Nem megfelelő internet sebesség

Sziasztok,

A segítségetek/tanácsotokat szeretném kérni.
Ps premium előfizum van, illetve telekom maxos net 2000/1000.

A minap próbáltam volna a gow I-t játszani viszont az alábbi problémát dobta fel:

Újra indítottam a routert, és az albérletbe úgy van a net megoldva hogy a routerből egy fali csatin van a LAN port, szóval ebbe csatlakoztattam a PS5-t közvetlen, így sikerült ilyen tesztett futtatni:


Szerencsére elindult a game, viszont azóta böki a csőröm hogy ilyen netcsomagba ez a sebesség eléggé harmatgyenge…

Ahogy olvasgattam előző topikokba csináltam speedtest-et is ha esetleg az relevánsabb.

Valakinek van-e ötlete hogy mit lehetne megpróbálni, hogy racionálisabb értékeket kapjak? egyik postnál láttam hogy függ a LAN kábel típusától is, viszont ezzel az a problémám, hogy ami a routertől a fali csatlakozóig van kábel, az falba van, szóval azt nem lehet bojgatni. Ha a csatlakozótól egy “Cat6” kábellel csatlakoznék a konzolba, érnék-e el javulást?
Előre is köszönöm a segítségeteket.
update

Megnéztem az iPaddel hogy a wifi milyen speedtestet ad :flushed:
ott már 805 mbps / 645 mbps érték volt…

Valószínűleg igen

Az a gond, hogy nem tudjuk mi megy a falban, és helyesen van e kötve a fali csatlakozó. Mérj egyet vezetékkel közvetlenül a routerre csatlakoztatva. Egyébként portonként legfeljebb 1000 Mb/s az elméleti maximális sebesség. Viszont az iPaddel mért sebességet tekintve valószínűleg nem a szolgáltató oldaláról lesz a hiba.

Workaround megoldás letöltés idejére: csatakozz wifire(?) Illetve megnézheted a jelenkegi fellállásban egy másik eszközel a fali portot hogy nem a ps-e a hibás.

1 kedvelés

megnéztem a portot, a ps internet teszt volt a speedtestet pedig gépről mértem ugyan arról az ajzatról.

1 kedvelés

@ezredes84 -t idézem: “Amúgy a gigás nethez nem árt a 400 MHz-es cat6. De ezt már ezerszer leíruk. (Tehát minden 100 fölötti nethez ajánlom, az ezres sávszélhez meg pláne).”

A nyakamat rá, hogy nem CAT6.

Direktbe kéne a mondemet és PS5-öt összekötni CAT6-tal.

1 kedvelés

hát ebbe én is majdnem hogy biztos vagyok, csak ez a gond benne hogy a falat nem bonthatom ki :frowning:

Nem is kell, simán újra lehet húzni a kábelt benne. Nyilván védőcsőben fut.

@Error nem fogod elhinni…
szét szedtem a revi ajtót hogy milyen vezeték csatlakozik a routerbe…

Szóval mostmár a kövi menet az lesz hogy a fali csatiba is szerzek majd egy CAT6-t és lepróbálom mert ami most van az Cat5e, de valamiért a képeken látható 90mbps-t dobja…

Az sem mindegy, hogy merre fut az utp kábel. Nem árt neki, ha nem közvetlen erős áram mellett van vezetve, vagy ne adj Isten mégis akkor legalább ne ilyen full pucér UTP legyen. :smiley:
Van több fajta árnyékolt kábel, arra érdmes figyelni, hogy egy s/ftp kábel elég merev, kicsit biztos macerásabb falban végig tuszkolni.

Hozzáteszem itt valószínűleg valami még nem stimmel (erős áram mellett fut esetleg a fali kábel), mert attól, hogy cat5e is van a képletben egyáltalán nem kéne ilyen gyenge letöltést kapj. Nálam a 400 megabitet is elhozza a cat5e 35 méteren át… Ha valaki újat vesz legyen cat6 mindenképp, de azért a cat5e sem csak a betárcsázós net sávszélességét viszi el. :smiley:

2 kedvelés

valami biztos mert találtam egy hama gigabit ethernet kábelt azzal gyorsan össze dugtam de ugyan az a 92-3 mbps…

@vmarci17 ezt hogy tudnám legegyszerűbben leelenőrizni, hogy hol fut az erősáram vezeték a falba?

Indítsunk először azzal, hogy közvetlen a routerből azon a porton amibe a fali kábel megy mennyit tudsz mérni?
Picit gyanús ez a stabil 92-3 körüli érték, el tudom képzelni esetleg, hogy 100Mbps-re vannak korlátozva portok, bár elég abszurdnak tűnik.

1 kedvelés

Mondjuk a kép alapján elég trehány munka az az UTP kábel…

kipróbálom

1 kedvelés

ez tényleg egy jó tipp volt, felmentem a gateway-ba és ott a statusnál ki is dobta.

de sehol se találom hogy ezt hol lehet átállítani :open_mouth:

Próbálgasd végig a portokat, hátha valamelyik 1000-es.

1 kedvelés

megvolt, mindegyikre 100-t dob vissza :rage:

úgy látom itt valami más lesz a baj.

Megcsináltam hogy közvetlen a routerbe dugtam be a laptopot, és egyből 890 volt a speedtest.
a diagnosztika pedig észlelte is:

  1. port a ps a fali ajzaton keresztül.
  2. port a laptop közvetlen a routerbe.

szemet szúrt az is hogy a 1. portnál a bal alsó sarok “indikátora” sárga és nem zöld mint a 2. portnál. az leheséges, hogy ahogy @Error írta, szarul raktál fel a LAN csatit és amiatt nem adja le normálisan?

2 kedvelésÍgy kell bekötni gigabites nethez. Ha szar, akkor magadnak is újra tudod kötni csak kicsit szöszölős

2 kedvelés

ebbe inkább kérdezek, ahogy utána olvastam úgy kell kötni hogy mind a 2 vége vagy t-568a vagy t-568b legyen, ne legyen az egyik ilyen a másik meg olyan. viszont ahogy mondtam nekem a falból jön a lanport. akkor azt hogy tudom ellenőrizni hogy a fali csatlakozó a vagy b típusú. (lehet ez hülye kérdés és a fali csatlakozó résznél nincs ilyen kötési séta). vagy próbáljam majd meg az egyiket és ha nem jó akkor kössem át?

Ha az eszközt direktben kötöd össze a routerrel akkor mindegy, hogyan kötöd, lehet kereszt és egyenes kötés is ledumálják egymással. Viszont ha van falicsatlakozó akkor kelleni fog a keresztkötés.

Azt a részét nem értem most egyelőre, hogy miért korlátozz le 100 Mbps-re, ha nem lenne megfelelő a pinek kiosztása nem is működne, legalább is én ezt a verziót tapasztaltam eddig.

Szerk.:
Utána olvastam, meg kell nézni a fali kábel két végén a csatlakozókat, az egyiknél nem lesz jó kontakt, azért dob vissza 100 Mbps-re. Ha a komplett kötési sorrend lenne rossz tényleg nem működne, itt viszont az egyik pin kontakjával lesz a hiba.
Látni nehéz egy picit ezt, bele kell nézni a csatiba alulról, vagy oldalról, és ha látsz olyan eret ami nem fut a csati végéig mint társai esélyes hogy ott lesz a hiba. Igazából ha mindkét végén új csatlakozót teszel fel és jól abból baj persze nem lehet. Mindezt a falikábelre értettem, a boltban vett patch kábel ami a falicsatlakozóba dugsz valószínűleg jó lesz. :smiley:

5 kedvelés