TheVR Fórum

Pc építés (180k)

Sziasztok!
A build ajánló alapján, meg úgy kb 500 topic átolvasása után összeraktam egy pct. Ahogy a címben is látjátok, az ára összeszedve különböző oldalakról 180k forint. 1080p 75hz-es monitort kéne kiszolgálnia a mai játékokat futtatva.
A pc:
Monitor: már megvan: ASUS VP 247
Proci: ryzen 5 1600af
Ház: SPC SG1 TG
Táp: seasonic core gc 500w gold
SSD: WD Green 240gb m.2 ssd
Ram: Crucial Ballistix 2x8gb 3200mh
Videokártya: már megvan: Sapphire rx 570 nitro+ 4gb

 • még 2 SPC Mistral 120mm venti a ház elejébe
  Mint látjátok alaplapot nem írtam, mivel kettő közül nem tudok dönteni:
 1. Asus b450-f gaming
 2. Msi b450 tomahawk max
  Nekem az asus biosa jobban tetszik, és csak 2k forinttal drágább. Van olyan jó a Tomahawk, hogy inkább érdemesebb azt venni? Ezenkívül szerintetek kifogja hajtani a monitort játék közben? Vajon hány évig fogja bírni, mielőtt cserélni kéne? Van valakinek tapasztalata a ventikkel kapcsolatban?

Köszönök minden választ.
(Ha volt már hasonló téma,
akkor nyugodtan tegyétek át oda.)

Tomahawk MAX.

Sokkal jobb VRM, nagyobb bios chip, így az újabb procikat is támogatja, a bios kinézet lebutítása nélkül.

Az hogy kihajtja e, leginkább a grafikai beállításoktól függ majd. Ultrán nyilván nem lesz minden AAA játékban 75 fpsed, de okosan beállítva a legtöbb címben meglesz.

2 Likes

Az Asus B450 lapok rosszul sikerültek, jobban jársz a Tomahawkkal. És az SSD-t is cserélném valami jobb sima SATA-sra. Pl Curcial MX500 vagy BX500 széria.

1 Like

Igaz kifelejtettem, medium beállítások mellett gondoltam

Akkor egy bx500 240gb megy bele. Úgy már patent lesz?

Én rá dobnám azt az 1-2 ezret, és MX 500 -at vennék, sokkal megbízhatóbb, mint a bx, vagy az a WD.
Vagy még a Kingston a2000 Nvme van még elég jó árban, az is jó választás.
Alaplapok közül én is azt az MSI -t venném, felettem már írták miért, rosszak nem lettek az Asus -ok, csak drága, szokás szerint. De ha a bios miatt aggódsz, akkor nagyon jó az MSI bios is, szóval ezzel nem lesz gond.

1 Like

Nem igazán értek a háttértárakhoz, mitől lesz egy ssd “megbízhatóbb”?

Valamint hardveraprón lehet találni kiskerből új alkatrészeket olcsóbban, ugyanakkora garanciával. Ezek szerintetek mennyire megbízhatóak? Megéri ez a minusz pár ezer forintot, vagy vegyek hivatalos oldalról mint pl. Alza?

Ha van kedved/időd/energiád utánajárni és tényleg olcsóbb, (alza általában drága, szóval én nem azt venném alapnak) akkor mehet.

Ez nagyon hosszú, megpróbálom röviden:
A HDD -vel szemben az SSD nem egy forgótálcán mágnesesség alapján különbözteti meg az 1 -t a 0 -tól, hanem a cellákban levő feszültség értéke adja az egyet és a nullát. egy így eltárolt adat felel 1 bit -nek.
Ezek a cellák, viszont a feszültség ingadozása miatt “efáradnak” (azt hagyjuk most, hogy valóban elfáradnának-e, vagy valójában milyen hamar, ha gyártók nem mesterségesen állítanának be egy úgymond limitet ezekre.)
Szóval az a lényeg, hogy maga a cella is már sokkal gyorsabb egy sata SSD -n is, mint a HDD, azonban ez még önmagában mindig elég lomha a mai technikához képest. Ezért a megbízható és jobb SSD -ken a gyártók DRam cache -t helyeznek el, ami gyakorlatilag monható a raktár központnak. Ez csak akkor működik, ha áram alatt van, de máskor nem is kell neki, itt tárolja el pl. a saját adatait a meghajtó, hogy mi hol, merre, melyik cellában található, illetve ha jól tudom a Trim -ért is ez felel. Lényeg, hogy ez nagyon megdobja az SSD sebességét.
A másik a cella layer -ek, vagy hogy mondjam másképp ilyen rétegek gyakorlatilag, chipen. Minél kevesebb réteg van, annál gyorsabb a chip, és annál több írást visel el, de annál drágább is, és annál több helyet foglal.
Van az SLC (single layer, ma már alig találni ilyet), MLC (Multi layer, ez már két rétegű, ebből se sok van már) TLC (triple layer, egész olcsó, és még tartósnak mondható, ez ma a leggyakoribb) 3D nand (ez is a TLC -hez hasonló asszem, de ehhez nem értek őszíntén szólva) és a QLC (quad layer, 4 réteg sokkal lomhább, hamarabb hal meg, de jóval olcsóbb is legyártani, mostanában kezd elterjedni).
Szóval SSD -n meghatározott mennyiségű írható adat van, (mondjuk 200 TB) és meghatározott újraírási ciklusszám, (mondjuk felmásolsz egy jegyzettömböt, majd azt kisöpröd, ez volt 2 ciklus) és emiatt az SSD egy idő után meghal.
Persze nem kell beszarni, nem 2 nap után történik ez meg, de azért érdemes figyelni és vigyázni arra, hogy ne írjuk sokat feleslegesen a flash memóriát.
Egy SSD akkor lesz megbízhatóbb, ha több adat írható rá, több ciklust visel el, (tehát kvázi ~drágább) és gyorsabb.
Nyilván ettől függetlenül vannak jobb és rosszabb ár/értékű SSD -k is a piacon, de a már itt említettekkel nincs gáz.

Érdemes ezt a videót megnézni:

3 Likes

Uff hát ez durva volt. Most azonnal veszem az mx 500-at :D. Egyébként összehasonlítottam egy pár másik szerintem ‘megbízható’ oldallal, és ez jött ki a legolcsóbbnak. De ha tudsz mondani olcsobbat, akkor azt megköszönném.

Sziasztok!
Változattam a házat egy SilentiumPC SG1V EVO TG ARGB házra, mert ehhez járnak ventik. Ezekről tudna valaki valamit mondani? Valamint (most jön a nem értek a gépekhez rész) hova kéne kötnöm a ventiket? Mármint az alaplapra, és ha igen hova,vagy a tápra?
Üv és köszi

Az alaplapra kéne, a sys fan csatlakozóra.

1 Like

Igen, mindkettő videót láttam már. Sajnos kiderült, hogy túlléptem a keretet, ezért lapból egy fokkal lejjebb kell mennem. A build ajánló alapján az Asrock b450 pro 4 mellett döntöttem, de a ramok támogatott listájában nem látom, hogy támogatná a Crucial Ballistix 16gb 3200mhz-es ramokat. Ez tényleg így van, vagy ez hülyeség? Valamint szerintetek ebben az árban (30k) ez a legjobb választás?

Ne az alaplapon menj lejjeb.
Inkább találj valami mást, amin tudsz spórolni. Alaplapon meg tápon nem éri meg :wink:
(pl ramon pár ezrest)

Ilyenkor az van, hogy nincs tesztelve a gyártó által, tehát vagy megy, vagy nem. De az esetek 90% -ában megy.

Az a gond, hogy innen hallom azt, hogy jó lesz az olcsóbb ram, máshol meg, hogy csak a crucial. Szóbal gondoltam akkor már inkább maradok a drágábbnál, és valami másból szedek le pénzt. Így esett a lapra a választásom, ami még a build ajánlóban is benne van. Szóval szerinted ez egy olyan szar lap, hogy egyáltalán nem is érdemes megvenni?

Nem azt mondtam, hogy szar, hanem hogy a másik sokkal jobb.
Az az Asrock is megteszi, de ha később még fejleszteni szeretnél, vagy hosszabb távra tervezel, akkor sokkal jobb az MSI Tomahawk.

Ezt a crucial ballistix mániát meg őszíntén nem értem, azért mert pár embernek szerencséje van vele, és nyert a szilikon lottón, attól még nem lesz az összes ugyanolyan. Sőt. A Ram még ugyansem annyira.
De akkor tisztázzuk:
Bármilyen DDR4 jó, ha:

 • Dual chanel kit
 • 1.-2. generációs Ryzen esetében legalább 3000 MHz, de a sweetspot a 3200
 • Ha 3. akkor 3600 MHz
 • ha legalább Cl 16 vagy annál kisebb a fő időzítése (3200-es ram esetén)

Amire ez teljesül az jó, lényegtelen, hogy ballistix, vagy Vargáné és társa, meg mifene.
(meg a hűtőborda sem árt, már csak azért sem, mert anékül csúnya :stuck_out_tongue:)

Én neked is hiszek, meg pl. Ravepriestnek is. Őt megkérdeztem streamben, és szó szerint azt mondta, hogy szerinte is vehetek bármilyen ramot a fent általad is felsorolt dolgok szerint, csak nem fogom tudni, hogy milyen chip van benne, míg a crucialnál lehet tudni, hogy micron-e die. De ha te tudod bizonyítani, hogy más ramoknál is lehet tudni, hogy milyen chip van benne, akkor örömmel veszem azt, ha olcsóbb.

Hát tutira sose lehet tudni.
Vannak különböző oldalak erre, mint a B-die finder meg ilyenek, (ne a b-die t vedd példának, az nagyon drága) ezeken lehet talán olyan.

Valószínüleg. De ez sem tuti, az is készül ám mással :wink: Olyan mint a G skill TridentZ., vagy a Corsair Vengeance. Azokbóll is van mindenféle.
De ha ennyire rá akarsz menni a chipek -re, akkor Samsung B, Hinyx E, Hinyx C, Micron E is jó. De mondom, gyakorlatilag mindegy, már többnyire rendben van a ryzen a ramokkal.
Na meg Ryzen DRam calculator -ral kb akármelyiket be tudod hangolni, ha engedélyezed Typhoon burner -nek, hogy kiolvassa a ram pontos típusát.

Ezt mennyi időre értetted?

Hát kb 3 évig szerintem nem nagyon akarok belenyúlni, (max gpu upgrade) addig amúgy szerinted jó lesz?