"Nem lefoglalható" merevlemez


#1

Sziasztok!
Nemrég újra raktam a testvérem gépét.
Most vettünk bele egy SSD-t, a jelenlegi HDD mellé.
Nos itt még semmi gond sincs, meglett a windows telepítés is, minden jó.
Aztán mikor már felállt a gép, fogta magát és a HDD-t nem adta ki lehetőségnek. Meglett oldva végül, hogy legyen HDD, de 1 baj lett, hogy a 3TB-ból 700GB-ot totál nem érzékel és nem is lehet vele mit kezdeni, szóval ezért kérem a ti segítségeteket, hogy ez mégis mi, miért van ez és hogy lehet megoldani ezt a problémát?
Előre is köszönöm a segîtségeket!
((UI.: Bocsi a rossz képminőségért, telefonnal lett fotózva, mert nem az ő gépéről írok :frowning: ))


#2

Ha jobbklikkelsz a nem lefoglalt partícióra, mit ír?


#3

Csak a “Tulajdonságok” és a “Súgó” érhetők el


#4

Érdemes lenne az egészet újrarakni. Amikor a telepítő eljut oda ahol kiválaszthatod a telepítés helyét, és szépen törölsz minden lemezt. Így lesz 2 lemez, mindkettőnél rámész a létrehozásra és akkor lesz már két normál meghajtód. Amikor ez megvan, akkor kezded el telepíteni az SSDre a Windowst. És így az SSD-n fogja létrehozni a “rendszer számára fenntartott” részt. és Telepítés után ott lesz a Windowsban mindkét teljes méretű partíció. (az SSD a rendszer számára fenntartott és a HDD mint sima elsődleges partíció)
Ha ez már nem járható út (pl. mert nem akartok újra telepíteni), akkor várjatok, mert lehet valaki tud más megoldást :slight_smile: )


#5

Ez teljesen rendben van, ugyan ezt tettem volna én is, ha meglett volna a 2 lemez ott.
Mikor telepítettem, akkor ahogy mindig formázom mindegyik lemezt, majd törlöm mindet és eltűnnek azok, amik nem kellenek alapjáraton, de úgy is 3 lemez maradt amit teljesen nem értek, hogy mégis hogy.


#6

700 mega miatt szenvedsz vele? Vagy valamin átsiklottam így korán reggel…


#7

GB-ra gondolt, csak elírta.


#8

Nem tudom hogy lehet mégis így, mert úgy néz ki mintha a rendszernek fenntartottat nem törölted volna. Hiszen ha az SSD-re telepíted a Windowst, ott kellett volna létrehoznia ezt a kis részt. Legalábbis nálam mindig így megy.


#9

Nálam is mindig így ment.
Én se értem. A windows meg az ssd-n van ugyan úgy, mert gyorsabban tölt be bármi, mintha hdd-n lenne, meg a lemezeknél is úgy van írva, hogy ssd-n van a windows.


#10

Nem a Windows, hanem a rendszer számára fenntartott rész van rossz helyen. Annak ugyanúgy az SSD-n kellene hogy legyen. De ez valószínűleg nem befolyásolja a rendszer működését, viszont lehet hogy így nem tudsz majd egy teljes, 3 terrás vinyót létrehozni. Persze ha csak ez az 549 mega hiányzik majd, azzal együtt lehet élni.
Nem hiszem amúgy, hogy van más megoldás, mint a teljesen új, tiszta telepítés, a megfelelően törölt (és így egyesített), majd “létrehozott” lemezekkel.


#11

700GB-ról van szó, nem 500MB ((Ahogy a képen is látható))


#12

Ahogy a képen is látható, van egy 549 megás lefoglalt rész! Arról beszélek már egy ideje…
Gondoltam ha leírom 4x, hogy a “rendszer számára fenntartott”, világos lesz…


#13

Mondom rosszul érzékeli, mert ugyan úgy ssd-n van a windows, csak nem értem, hogy miért ott írja.


#14

Amiről én beszélek, az nem a Windows (az nem is férne 500 megára) :slight_smile: De mindegy. Remélem lesz megoldás, újratelepítés nélkül.


#15

Anno régen voltak progik partíció magic vagy ehhez hasonlók keress egyet hátha az megoldja a problémát, bár ehhez hasonlot én se láttam még. Ezt max ujratelepitessel lehet még orvosolni, lekotod a 3 tb vinyot és csak az ssd hagyod bent felturod a Windows, 3tb berakod fullos formázás és akkor meg kapod a kívánt eredményt.