Notebook probléma


#1

Sziasztok!
Adott egy 2017 nyarán vásárolt HP gép az alábbi konfiggal:

CPU: i3-5005U
RAM: 4GB
VGA: HD Graphics 5500U
500GB HDD
Már a vásárlás után mondjuk fél évvel előjött az a probléma, hogy a gép elkezdett indokolatlanul lassú lenni, majd sokszor nem vagy csak többedszer kapcsolt be. Volt, hogy teljesen elszállt az egész, újra lett rakva a Windows, utána egy ideig jó volt aztán mégse. Az utóbbi időben az alábbi két probléma jellemző a nagyon nagy lassúságon kívül:

1, Sokszor nem kapcsol be a gép a bekapcsoló gombra elsőre vagy, ha igen akkor a Windows betölt és már látszik a belépési háttér, de nem jön fel az ablak, ahol beírná az ember a jelszót. És sajnos van, hogy ilyenkor kell 5-6 hard reset akár vagy gyakorlatilga várni fél órát és hirtelen jó lesz a dolog.

2, A gép random időpontokban leáll, azzal a kékhalállal, hogy váratlan hibát észlelt ezért újraindul. Sajnos ez is egy héten többször előfordul, néha van annyi előjele, hogy elkezd kifejezetten belassulni a gép, valamikor pedig nincs semmi.

Ami még egy érdekes dolog, hogy a gépet a párom kapta ajándékba úgy, hogy, aki vásárolta(a család ismerőse) már előre telepített néhány szoftvert. Azt azóta se tudtuk meg, hogy például a Windows eredeti-e és aktivált, mert nekem van egy olyan gyanúm, hogy valamilyen szinten be lett hekkelve a dolog. Bár itt adódik a kérdés, hogy, mikor újratelepítettük a Windwost, akkor nem kellett volna valamilyen aktiváló kódot kérnie? Az volt az első win 10 újratelepítésem és nem kért semmit és nincs ott a vízjel sem, hogy aktiváljuk a Windowst a Gépházban.

Nagyon szépen köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni, hogy mi lehet a probléma és elnézést azért, hogy ilyen össze vissza információkat sikerült csak megadnom.

Szép napot mindenkinek!


#2

Jó lenne a hibakódot lelesni, esetleg eseménynaplóból.

Bizonyos notebook modelleknek BIOS-ba van égetve a termékkulcs, ezt a Windows automatikusan felismeri, gyanítom itt is erről van szó.

Kezdésnek egy HD Sentinel diagnosztika+memtest nem lenne rossz.


#3

Én ha ennyi baja van, beadnám garanciális szervízbe. Remélhetőleg 2 év volt rá és még él. Igazából már a korábbi problémáknál meg kellett volna ezt lépni.


#4

Erősítem @RozvM válaszát a windowsal kapcsolatban, nekem is így volt, amikor még windowsos laptopom volt, alaplapba égetett termékkulcsal, eredeti a win.
Amúgy, ha még garanciás én vissza vinném, ha nem akkor meg ki cserélném a hdd-jét egy ssd-re, az a nagyon lassúságot megoldaná és a többit több mint valószínű, futtas le egy HDD sentinelt, ott meg tudod nézni ,hogy milyen kondiban van a HDD-d
http://www.hdsentinel.hu/ -letöltési link


#5

Köszi szépen!
Ha előjön a hibakód, akkor felírjuk, vagy az eseménynaplóból kikeressük.

A windows kulcsot, akkor jó tudni.

HD sentinelt lefuttatjuk akkor. Memtest az pontosan mit takar ?


#6

Köszi a Windows infót!

A gari szerintem már necces, de ránézünk. Az én gépem egy hónapon belül esélyesen le lesz cserélve, abból át lehet pakolni, akkor majd az SSD-t meg akár a RAM-ot is, hogy 8 GB legyen. A HD sentinelre ránézünk!


#7

Ezt most is meg lehetne tenni, szerintem logolt még a legutóbbi BSOD-ig bőven.

https://www.memtest86.com/index.html


#8

Rendben, ránézünk, köszi!


#9

Sziasztok!

Lefuttattuk a HD Sentinelt, az eredmenynel csak néztünk!

Következő út a HDD boltba vezet ?

received_2539945796038488


#10

Vagy SSD-be.

Ha van rajta mentendő adat, most szedjétek le ízibe.


#11

Inkább ssd :smiley:


#12

Sziasztok!

A fejlemények:

Előző héten a gép elment garancia szervízbe, ma megjött új HDD-vel. Hát eddig ez sem az igazi, still elég lassúnak hat a gép( van a családban egy pont ugyanolyan gép, érezhetően lassabb annál). Ennek oka lehet az, hogy még a Windows updatel 1-2 napig esetleg vagy valami más is fucked up lehet? HP Support Assistantal le lett töltve az új driverek többsége, Windowst előző héten írtam ki a hivatalos legfrisebb verziót, tehát elvileg jónak kéne lennie…


#13

Esetleg nem SSD van benne?


#14

Gondoltam rá én is, de elméletileg nem. És az is furcsa volt, hogy gyakorlatilag el lett indítva a gép és hiába az új HDD a feladatkezelő alapján a lemez 91%-on pörgött, most itt nem tudom mi az ideál, de én most ránéztem a gépemen és úgy, hogy csak a chrome megy 0%-on van, ott sem futott semmi csak papíron a windows updater a háttérbe, emiatt gondoltam arra, hogy talán még a Windows rosszalkodik valami frissítésekkel.


#15

Az alap 5400 RPM-es laptop HDD-knél (de még a 7200 RPM-eseknél is előfordul) sajnos ez a helyzet, ha hidegről indítod újra, akkor nagyon sok idő kell meddig össze szedi magát, na meg ha össze szedte magát, még úgy is előfordul, hogy 100 százalékon pörög. Ameddig nekem is ilyen ‘‘HDD’’ volt a régi windowsos laposomba addig az jött be, hogy nem kapcsoltam ki, hanem csak simán lecsuktam s alvó módba rakta magát. De egy idő után így is újra kellett indítani :confused: