Nem ad errort a memtest, de mégis a ram a hibás?

Vettem használtam 2x4 gb ddr3 2133-as g.skill ramokat. Beleraktam a gépbe, crashelt majd folyamatosan ujraindult. Ezt tegnap még a nem túl stabil oc ra fogtam, visszavettem 4.3ghz +45mv offset voltage, ez így egy este ment.
Na de ma, reggel crash, folyamatosan ujraindul. Inditanám deffaulton, semmi. Vissza tettem a régi 1x8gb ramot, azzal ment. Beleraktam csak 1 4gb modult, azzal is ment, rakom a másikat azzal a bios is crashelt, majd folyamatosan ujraindult. Ekkor ezt a rossz modult beleraktam a régi h81es alaplapomba ott is első inditásnál összerándult a kép, és folyamatosan ujraindult. Na ekkor idegességembe lepattintottam a ramról a hűtőbordát, mert miért ne, majd így csupaszon beraktam a régi lapba és elindult, és ment rendesen. Beleraktam a z97be, a másik mellé, és ment rendesen. Leszedtem gyorsan a memtestet, megnéztem és semmi error.
Most akkor szerintetek mi a kutyafittyfene baja van? Eddig még azóta működik rendesen. De ezt így én akkor sem értem.

Msi z97-g43, i5-4690k

Lehet kezdek rájönni mi baja :confused:
Valószínónek tartom, hogy 2133mhz-en valamiért nem hajlandó rendesen működni. Legalább is, mikor most bekapcsoltam az xmp módot, a szokásos stabil oc-t belőttem(4.3ghz +45mV offset voltage, ezzel napokig működött stabilan másik rammal), bekapcsolt a gép, egy gyors cinebench le is futott most nem crashelt ki, majd mikor indítanám újra, csak folyamatosan leáll és elindul :’(
Kivettem a “rossz” modult, csak egyel elindítom, biosban kikapcsoltam az xmp-t, beleraktam mind a két modult, és működik. Manuálba beállítottam 1600mhz-re a ramot, aida64 stress test 10 percig, minden probléma nélkül.

Szóval szerintetek lehet, hogy tényleg a 2133mhz-el van a baj, és inkább hagyjam így 1600-on?
Mondjuk nem lenne nagy baj, ha így stabilan menne így.

Hát a deszka hivatalosan csak 1600-ig támogatja natívban a ramot, efelett minden OC-nak számít és ott már nem garantált a stabil működés. Főleg ha az adott ram nincs is rajta a QVL-en.

Baaaaaaszus én ezt észre se vettem. Igen tényleg 1600 felet meg van csillagozva és a végén pedig ott van hogy oc. :confused: mikor először ránéztem csak azt láttam, hogy ott van a 2133 is :frowning:
Mindenesetre érdekes, mikor próbálgattam és cserélgettem, az egyik modullal mindig jó volt, a másik “rosszal” pedig folyamatosan crashelt. De akkor valószínű, hogy ez lehetett a probléma, gondolom a ram oc-hoz is kellene a feszültségen növelni, és ha nem bírja az fagyást okoz, aztán simán elképzelhető, hogy az egyik modul bírta a másik meg nem.

Előferdülhet efféle szilikon lottó is igen.

Köszönöm a választ, úgy néz ki tényleg ezzel volt a probléma, most már jó pár teszten túl vagyok. 1600mhz-en tökéletesen fut. :smiley:

Zárható a topic.

Ha a két memória ugyanazon kit része, tehát egyformák és egyesével használva őket az egyik nem működik megfelelően, érdemes lenne meggondolnod a használatát.
Megéri kockáztatni, hogy elviszi az alaplapot, ha végleg elszáll?

he? :joy:

Ha az egyik modul hibátlanul működik 2133mhz-en, a párja viszont nem, akkor nem az oc hibája, hanem a ram-é.
Ha a memória 2133mhz-es modulként van értékesítve, akkor megfelelő körülmények mellett erre képesnek kell lennie.A kit másik felének működése bizonyítja, hogy nem kompatibilitási hiba vagy valamelyik másik alkatrész miatt crashelt ki, hanem az adott modul hibás működéséből adódóan.
Ha van rá garancia, visszaküldheted mindkettőt javításra (persze nem az eladónak).

Meeeh :confused:
Hát ma reggelre megint sikerült egy szép kékhalált kidolgoznia magából, netezés közben.
Majd a szokásos folyamatos újraindulás, 2 másodpercenként.
Vissza a régi 8gb ram, indítom default, majd vissza a 2x4-es kit, elindul, minden szépnek mutatkozik, indítom a Metro-t tölt és leáll :frowning:
Úgy hogy ez kuka szerintem teljesen, mármint az egyik modul.
Inkább veszek egy új kitet szerintem.

2 kedvelés