TheVR Fórum

Net kábel kérdés

Sziasztok!

Értem én hogy google a barátom csak ebben a témában valahogy nemtalálok boomer barát egyszerű magyarázatokat.:sweat_smile:

Szóval bekötötték hozzánkis a 2000mbit telekom csodaszuperjó internetet, de meghagyták a régi szürke cat5e kábeleket amiket még annnnnnnó hoztak.Tudniuk kellene az 1000et, de valahogy mégsem a legjobbak.
Milyen kábelt kellene vennem hogy ebből
1000et-1000et szét tudjak szórni 2 szobára, olyan kábel kellene nekem ami ha a padláson keresztül viszem ne okozzon problémát hogy akár 10-15 méter is lesz a router és a gépek között a távolság.

Cat6

3 Likes

Szia!

A CAT6-os megfelelő, ahogy @meteoric87 írta, de egyébként a CAT5e-nek is elégnek kéne lennie. A hossz nem számít, amíg a ~100 métert el nem éred. :smiley:
Érdemes árnyékolt CAT6-ost választanod, ha a padláson keresztül megy. Pl. ilyet:

https://www.kabelfutar.hu/365/89/strukturalt-fali-kabelek/cat-6-kabelek/digitus-cat-6-u-utp-falkabel-lsoh-357-364

2 Likes

Oké, és itt márka vagy valami mellékes információ nem számít? Cat6 árnyékolt és kész?

Én először a router-t nézném meg, hogy mekkora az áteresztő képessége. Ha nem tud min 1Gb-et routeolni akkor mindegy milyen a kábel.

2 Likes

Márka az hasonló, mint a villanyvezetékek esetében. Szaküzletben kell venni és normálisat adnak remélhetőleg.
Kell hozzá még egy krimpelő fogó (CAT6 kompatibilis), blankoló, pár darab CAT6 UTP dugó, meg törésgátló. :slight_smile:

3 Likes

Pl. ennek jónak kell lennie:

Adatlap:
https://gembird.com/item.aspx?id=10205

250Mhz-es kábel. Szabvány szerint tudnia kell a 10Gb-et 55m-ig.

Vagy csinálsz szerelt kábelt, de ahhoz már fogó kell.

3 Likes

Tud persze, azzal tisztában vagyok :grin:

Szuper.
És amit @Error írt? Most nekem kell a csatlakozókat is fel pattintanom vagy ezek felszerelve érkeznek? Vagy az a szerelendő kábel amit ő mondott, és ez a boomer friendly?

Mit jelent a boomer friendly?

Már az alap kérdésnél sem értettem. Beírtam a googlebe hogy cat6 cable, és kidobta mit tud. Ott volt a Wiki. Utána minden más már csak további 1-2 keresés, akár készre szerelt, akár szerelendő kábelt szeretnél.

Minden amit el tudsz képzelni, fent van youtubeon, ha akarsz, simán megtanulhatsz blankolni, ha nem, akkor meg meg tudod venni a készre szereltet.

Ha valaki boomer, az azt jelentené, hogy már a googlet/Youtubeot stb. sem tudja használni, mindent a szájába kell rágni? Nemár.

Vagy ez csak valami hülye mentség lett, mondván ha valaki boomer, már nem kell értenie semmihez?

Biztos én lettem ilyen vén f@sz, de tényleg nem értem.

7 Likes

Egyébként megértem a kérdésed! De én például nem találtam itt olyan topikot ami ezekre a kérdésekre amit feltettem választ adna, persze cáfoljmeg.
Ezért gondoltam hozok létre én, és minden olyan kérdést felteszek ami kérdőjel lehet. Hogyha esetleg másokis ezen a fórumon keresnék a megoldást, választ kapnak azokra a dolgokra is amik esetlegesen felmerülnek pluszba így nemkell például további válaszokért kutakodniuk mivel itt kivan fejtve.
De persze énsem vagyok egy teljesen elveszett gyerek, találtam videót és posztot is arra hogykell összerakni egy ilyen kábelt eddig már lehet nem feszegettem volna a kérdéseket.
Valamint valószínűsítettem azt, hogy hozzáértők mellékes információként olyan válaszokat is adhatnak amik esetlegesen felmerülő kereszt problémákra is nyújtanak megoldást. Amikre én hozzánemértőként nemis gondolok.

1 Like

Rengeteg kérdés van amire a fórumon nincs topic, vagy válasz. De egy fórum nem is arra való, hogy mindent megmondjon, hanem arra, hogy amit nem dob ki egy google keresés, komplexebb probléma, vagy tényleg ritka, specifikus tudás kell hozzá, azt tartalmazza/lehessen róla beszélni.

Ez az eset nem igazán ilyen. Mindössze a következő lépések kellettek volna a válaszhoz:

  • Megnézni a router adatait, tudja e a megfelelő sebességet a portjain
  • Ha igen, megnézni hogy a gépekben lévő hálókártya tudja e
  • Ha mindkét válasz igen, akkor kizárásos alapon a kábel a ludas, a gyorsabb kábelen pedig segít a fentebb említett google keresés

Ez a folyamat nem hiszem hogy tovább tartana 5 percnél.
Ennél tovább tartott leírni a kérdés, valamint azóta itt beszélgetni az emberekkel, ergo időt veszítettél, cserébe a topiban semmilyen olyan új információ nincs, ami ne lenne elérhető jelenleg is online.

Az plusz pont hogy legalább megnézted van e ilyen topic, a többség idáig se jut el, ezért van egy csomó kérdésnek egy rakás, kb. azonos topic (lásd mostanában Win 11 problémák).

2 Likes

Sajnalom, hogy téged ez ilyen fájdalmasan érint.
Persze ahogy említettem a legelején a topicnak utánna olvastam, nekem viszont a lényeg a pozitív megerősítés volt, amit megkaptam ezútom is köszönöm azoknak akik írtak. Viszont ha úgygondolod, hogy nem volt érdemes ezért ezt a topicot megnyitni töröltesd vagy nemtudom.

1 Like

Örülök, hogy választ kaptál a kérdésre, kérdéseidre. Remélem a jövőben is élsz majd a fórum adta lehetőségekkel és mindenki másnak is mondom a fórum egy jó hely, ahol nem piszkáljuk egymást.

1 Like