TheVR Fórum

Otthoni internet átalakítás telefon miatt

Sziasztok!
Segítségre szorulnék a következő miatt a Telekomnál váltottak digitális telefonra így kicsit össze kuszálódott a helyzet nálunk.

Eddig így volt hogy
Akad egy:


Ami fogadta a a netet RJ11es kábelen majd a számítógépre és máshova is továbbította. (Tv)
Telefonnál pedig volt egy kis elosztó .

Szóval ami változik
Hogy a Speedport Entry 2i be most közvetlen megy az internet kapcsolat abba megy a telefon és itt a baj hogy a számítógéphez nem tudom eljuttatni a netet. Mert távolságban messze vannak a lakásban.

Ami felszabadult amivel eddig jött a lakásban a a telefon mellől a net az RJ11 kábel de hiába próbáltam azt egy TP-Link wifi routerbe csatlakoztatni úgy nem tudtam internetet varázsolni…
Szóval készítettem egy kis rajzot mert kissé bele bonyolódtam már jócskán 24órába hogy mit hogyan…
Rajz :

Mit tudnátok javasolni hogy lehetne megoldani? Még egy ilyen eszközzel mint a Speedport Entry?

(Elnézést előre is a hibákért vagy bármely kissé összezavaró mondatért igyekeztem leríni ahogy csak tudtam)

@ezredes84 szükség van a szakértelmedre :wink:

4 Likes

En ketto lehetoseget latok:

  1. Odakoltozteted a Speedport eszkozt meg a telefont a PC melle.
  2. Lecsereled a 4 szalas telefonvonalat (RJ11 dugaszos kabel) 8 szalas UTP/FTP kabelre (RJ45 dugaszos kabel)

A 4 szalas telefonkabel is hasznalhato ideiglenesen RJ45 os dugasszal a vegeken, ha jo helyre rakod a szalakat a dugaszban, meg menni is fog (100Mb/s max), de az takolas. Probaltam, senkinek nem ajanlom :))

4 Likes

Egy érpáron nem tud a net visszafelé működni, kettőn már menne, de gondolom, hogy valami egyszerű vezetéken érkezett a modembe a vonal, szóval ha nem csavart érpárak, az a netre alkalmatlan.
Ha nem akarsz vezetékelni, akkor a telefon költözhet a pécéhez.
Vagy a modemtől utp-t kell húzz. Az a legolcsóbb és legstabilabb megoldás.
A wifi is lehet opció, de ára van (a sebességre és a pénztárcádra is).

6 Likes

Sima 4 éren annyi szemetet szed, vagy szedhet össze, ami a sebességre nagyon negatívan hat. ha egyáltalán működik. Ez környezetfüggő.

6 Likes

A baj az hogy nem lehet mivel a házba csak a telefonig érkezik a telefon vonal és azt be kéne hozni gondolom megtoldani…stb

Másikkal pedig a hogy akkor konkrétan újra kéne húzni fél lakást … :thinking: :roll_eyes: :sob:

Illetve a nagy baj hogy tv is van rá csatlakoztatva szóval nem egy helyre menne Rj45ön
Mondtak még olyat hogy küldenek még egy ilyen eszközt ha szükséges ezt az Speedportot azzal se lehetne megoldani???

Meg ahol a PC van onnan van húzva tvhez Rj45 és hirtelen nem tudom hogy máshogy lehetne azt is megoldani…

Valamit tesztelnem kellett, es csak ilyen kabel volt keznel, s az is jo hosszu. Szarul, de ment. :))
De tenyleg senkinek nem ajanlom :joy:

1 Like

A baj az hogy nem lehet mivel a házba csak a telefonig érkezik a telefon vonal és azt be kéne hozni gondolom megtoldani…stb

Másikkal pedig a hogy akkor konkrétan újra kéne húzni fél lakást … :thinking: :roll_eyes: :sob:

Illetve a nagy baj hogy tv is van rá csatlakoztatva szóval nem egy helyre menne Rj45ön
Mondtak még olyat hogy küldenek még egy ilyen eszközt ha szükséges ezt az Speedportot azzal se lehetne megoldani???

Meg ahol a PC van onnan van húzva tvhez Rj45 és hirtelen nem tudom hogy máshogy lehetne azt is megoldani…

A TV-rol teljesen megfeledkeztem…
Viszont, ha benne vagy az elso opcioba, akkor egy sima toldo (rj11 female to female connector) megoldhatja a problemadat.

Amugy csak kivancsisagbol. A falban vannak ezek a vezetekek? Volna ra lehetoseged, hogy lefotozd, milyen vezetek/aljzat van ottan?

Igen holnap tudok képet készíteni ,másrészt egyik része fenn a padláson megy, a másik pedig a lakásban a telefonig van.

Az a baj hogy úgy fel húztam most ezen magam hogy nem tudom mi lenne a jó megoldás hogy ne legyen sebesség vesztés és azért lehessen mindent úgy használni mint eddig…

Akkor még az a lehetőség fennállhat, hogy a modemet visszarakod a pc-hez. és a telefonhoz húzol vissza egy érpárat. Ha már a telefon nem költözhet. Mondanám, hogy a 4 érből 2 elég neki, de gyanítom, hogy a megfelelő sávszél miatt mind ki van használva. Így ezzel ne kísérletezz.
Vagy veszel egy “vezetéknélküli vezetékes telefont”, az meg ott van a lakásban, ahol szeretnéd (vagy ameddig a térereje tart.), amúgy is sokan elkövetik azt a hibát, hogy a készüléket a töltőn tartják. FOLYAMATOSAN. Ami persze hiba, az akksikat így lehet villámgyorsan agyonütni. Főleg, ha nimh. A készüléket csak akkor kell visszarakni a töltőre, ha már erősen merülőben van. A mobillal sem szaladsz konnektortól konnektorig.
Ne gondolkodj 2 modemben, megintcsak gyanítom, hogy a sávszéleddel játszanál.

