Passzív hűtés... Megéri?


#1

Sziasztok! A napokban vettem egy új házat, helytakarékosság szempontjából kellett egy kisebb. Meg vagyok elégedve vele semmi komoly problémája nincs, viszont sokkal jobban kihallatszik belőle a hang mint az előző házból. Jelenleg egy stock intel hűtő van az i5 6500 procimon. Ezt szeretném lecserélni valami csendesebb variációra és így merült fel bennem a passzív hűtés lehetősége. Kicsit utána néztem már és ami jelenleg a problémám vele, hogy az i5 6500-hoz már nem elég pl egy arctic alpine 12 és elég kicsi a választék belőlük így elég hamar felmennek az árak. 5000Ft-nál nem nagyon akarok többet költeni egy hűtőre. Nem lehet húzni a procim, nem renderelek, nem streamelek szóval nincs igazán prioritásban a hűtés de nyilván valami kell és szeretném ha minél halkabb lenne. (Éjszaka is rendszeresen megy a gép, jelenleg olyan hangos mint amikor nyáron egy ventilátor is megy a szobámban.)
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!


#2

Passzív hűtéshez nagyon jó airflow kell, amihez sok halk venti kell, meg egy böszme borda. Ez 5k-ba bajosan fér bele, de még 50e-be se nagyon.

6e Ft-ért van DeepCool Gammaxx 300, teljesen jó a gyári izé helyére.


#3

Hát először is: 5k alatt nem igazán kapsz valamire való hűtőt, pláne nem, ha halk kell. Egyszerű, egy jó hűtőt kell venni jó ventivel, és kész.
Pl noctua, vagy az említett passzívra veszel egy noctua ventit, vagy egy Be Quiet silent wing-et. Ezek nagyon halkak, és jók.


#4

Nem vagyok a téma szakértője de azt nézd meg, hogy a BIOS-ban mire van állítva a hűtési séma. Ott tudsz silent üzemmódot választani amikor csak magasabb hőmérsékleten kezd rá a venti. Nekem volt egy i5 4570-em 1070-es kártyával, ha éjjel dolgoztam vele (Word, PDF reader, böngésző) szinte semmi hangja nem volt.
Meg azt nézd meg nem terheli e valami a procit üresjáratban. Virus vagy hasonló is akár.


#5

Milyen házról van szó? Csak, hogy tudjuk mekkora méretben kell gondolkodni a hűtővel.


#6

@zoli3348 Most erre kiváncsi vagyok. :smiley:
Ez úgy van ha nincs terhelés alatt akkor még lassaban pörög a venti de ekkora ha ugy van alapból magasabb a hömérséklet is nem, mint ha normálon menne?


#7

Nem biztos, hogy teljesen értem :smiley: De ha arra gondolsz, hogy ha lassabban pörög a venti akkor magasabb a proci állandó hőmérséklete azonos terhelés alatt igen, nyilván. Jobban meghajtott ventikkel mondjuk állandó 35 fok böngészés közben míg silent üzemódban 45 fok lesz (csak példa, nem tudom mennyi lenne pontosan) Lényegében lassú ventikkel valamivel jobb mint ha passzív hűtésed lenne de koomolyabb terhelésnél akkor is felpörgeti maxra a fordulatszámot. Persze be tudod állítani a görbén (C / rpm), hogy 90 foknál se prögjön hangosan de akkor a proci fog leszabályozni.