Óraátállítás

Sziasztok!
Évenként más más véleményt látok mindenhonnan a hasznosságát illetőleg. Viszont arra lennék kíváncsi, hogy nektek mi a véleményetek erről? Jó dolog, hogy végre kilátás nyílik az eltörlésére? És ha eltörlik, az IOS Android és Windows operációs rendszerek hazánkban fogják e tudni, hogy nem kell áttálítani már többé az órát?

@TheVR_Jani @thereal_thevr_pisti

WeAreTheVR :slight_smile:

4 Likes

nagyon utálom, mindíg megbolondít, elkések a suliból, máskor jön a busz,

Hát elvileg a szolgáltató küldi a jelet a telónak ami alapján az leszinkronizálja az időt, tehát ha nincs a szolgáltatónál átálltás, a telón sem lesz.
Én mindig csak viszaállítanám az órát, előre soha, úgy hogy aludjak sokáig?

8 Likes

Elég nagy marhaság soha nem láttam az értelmét. Egyébként az utomatikus óra beállítást ki lehet kapcsolni

1 Like

Idejét múlt és felesleges dolog. Ugyan úgy el van tolódva mint a naptári napok számítása.
Újabb “csodás“ példa arra,hogy próbálunk mindent az irányításunk alá vonni ami fölött igazából semmi hatalmunk nincs.

1 Like

Én úgy tudom, hogy valami energia megtakarítási célja volt. Fűtés meg áram.
De lehet, hogy tévedek.

Elvileg ez lehet az utolsó ilyen, ha “minden jól megy”.

Állítólag ez a cél. De szerintem a fütés vagy táv és akkor olyan mindegy… vagy az ember akkor füt mikor szüksége van rá. Tehát éjszakâra ígyis úgyis befütünk.Meg akkor is ha fázunk…
Rengeteg gazdaságos izzó van. Energia meg víz takarékos mosógépek.
A fontos helyek meg mindig fényárban úsznak.
Akkor milyen energiát spóroltunk meg?

Nem otthon hanem a munkahelyeken, ha világosban mentek az emberek dolgozni, nem kellett anyit lámpázni pl. De nem olvastam utána, csak tippelek.

A hulye komunistak talaltak ki tovabb tartcson a napal mert a paraszt tobbet tud dolgozni a foldeken

Az én válaszom négy középsö ujban jelenik meg a az állitgatás felé.Ez most akkor jó,vagy rossz?

Egy cikket láttam híroldalon, hogy a MAVIR szerint jó az óra átállítás.

Ez a megtakarítás a nyári időszámítás ideje alatt 100-120 ezer megawattóra villamos energia, amely körülbelül egy közepes méretű város teljes éves energiafelhasználásával egyezik meg.
A Mavir szakemberei ezt az óraátállítás előtti és utáni napok villamosenergia-felhasználási adatainak összevetése alapján mutatják ki

De én úgy vagyok vele, hogy ez elég fals. Mert nem biztos, hogy az óra átállításnak van hozzá köze. Bár nem tudom hány ilyen óra átálítás előtti és utáni napokat vetettek össze. Mert mondjuk ha ezt minden évben megnézték 2000-ig visszakövetve és így jutottak erre a következtetésre akkor elhiszem, hogy az energia felhasználásra jó hatással lehet. De én arra is kíváncsi leszek, hogy az éves energia fogyasztás az óra áttállítás nélkül években(ha ez eljön) miként fog majd alakulni azokhoz az éves energiafogyasztásokhoz amikor óra áttállítás történt. Bár ennek az összevetése sem teljesen releváns.

3 Likes

Megoldás:
A munkaidő kezdetének eltolása 9-10órára, így meglenne a megérdemelt reggeli alvási idő és már világosban kezdődne mindíg a meló (az 1 műszakosoknak)

Teljes mértékben értelmetlen akkor világítasz ha sötét van a napszakok szimetrikusan változnak teljesen mindegy hova állítod az órát

1 Like

Én úgy vettem észre, hogy télen sok helyen mindig égve hagyják a világítást mert eleve nincs elég fény a télre jellemző borus idő miatt és így nincs jelentősége az időpont állítgatásnak.

