TheVR Fórum

Notebook akksi merül töltőn, gaming közben lagg/stuttering

Sziasztok, adott egy g531gv strix III-es gaming laptop, ami már legalább 2 éve nálam van aktív használatban, konektorba dugva töltőn. Kb 2 hete felfedeztem hogy merül a gép játék közben, és itt szó szerint értem, (tehát nem csak pár százalékot hanem ami a legkevesebb volt és észre is vettem az : 37%,) ez már önmagába is érdekes volt, de még nem zavar / kellet volna /, viszont jelenleg egyszerűen játszhatatlanok a játékok a gépen mivel beállítástól és mindentül függetlenül, droppol az fps, és stutterel a kép. Pl: witcher 3 minden maxon 80 fps, 5-10 mpként le megy 15re. Ilyenkor a videókártya no loadba kerül, és észrevételeim alapján ilyenkor a procinak az integrált kártyája megy, ( ha ki kapcsolom a rendes nvdia kártyát, inteles kártyával pont ugyan ilyen fps-em van.) le undervoltoltam a gépet amennyire csak lehetett, minimális video kártya órajel, és proci teljesítmény vissza véve + undervoltolva. Most játszható a gép, nem merül, nem laggolok, nem stutterelek semmi. Szerintem ez vagy akksi vagy a töltő táp problémája lehet, de várom a nálam sokkal okosabbakat, hogy segítsenek nekem. :smiley:

Sajnos a merülés nem egyedi probléma.

1 Like

"kaepufa

Oct '19

Végére jártam. A helyzet az, hogy támogat 180wattos tápot is. Az pedig hogy merül, az úgynevezett hibrid töltés miatt van. Ennek a szériának 2 változattípusa van. Az fx505g/705g és fx505d/705d. A különbség a processzorban van. A g széria intellel dolgozik, ami alapból kb 45wattot eszik, de felmehet akár 78wattig, a d pedig a ryzen változat, mely 35wattot eszik, és nem is nagyon megy fölé, de szoftver hiányában alá sem (nincs undervolt meg ilyenek). Az inteles modellek alapjáraton, minimális overclcock mellett elegendő áramot vesz föl, de ha túlhajtjuk nagyon, akkor nem elég, és az akkuból merít. Ezt az ASUS hibrid töltésnek nevezi. 40% akku fölött kapcsol be, és 30%-ig hagyja merülni, nem tölti fel teljesen. Az ASUS szerint nem rontja az akkut, és én személy szerint nem tapasztalok akkumulátorromlást. Úgyhogy ez a helyzet, karácsonyra betervezett a 180watt :slight_smile: . Mostmár megtanultam, hogy ezt is figyelni kell a jövőben, életemben nem hallottam még ilyet, de hát az ASUS útjai kifürkészhetetlenek. Mindenkinek köszönöm mégegyszer, királyak vagyotk!"

2 Likes

Köszi a választ, tehát ha jól értem tönkre ment a töltő adapterem és így már nem tudja le adni a 230W-ot,? / nekem 19.5v x 11.8a-s változat van, tehát több mint 180W :smiley: ennél is vegyek nagyobbat = már ha van támogatott=, vagy elég egy ugyan ilyet csak újba,? Esetleg az akksit cseréljem ki vagy az rá ér még,? / 19,7% a wear level / a bocsi a sok kérdésért, csak biztosan olyat akarok venni ami jó lesz a géphez :smiley:

A legbiztosabb válaszért e témában az ASUS Magyarországot keresd fel:

4 Likes

Hőmérsékleteket figyelted? Ha nem nézd meg azt is.

1 Like

Ezzel kezdtem, de nem ilyen baj nincs. minden 70C-alatt van, /proci kártya/ itt szimplán szerintem az árammal van a gond,/ csak azt nem tudom, hogy ez aksi vagy táp a gond, de cserélem a tápot aztán max az aksit is :D/ holnap felhívom az asus supportot aztán megkérdezem hogy akkor milyen tápot vegyek hozzá :smiley:

2 Likes