Nyelvi előkészítő

Már én is láttam egy ilyen bejegyzést, (Szerintetek megéri a nyelvi előkészítő?) viszont a helyzetem kicsit más. Idén múlok ki általánosból és mindenképpen olyan gimnáziumba szerettem volna menni ahol nyelvet tanulhatok. Mind a 8 osztályban kitűnő voltam, 5. osztályban kezdtem el az angolt tanulni. Most választanom kell, hogy milyen tagozatra menjek: nyelvi előkészítős vagy emelt szintű. Szeretném anyanyelvi szinten beszélni az angolt, mellette más nyelvek is érdekelnek! Melyik lenne a jobb?

Szia, konkrét iskola ismerete nélkül nehéz véleményt alkotni. Én olyan suliba járok (jártam, most érettségizek) ahol van nyelvi osztály. Én nem ebbe jártam de van sok haverom akik viszont igen. Nem azt mondom hogy semmit nem ér, mert nem így van, de aki akar az meg tud tanulni nyelvet magától is (és fordítva, a nyelvi osztályban is vannak olyanok akiket erőszakkal sem lehet megtabítani angolul.) Nekem egy emelt érettségim és egy c1-em már van, idén nyáron csinálom a c2-t. A 12 év alatt 3 évet tanultam angolul de inkább csak melegedni jártam be mert a “kezdő” csoportba kerültem és bőven fölöttük jártam tudásban, de nem mehettem át mert soha nem tanultam angolt papíron. Tavaly jártam angol fakultációra, az ért is valamit de a vizsgákra jórészt saját erőből tanultam tankönyvekből, de az iskolai segítség elhanyagolható volt. Ha benned megvan a törekvés hogy nyelvet tanulj azt nyelvi osztály nélkül is meg tudod csinálni, de az a +1 év arra tök jó hogy barátokat szerezz és networkingnek sem utolsó.

Nyelvnél legfontosabb hogy beszéld és aktívan használd. Rám az angol simán rámragadt abból, hogy a mindennapjainat angolul intézem, onnan meg csak egy pici nyelvtan és néhány speciális phrasal verb kellett a vizsgához.

Egyébként nem 2 hete mentek ki a felvételi értesítők a nyolcadikosoknak?

3 Likes

Középsuliban nem feltétlen éri meg elb@szni egy évet csak a nyelv miatt, ráérsz arra fősuli/egyetem alatt is :smiley: Ha kitűnő voltál simán meg kellene tudnod csinálni egy nyelvvizsgát a 4 év alatt, akár közép akár felső. Az meg, hogy mennyire fog menni később, az úgy is attól függ mennyire (és milyen szinten) lesz nálad aktív használatban a későbbi évek során.

2 Likes

Múlthét pénteken kaptam meg a levelet, de mivel mindegyik tagozatra felvettek ezért még beiratkozás előtt van esélyem dönteni. Köszi a választ!

V̶a̶n̶ ̶i̶l̶y̶e̶n̶?̶ ̶N̶e̶k̶ü̶n̶k̶ ̶4̶ ̶é̶v̶e̶ ̶m̶é̶g̶ ̶s̶o̶r̶r̶e̶n̶d̶b̶e̶n̶ ̶e̶l̶s̶ő̶ ̶i̶s̶k̶o̶l̶á̶b̶a̶ ̶k̶e̶l̶l̶e̶t̶t̶ ̶m̶e̶n̶n̶ü̶n̶k̶ ̶a̶h̶o̶v̶a̶ ̶f̶e̶l̶v̶e̶t̶t̶e̶k̶ ̶h̶a̶ ̶t̶e̶t̶s̶z̶e̶t̶t̶ ̶h̶a̶ ̶n̶e̶m̶.̶ ̶S̶z̶ó̶l̶t̶a̶k̶ ̶i̶s̶ ̶j̶ó̶ ̶e̶l̶ő̶r̶e̶ ̶h̶o̶g̶y̶ ̶v̶á̶l̶a̶s̶s̶z̶u̶n̶k̶ ̶o̶k̶o̶s̶a̶n̶.̶ ̶:̶s̶m̶i̶l̶e̶y̶:̶

jó semmi, értem. Ugyan azon iskola több tagozatára is felvettek.

1 Like

Nem kell egyébként túlgondolni az iskolai nyelvoktatás színvonalát, még egyetemen sem… Ha anyanyelvi szinten szeretnéd beszélni, ki kell költözni angol nyelvterületre. Nagyon sokan megcsinálják a nyelvvizsgákat, de aztán amikor élesben kellene használni, csak hebegnek habognak… Sok helyen egyébként sem kell már manapság a papír. Én az IT-ban dolgozom, soha egy helyen sem kérték a nyelvvizsgákat (van németből és angolból is), ellenben az interjúk akár egésze angolul folyt, plusz a legtöbb csapatban is volt külföldi, tehát alap elvárás hogy magas szinten beszéld a nyelvet. A nyelvvizsga meg itthon porosodik a fiókban…

Volt ismerősöm aki előkészítős volt, én nem, végső soron mindketten eljutottunk egyetemre, és ma jó helyeken dolgozunk. Nem az az 1 év fog eldönteni semmit. Ha beleteszed a munkát valamibe, akkor sikerülni fog, ha nem, akkor nem.

Banálisan hangzik, de szerintem legjobban akkor jársz, ha az csinálod, amit szeretnél. Akkor motivált leszel, könnyebben beleteszed azt az energiát amit bele kell, és sikeresebb leszel benne.

2 Likes

Szia
Én annó nyelvi előkészítős suliba jártam.
Csak arra volt jó, hogy 4 helyett 5 éves volt a suli, emiatt a hülyeség miatt, mert plusz egy évet jelentett -.-
Ha kimondottan nyelvet akarsz tanulni, akkor magántanár, vagy nyelviskola, de az előkészítő semmire sem jó, csak az időd elb-szására.

3 Likes

Nekem nagyon sokat segített a nyelvi előkészítő. Abban az iskolában még mi voltunk az első ilyen osztály. Nekünk az általános iskolai nyelvoktatás egyenlő volt a nullával, 8. végén azt sem tudtam mi a különbség a két jelenidő között. Szerencsére jó tanárokat kaptunk, egy év alatt behoztam minden lemaradást. Nekem az a plusz év pont tökmindegy volt, azóta sem bánom, nem kell az életben kapkodni.

Viszont, ahogy többen is írták, akármit is választasz, önmagában nem elég. Lehet persze tanárt keresni, de szerintem első lépésként kezdj el minél több angol nyelvű tartalmat fogyasztani. Sorozatok, filmek, YouTube, mindegy, csak érdekeljen a téma és angolul nézd, angol felirattal. A későbbit egy idő után úgyis el tudod már hagyni. Emellett nagyon fontos, hogy rendszeresen beszélj valakivel angolul. Nem baj, ha nem anyanyelvi, csak jól beszélje.

1 Like