Notebook, na de milyen legyen?


#1

Sziasztok Ninjonok!

Egyik kedves lány ismerősöm laptopot szeretne, de én nagyon tanácstalan vagyok. A felhasználási feltételek az alábbiak lennének.

  • kompakt, könnyű
  • böngészés, filmnézés, tanulás
  • max. 280 ezer forintos keret

Megmutattam neki a Lenovo Yoga -t, azt mondta pontosan ilyesmire gondolt. Tudtok még alternatívákat, vagy ami jobb választás lenne a yoga -nál?

Segítségeteket előre is köszönöm! :slight_smile:


#2

Melyik yogát nézted?
Lenovot nem szivesen ajánlanék ebben az ársávban.

Dell vostro vagy inspiron; kicsit nehezebbek, nem biztos hogy kényelmes hordozni de nagyon jók.
Asus vivobook vagy zenbook flip
Acer TravelMate


#3

Én meg Dellt nem ajánlanék, legalábbis Inspiriont semmiképp. Pocsék minőség, és borzalom a szevízhátterük :frowning:


#4

Asus Vivobook -ot én is néztem, de abból rengeteg féle van. Melyiket érdemes?


#5

Ki melyikkel szerzett kellemetlen tapasztalatokat az alapján ítéli meg a szervizeket. Nekem a lenovoval volt pár kellemetlen köröm @meteoric87-nak a dellel, biztos találni olyant is aki a többi gyártóval/szervizzel kapcsolatban tapasztalt negatívumokat. A fogyasztóvédelmi törvény elég erős és részletes ahhoz hogy egy kis odafigyeléssel ne legyen probléma :wink:

Ajánlhatok valamit de kb az alapján dönts, hogy a pénzedért a legtöbbet kapj, erre a felhasználásra elég az integrált videokártya de ha a dedikáltal olcsóbb akár az is lehet.

Érintőkijelzős


#6

Erre a célra egyébként tökéletesen megfelel, és minőségben hozza amit kell:


#7

Konkrétan nem néztem Yoga-t csak úgy belebotlottam, s láttam hogy elég kompakt kis cucc. Szóval abszolút nem tudok rajtuk kiigazodni :stuck_out_tongue:


#8

Nem volna rossz, de ahova kerülne eddig abszolút nem volt Apple termék, így a használata is nehézkes lenne. Ráadásul akinek szánva lenne, eléggé hogy is mondjam… technikai analfabéta, így neki csak a jól bejáratott windows jöhet szóba :smiley:


#9

A használat kb 2 hétig nehézkes, ha meg analfabéta annyira nem lényeg, mert úgyis ahogy mondtad, alig használja majd valamire. Megnyit majd egy böngészőt, meg az officet, és kb ennyi. Minőségben viszont jóval jobbat kap mint az ennyiért menő windowsos laptopok (főleg így hogy 380-ról van leakciózva 290-re. 380-ért már nem venném ezt)


#10

Lenovo-t ne, ugyanis Magyarországon nincs rá garancia, ha meghibásodik javítás nélkül küldik vissza minden esetben.

Ha csak böngészés, filmnézés, tanulás az elvárás, akkor elég ha a felét költi rá.


#11

Igaz.
A Telemax-tól javítás nélküli visszaküldés már a jobbik eset :smiley:


#12

Ezen azért erősen csodálkoznék, mert akkor nem is forgalmazhatnák, jogszabályba ütközne.


#13

A Fogyasztóvédelmi Hivatal megszűnt, az elvileg helyette lévő Kormányhivatal (a nagyon szép kommunikáció ellenére a valóságban) magasról letolja, a bíróság meg pláne (nincs olyan, hogy egy átlagember javára döntenének egy multival szemben).
A Békéltető Testület pedig annyit tud tenni, hogy aki nem viselkedik az ő ajánlása szerint azt felteszik egy fekete listára, amely listán már MINDEN kereskedő és forgalmazó szerepel.
Gyakorlatilag Magyarországon kizárólag a cégek üzletpolitikai döntése, hogy van-e jótállás vagy nincs. A Lenovo forgalmazója úgy döntött, hogy nincs.


#14

Vásárlás előtt érdemes utánanézni, hogy ki a hivatalos szervízpartner.
Ha a Telemax, akkor felejtős…


#15

Nem hinném hogy ennyire sötét lenne a helyzet, több fórumozónak is segített már.

Mindegy végülis hogy külön hatóság, vagy Főosztály, adott esetben pedig el lehet menni az EU-s fogyasztóvédelmi hatóságig is.

Egyébként nem kötelező javítani, lehet cserélni akár alkatrészt, akár a komplett gépet is.


#16

Te nem hiszed, én viszont tudom.
Elég zavaros ez a hsz

Ki segített már és miben?
Nincs ilyen, hogy EU-s fogyasztóvédelmi hatóság.
Mi az hogy nem javítani, hanem alkatrészt cserélni?
Itthon Lenovo gépet neked senki nem fog kicserélni :smiley:


#17

A Lenovo szervízháttere hírösen problémás itthon, legalább is az alsó kategóriában.

Amúgy ebben kategóriában vagy vesz egy strapabíró asztali notit (HP Probook pl) vagy jobb lehet rámenni egy olcsóbb ~150k-s belépő gépre ami már nem hullik szét (HP 250 / 15, Vostro stb) meg egy tabletra hurcolni, fentrengeni.

Ha “ultrabook” szerűség kell 300k alatt az már necces lesz minőségben, esetleg egy Acer Swift, a HP Envy 13 vagy amit meteoric linkelt fapados Air.


#18

Európai Fogyasztói Központ

Garanciális ügyintézésnél 3 opció van.

  • Az alkatrész javítása
  • Az alkatrész cseréje
  • A teljes termék cseréje

Amennyiben egy alkatrész nem javítható/cserélhető, akkor a forgalmazó köteles cserélni az adott terméket, ha már nincs forgalomban, akkor az értékével megegyező másik termékre.


#19

Az Európai Fogyasztói Központ kizárólag a határon átnyúló kereskedelemben illetékes, nem a hazai szervek fellebbviteli fóruma.
Miért okoskodsz ha ilyen alap dolgokkal sem vagy tisztában?
:smiley:

Hiába írod, hogy elvileg kötelező javítani stb, ha ezt a törvényt senki sem tartatja be, a megszegése nem jár semmilyen következménnyel. Még akkor sem ha az RTL Klubb reggeli műsorában, vagy a random vologger csatornán mást mondott a “szakértő”, vagy a kommunikációs igazgató.


#20

A Fogyasztóvédelmi Főosztály sem tud segíteni abban, ha elégedettlen vagy, ők csak azt vizsgálhatják, hogy 30 napon belül dokumentáltan válaszoltak-e neked, az már nem rájuk tartozik, hogy milyen minőségű volt a javítás.

Énekeheted, hogy “minden szupi szuper”, de attól még nem lesz rózsaszín a világ, Magyarország pedig pláne nem lesz jogállam.