PC fejlesztés (alaplap+processzor)

Sziasztok Kedves Fórumozók!

Segitséget szeretnék kérni, hogy a jelenlegi konfigurációmban érdemes lenne az alaplapot+processzort fejlesztenem?

Jelenleg ezt a konfigurációt használom ( illetve van egy SSD is a gépeben, bár az most cserére fog szorulni):

Processzor: AMD Ryzen 5 2600 3.4 Ghz
Alaplap: Gigabyte B450 Aourus M
Videókártya: MSI GeForce RTX 3060 Ti VENTUS 2X 8G OCV1 LHR
Memória: Corsair 2x8GB 3200 Mhz
Tápegység: Corsair RM650X
HDD: 1 TB WD Blue + 3 TB Toshiba

Érzésem szerint a gép nem olyan teljesitményt ad le, mint amire én számitottam volna a videókártya cseréje után ( GTX 1060 6GB-ról lett csere ). Nem tudom, hogy ez annak tudható be, hogy az alaplapom nem mai darab, és emiatt a PCI csatlakozó nem elég a videókártyához ( Ha jól tudom jelenleg 3.0-ás csatlakozó van, és a videó kártyának 4.0 lenne az illő ). Jelenleg a játékok nagy része 60-80 FPS körül mozog ( néha sajnos alatta is ) úgy, hogy nincs maximálison a grafika, inkább közepes és high között ( Ray Tracing-et nem használok )

Ha csere, akkor nem tudom, hogy manapság AMD vagy Intel vonalon érdemes mozogni ár/érték arány szempontjából? Illetve a 650W-os tápnak elegendőnek kellene lennie, vagy érdemes lenne egy nagyobb ( 750W-os ) tápba befektetni?

Előre is köszönöm a segitségeket, ha valamit kihagytam, akkor bocsi, igyekszem válaszolni az esetleges még felmerülő kérdésekre :blush:

Szia!

Erős bottleneck a proci. Hogy érdemes-e most cserélni az vitatható, én cserélném. (bár meg lehet várni, hogy mi lesz az új AMD-kkel, nemsokára)

Ha már MSI a kártya akkor egy ilyen lapot dobnék bele (a jelenlegi nem valami ütős darab, főleg a VRM hűtésnél, de még akár ezt is megtarthatod):

https://www.arukereso.hu/alaplap-c3128/msi/mag-b550-tomahawk-p569229474/

ilyen procival:

és hűtővel:

(ha jelenleg a gyárit használod)

Kérdéses, hogy milyen SSD kerül bele és hogy a RAM-ok milyen időzítéssel mennek?

Egyébként a táp elég most is és a fejlesztés után is. (aztán ott a vége, többet már nem nagyon bír)
A PCIe 3-4 között minimális a különbség. SSD-ből Samsung 970 EVO Plus-t ajánlok.

Egyébként a 3060 Ti-ok kb. ezt tudják:

4 Likes

Szeretném az alaplapot is cserélni a procival együtt, szerintem az mindenképpen menne.

Jelenleg a gyári hűtőt használtam a processzorhoz, az újhoz szertnék mindenképp valamit.
SSD-ből egy Samsung 980 1 Terrás M.2-es volt benne, valószinűleg ugyan ilyen fog vissza kerülni, ha sikerül cseréltetni, vagy ha nem, akkor még körbe nézek, de ha lehet, akkor maradnék az M.2-nél ( persze, ha nem használódik sokkal jobban, mint egy SATA-s SSD úgy, hogy csak az OP rendszer és a Launcherek ( Steam, Epic, stb. ) vannak rajta. A mostani 1 Terrásat is azért vettem, hogy 1-2 játékot rá tegyek, de valószinűleg azzal hamarabb kinyirnám az SSD-t
A RAM-ok maradnának 3200 Mhz-en

Illetve a videót megnézve valamiért nekem a videóban szereplő játékok nagy része ugyan igy fut, csak 1080P felbontásban és medium-high grafikán, teljesen maxra vett grafikán 60 FPS ritkán van meg, vagy ha meg is van, nem stabilan :confused:

Köszönöm szépen a választ :slight_smile:

Illetve ha Intel oldal lenne, ezek az alkatrészek is megérnék?

Ezek ? Nem .

Én maradnék AMD fronton itt egy fokkal olcsóbb össze állítás :

Itt olcsóbb alaplap szerepel meg ugyan az a hűtő csak 1 ventivel ,jó az a DUO hűtő csak én szerény véleményem szerintem +1 venti nem éri meg a majdnem 2x felárat .

1 Like

Köszönöm szépen a segitséget, végülis igen, jobban járok ezekkel az alkatrészekkel :blush:

A 980 (nem Pro) lassabb, mint 970 EVO, mivel nincs DRAM cache. Miért kell cseréltetni egyébként? Az M.2-esek és SATA-s SSD-k is “egyformán” degradálódnak, nem szabadna különbségnek lennie. Egy 1 terrás 980-as 600 TBW-s, ami nagyon sok. A torrentezés és a defragmentálás az ellenségük, rendszermeghajtóként vagy játéktárolónak évekig jóknak kell lenniük, nincs akkora írásterhelés. Lehet, hogy hibás darabot kaptál.

Milyen késleltetésűek a RAM-ok? CL hányasok?

Az SSD-nél annyi a gond, hogy Steames játék telepitése közben kékhalálozik a gép folyamatosan (mindegy, hogy az SSD-re vagy a HDD-re töltöm le) , illetve véletlenszerűen elkezd 100%-on pörögni, és csak számitógép újraniditás után jön helyre. Igy inkább garanciába vissza küldöm, hogy biztosra menjek, azzal van-e a gond. Jelenleg egy régi (Crucial 500 GB-os SATA-s ) SSD-t raktam a gépbe, és azzal semmi ilyen jellegű probléma nem fordult elő, direkt le is terheltem a gépet telepités közben is, és nem volt semmilyen gond.

A RAM-okra meg már pontosan nem emlékszem milyenek vannak, de ma délután ha megtalálom, akkor leirom :sweat_smile:

Értem, akkor beleszaladtál egy gyárilag hibásba, úgy tűnik. Ha a cseredarab sem lesz jó, akkor viszont az alaplappal lesz probléma.
(5 év / 600TBW garancia van rájuk, tehát kötelező cserélnie a cégnek, ahonnan vetted)

A RAM-okat a CPU-Z-vel is meg tudod nézni. (memory fülön a CAS Latency-t keresd)

1 Like

Nagy valószinűséggel igen, mert még 1 éves alig múlt az SSD, hátha tudják cserélni, és tényleg csak azzal van a gond. Ha pedig mégsem, akkor az alaplap csere még fontosabb lenne :sweat_smile::sweat_smile:

A CAS Latency értéke 15.0 Clocks.

1 Like

This topic was automatically closed 8 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.