1 Like

Én se értettem soha, mert ha később megy is le a nap, akkor reggel később kel fel. Bár idén addig okoskodtam, hogy talán úgy jön a kevesebb fogyasztás, hogy esetleg sokan reggel még alszanak egy időintervallumban, így kevesebb ember használ reggel áramot, míg ugyebár délután, amikor lemegy a nap, a lakossága kb egésze még ébren van. Kész lángész vagyok, hogy csak több év után jutott ez eszembe. :smiley:
De amúgy akkor se tartom helyesnek, mert a legtöbb embert megviseli, és kihathat a munkateljesítményre, de hát a fejeseket csak a mérhető számok érdeklik ugyebár…

@DanX27

A hazai villamosenergia-rendszert irányító Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A MAVIR 2012-es közleménye szerint az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten mintegy 120 gigawattórával (GWh) kevesebb áramot használ fel az ország, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg,[12] ami az ország 2013-as népességére vetítve 12,1 kWh fejenként egy-egy évben. Ez összességében (2012-es áron számolva) mintegy 6 milliárd forint megtakarítást jelent.

Ez csak a Magyar adatok a nyári időszámításról.

Rövid utánaolvasással egyébként mindenki megtalálhatja az óraállítás előnyeit ami való igaz, hogy nem feltétlen érez mindenki. Sőt sokan zavarónak tartják az állítgatást, de az ipar, termelés, közlekedés és hasonló területeken van jelentős haszna. Néhány példa:
Energiamegtakarítás
Egy órával hosszabb ideig tartó természetes világítás (nap). Ennek előnye az otthoni földek/kertek megmunkálásában. Falusi vagyok tehát röviden össze foglalva ez annyit tesz, hogy miután hazaértél a munkából nem vaksötétben kell még a kertben elvégezni a dolgaid hanem van egy kis fény.
Mivel az emberek nagyobb része napközben közlekedik és nem éjszaka így jobb látási viszonyok és kevesebb baleset.

Igazából rengeteg előnye van. Hátránya pedig leginkább az, hogy meg kell szokni az átállást amit az emberek utálnak, mert kizökkenti őket a komfortzónájukból pár napra.

1 Like

Pocsék érzés nyáron, este 6-kor végezni. Sose próbáld ki. Télen pedig külön szép, amikor MÉG sötében mész be és mire végzel MÁR sötét van. Mondjuk ezen csak a költözés segítene, hiába tekergetjük itt az órát össze-vissza…

Hidd el tudom.
Reggelente 8 körül megyek melóba és sok esetben este 8 kürül érek haza. Ezért tolnám el a munkaidő kezdetét 10h-ra, úgy legalább kicsit többet lehetne pihenni.
Most olvastam egy cikket, aminek a lényege az volt, hogy az emberi agy normális körülmények között reggel 10-től képes ténylegessen jól működni. (Lehet, hogy kamu cikk, de nekem tetszene mint ürügy, hogy aludhassak)

Igazad van, ebben az esetben tényleg szinte mindegy. Annyiból nekem más a hozzáállásom, mert ugyan aludni szeretek, de ettől függetlenül időpocsékolásnak, kötelező rossznak tartom. Igaz nem vagyok már fiatal, a melón meg az alváson kívül rengeteg egyéb dolgom van, aminek a végére a tiedhez hasonló időbeosztással soha nem ernék. Ha szorakozni is szeretnék, akkor az kapásbol alvás rovására megy. Na, de ez már erősen off. A témához annyi tartozik ebből, hogy szerintem az óra átállítás lehet hoz pár forintot, de messze nincs arányban azzal, hogy sok millió ember bioritmusát rendszeresen seggberúgják.

1 Like