis bicajom nálatok kb 75000 forinttal drágábban találtam.

Hozzaértő kerékpárbolt nem nagyon van itt, legalábbis én nem nagyon voltam megelégedve velük. Valahogy mihelyt belépsz, kiszagolják, hogy nem feltétlen vagy képben minden trenddel, és eladnának neked mindent is.

Az lesz, hogy összerakom az általad ajánlott dolgokat, majd megnézem, hogy egy eleve ezekkel szerelt bicaj kb mennyi lehet. Hátha így majd el tudom dönteni a megéri vagy nem kérdést.
Discordon felvettelek.
Köszi!

Oké kezdek irigykedni --hegyek!! :slight_smile:

A küllők közé kerülés általában a véghatároló csavarok beállításával van összefüggésben alsó felső, és igen néha el tud állítódni egy csepp csavarrögzítő (loctite) segíteni szokott.
A 9-10 sebességes hátsó fogaskoszorú (kazetta) vékonyabb lánccal megy mint a 7-8 sebességesek nem érdemes felcserélni mert nem lesz jó.
https://bike.bikegremlin.com/1220/1-bicycle-chains-compatibility/

Ami egybeépített fékkar+váltókar=fékváltókar csak így simán. A 2x9 3x9 sebességet azért javasoltam mert nagyobb az áttétel–ergo több finomabb sebességfokozat+könnyebben mászol hegyre vagy tartasz tempót. fogaskoszorú kiosztástól is függ (rengeteg féle létezik+ még az 1x11 1x12 rendszerek.

Van itt nálunk egy webáruház NEM REKLÁM! akiknek az oldalán normálisan megírt cikkeket találsz, majd less rá https://bikepro.hu
csak görgess le a főoldal legaljára van egy csomó érdekesség.

Itt sajna nem a véghatároló csavar volt a gond, el volt deformálódva az egész váltó. Az alsó pulley sokkal bennebb volt, mint felső. Azt mondja magas fűbe történt valami, és azután romlott el. De ki tudja, lehet tényleg csak a csavar állítódótt el, és a váltó csak az incidens után hajlott el. Köszi a csavarrögzítő tippet! Ezt minél hamarabb eszközölni fogom!
Egy netes cikk alapján (Can I Use a 9-speed Derailleur With an 8-speed Cassette? – Brainy Biker) arra a következtetésre jutottam, hogy menni fog a 9es váltó a 8 sebességgel, de inkább megfogadom a tanácsod. A 3x9 amúgy is jobban hangzik, sokszor éreztem, hogy jól jönne egy nagyobb áttétel emelkedőknél.

A cikkeket és linkeket nagyon köszönöm, mihelyt több időm lesz végig fogom böngészni!

2 Likes