2 Likes

Úgy beszéltem szüleimmel mert ez náluk van hogy vásárolunk egy Rj45 kábelt és lehúzzuk a Pchez itt pedig elosztjuk a wifi routerrel Tv-re és Pc-re

Ezt a kábelt néztem:

Főleg olyat kerestem ami gigabites remélem jó lesz.

Másrészt képeket készítek még illetve nem nagyon szerették volna hogy telefon változzon mint helyileg és mint aksisra.

A drágább kivitel, ha a modemtől cat6-on húzod a netet ,és egy jó routerrel (AP-nek programozva) osztasz a pc és tévék irányába. De az is jó megoldás. A wifit egy jó router jobban megtolja, mint a szolgáltató modem/routere.
Ha nem akarsz annyit rááldozni, egy telefonkábelt, vagy egy olcsó cat5 falikábelt akár!!! visszaküldesz a pc mellől a modemből a telefonkészülékhez.
Annak függvényében, hogy a szülőknél a wifi mennyire fontos, és, hogy mennyit áldoztok a dologra, eldöntöd a számotokra megfelelő megoldást.

Azért főként Cat6 mert említették a szolgáltatónál hogy fogják idővel akár 1000es-re is bővíteni a közeljövőben.

Mit jelent az hogy AP-nek programozva???
Illetve mi számít jó routernek?? mert nekünk ide haza egy Tp link:

index

és ezzel lenne továbbítva a szobából a Pc-re és Tv-re
Másrészt ez lenne a legjobb megoldás mert így is úgy is el kell a szobából vinni a telefonhoz a jelenlegi Speedport-ot a telefon mellé

Szerintem nincs ertelme bonyolitani. Ha mar amugyis megvan ez a TPLink, akkor nyugodtan hasznalhatod azt. Az egyetlen dolog ami valtozik, hogy a regi kabel a padlasrol lecserelodik az altalad valasztott CAT6-ra, es keszen vagy.

AP - Access Point. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy a TPLink nem csinal alhalozatot, es nem routerkent funkcional majd, hanem a Telekomos kombinalt modem/router altal letrehozott halozatodat boviti ki neked par plussz fizikai porttal. Azert erdemes igy hasznalni, mert igy elkerulheto a felesleges routing, kissebb ping, egyszerubb portforward, stb. Kb. ezt jelenti magyarul.

Jo routernek az szamit, ami kielegiti az igenyeidet. Szerintem majd utolag lehet gondolkodni egy jobb routerben, ha van igeny a nagyobb WiFi sebessegre, gigabit lan-ra, stb. Viszont, ha eddig meg voltal vele elegedve, nem nagyon latom ertelmet.

1 Like

Miért kell mindenképp a modem a telefon mellé? Csak kérdezem…
De oké. Speedport a telefon mellé. Cat6 a gépehez. Helyes.
De a képen látható öreg TP-Link nem fog AP-ként üzemelni, legalábbis ennek a “nagyobb” tesóját, a 841-est képtelen voltam AP-nek okosítani. Benne volt a mód, csak épp nem működött egyáltalán. 2 perc után levágta a teljes hálózatot. Ott (szükségből, az ügyfelet bepalizták a szaküzletben, rásózták azt, ami a legkevésbé jó neki) végül más IP tartományban routerként maradt a hálózaton végül, de arra jobban oda kell figyelni.
A mai routerek viszont Jól működnek AP módban, legalábbis, amit én szoktam használni:
Asus RTAC57U…

Egyrészt azért mert digitális lett és csak oda tudom elvinni a lakásba a Speedportot hogy csatlakozzon rá mert digitális lett a telefon és csak azzal működik mostantól.
Anélkül nincs vonal és használhatatlan a telefon… :frowning: (amit a mai napig nem értek mire volt ez most jó ez a digitalizálás)
Illetve én már csináltam máshol hogy a speedportba jött a net majd azt rádugtam egy Ilyen Tp linkre mert akié volt az így kérte mert az övénél meg a Speedportnál elment mindig a wifi
Én azt hittem hogy csak összedugom és simán működik mármint azon felül hogy mondjuk a Tp linket gyors beállításokkal beüzemelem semmit se kell csinálni.

Ezt találtam még amit írtál csak V3 verzióban

Az jó.

Másik kérdés mert hasonlót csináltam csak azért aggódóm hogy itthon működe-e
Szóval ha összerakjuk illetve új kábelt húzunk akkor a Speedportból én kikapcsolom a Wifit és a Pc melletti wifi routernél lenne csak wifi használva
Működne ez így vagy lenne valamennyi sebesség csökkenés???

Másrészt azt szeretném kérdezni néztem egy kicsit olcsobb verziót de ez alkalmas lenne e a gigabites használatra?
Úgy gondolom akkor már lehet el kéne kezdeni váltani arra is hogy mire itt is sebesség növelés jön akkor már legyen egy kész “hálózatunk”