Össz fogyasztás kiszámolása

Sziasztok!
Politikailag mentes postot akarok létrehozni, ezért kérlek figyeljünk oda, hogy a politikát távolt tartsuk amennyire lehetséges, ebben az alufóliában tekert demokráciában.

Olyan kérdésem lenne a fórum tagjaihoz, hogyan tudnám ki számolni/ki számoltatni valamivel, a háztartás teljes össz fogyasztását.
Tudom, majd csak fűtési szezonba számít igazán, de szeretnék tisztában lenni már most inkább.

Köszönöm a válaszotokat előre is!

A legegyszerűbb ha leolvasod minden nap ugyanabban az órában a villanyórát/gázorat vagy ami érdekel. Ez alapján könnyen meg lehet becsülni.

4 Likes

legegyszerűbb: egy évre visszamenőleg előveszed a számlákat és megnézed.

Azokból kiderül az éves átlag, éves görbe, havi fogyasztás.

10 Likes

A legegyszerűbb megoldás, amit a korábbi hozzászólásokban írtak a többiek.
Ha nagyon szőrszálhasogató és irdatlan pontos próbálnál lenni, akkor lehet kapni ilyen konnektorba dugható fogyasztásmérő készüléket ( https://www.emag.hu/search/meresi-es-ellenorzesi-eszkozok1/filter/termektipus-f6978,fogyasztasmero-konnektor-aljzat-v-3749622/tapellatas-f6982,halozat-v-146371/fogyasztásmérő/sort-priceasc/c?ref=lst_leftbar_6982_-146371 ) amivel meg lehet nézni egy-egy készüléknek a különböző időegységekre bontott ( /óra, /nap, …) átlag fogyasztását normális használati szokások mellett.
Ezzekkel az adatokkal aztán egy számológép segítségével (vagy van aki excellel) ki lehet számolni, hogy minden együtt mennyi áramot eszik.
Jó mondjuk ez csak áramra vonatkozik.
Az összes többi fogyasztáshoz, tartok tőle, hogy célszerű a szolgáltató által felszerelt mérőórákat figyelgetni és az arról gyűjtött adatokkal számolni.

3 Likes

A számla még mindig egyszerűbb szerintem.

Viszont az ötleted kicsit átdolgozva:
Fogyasztásmérő a dugaszokba és ki lehet szűrni, hogy mi eszi a legtöbbet. A számlákon látható eltérés pedig a világítás lesz . Itt kivételt képez elektomos- főzőlap, sütő, fűtés.

4 Likes

This topic was automatically closed 8 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.