PC fejlesztés DDR3-ról DDR4-re

Sziasztok!

Szeretnék egy gép upgradet olyan 200k környékén csak cpu, alaplap és ram (meg lehet kell cpu hűtő is). Programozásra és gamingre használnám 4K-ban (bár cpunak kb mindegy) Eredetileg vártam a DDR5-re, tudtam is hogy drágák lesznek, de ennyire nem gondoltam volna, itt leginkább alaplapra gondolok.
A mostani konfig:
CPU: i5 4690k
RAM: ddr3 2x8GB G.SKILL
Alaplap: Asrock b85m-hds
CPU hűtő: BE QUIET! Shadow Rock Slim
GPU: MSI ARMOR RTX 2070
Ház: COOLERMASTER H500 Iron Grey
Táp: BE QUIET! Straight Power 11 750W

A vastag betűseket cserélném le, a cpu hűtőt, meg csak ha szükséges.
Próbálkoztam összeállítani AMD és Intel verzióban is 170-230k-ig sikerült. Miután összeállítottam, néztem játékteszteket és az AMD-nél a fogyasztás az jelentősen nagyobb volt, így maradnék Intelnél.

További kérdésem itt, hogy megéri-e a plusz 60k a 12600K-ért, vagy elég lehet egy i5-12400F hosszabb távra minimum 5-6 év. Meg láttam ezt a videót, hogy a 12400F OC-zva közel olyan mint egy 12600K, és fogyasztása is megfelelő. Ezt az 5-6 évet bírná OC-val, és amit választottam alaplapot, azzal lehet?

Ja és ha kell cpu hűtőt vennem, akkor csak ventillátorosat vennék azon belül is BeQuietet vagy ha van más márkában aminek ugyanennyire nincs hangja még az szóba jöhet. Folyadékostól kicsit félek, hang és szivárgás miatt…

Válaszokat köszi előre is! :slight_smile:

Én egyik konfigot sem venném a fentebb összeállítottak közül.

Sajnos mindkét alaplap meglehetősen rossz darab.

Hosszabb időtávra igazából egyik platform sem az igazi, mivel mindkettőbe most jönnek / jöttek ki az utolsó, még kompatibilis procik.

Nem tudom hol néztél teszteket, de fogyasztásban az Intel lényegesen rosszabb, ezzel együtt komolyabb hűtést is igényel, mint az AMD.

Hx10-es szériát Intel oldalon kerüld, irodai használatra van kb, a leggyengébb lapok. AMD oldalon jók a B550-ek, de az Asrock pont nem, pocsék amiket csinálnak az utóbbi években, van hogy a gyári turbo órajelet sem tudja elérni velük a proci.

5-6 évre elég necces gépet építeni, de ha mindenképp azt szeretnél, én 3 utat látok:

  1. Intel oldalon egy jobb B660 lap DDR4-el, 32GB ram, és egy i5, akár 12600K akár a 13600K. Ezekben több mag van mint a 1x400-as szériában, így a buildelési idők meg fogják köszönni. Később ha upgradelsz, akkor viszont valszeg tápcsere is kell, mert főleg az i9-ek embertelen módon zabálnak, és melegszenek is.
  2. AMD oldalon ha maradsz AM4-en, akkor elég a sima Ryzen 5 5600 amit 65-70 ezer körül lehet kapni. Ehhez érdemes egy jobb B550, Pl MSI Tomahawk, vagy Mortar lapot hozzácsapni, és szintén 32GB ramot. Innen még ha később szükséges fel tudsz menni egészen 16 mag 32 szálig.
  3. Ha AMD, és AM5, akkor az még zsebbenyúlós, én megvárnám a B650-es széria megjelenését, ami szerintem hamarosan várható, mert nem túl jók az eladások, részben az olcsóbb alaplapok hiánya miatt. Ha az megvan, akkor lehet menni 32GB DDR5-re, meg 7600X-re (vagy ha addig esetleg kijönne, sima 7600-ra), és valami jó középkategóriás alaplapra. És akkor később szabad marad az upgrade, mert az AM5-ben megint 3-4 évig jönni fognak a procik, és a DDR5 is marad egy darabig.

Mindegyik esetben kell procihűtőt venned, ezt sajnos sehol nem úszod meg, de ezeknek a prociknak nem különösebben nagy a hőtermelésük, így nem kell rájuk hatalmas hűtő, max ha procit cserélsz később, akkor kell a hűtést is upgradelni. Pl ha be quiet, akkor egy Pure Rock 2 is elég ezeknek.

3 kedvelés

Viszont, ha AMD-t vesz, akkor mindenképp legyen belőve a folyamatos hűtés, mert itthon a Dark Rock Pro 4 az 5800X3D felett és a Pure Rock FX
a 3600-on úgy működtek “alapjáraton”, mint az idióták. Ahogy terhelést kapott 2mp-re a proci, 100%-os pörgés.
Erre figyelj @techmine2 . Az Intel nem ennyire “kapkodós”. (legalábbis a 8700K-m nem volt az, de pl. a FX-8320-as sem)

Nem, a folyamatos, főleg 5-6 éves OC-t felejtsd el, főleg Asrock lapokkal. Ill., oda már akkor alapból egy sokkal drágább hűtő is kellene. OC-ra ne építkezz már, azok a régi idők voltak, ma már csak hobbi.

2 kedvelés

Testing Games csatornán szoktam nézni összehasonlító videókat, itt a C.PWR az gondolom a pillanatnyi teljesítményfelvétel, ami a videók alapján intelnél többnyire kevesebb:

Ennél viszont az intelnek több, viszont ez már más kategória, mint amiket összegyűjtöttem:

Ennél meg ugyan az kb:

Már kijött, iponon lehet is kapni.

Na ennek örülök, féltem hogy ez a típus kevés lesz és a dark rock pro 4-et kell megvennem. Szerintem az már be se férne a házba, mert a mostani is kb 1-2 mm-re van az üvegtől és ennyivel is nagyobb a dark rock pro 4.

Ezt hogy érted hogy folyamatos hűtés? Nem tudom kikapcsolni a CPU ventilátorát, legalábbis hiába veszem le, hogy 40 foknál még ne működjön, az pörög tovább, ha 60-ra állítom akkor is, szóval minimum RPM az mindig megvan.

Ezt a részét se értem teljesen.

Tanácsokat figyelembe véve akkor kijavítottam és bővítettem a táblázatot.

@meteoric87 említette, hogy utolsó kompatibilis processzorok jönnek. Akkor lényegében fölösleges DDR4-re fejleszteni, mert utána már nem fogom tudni, ha kellene. Szóval marad a DDR5. Itt a következő problémám az alaplap lesz. 5-6 évben elképzelhető, hogy ne kelljen új alaplapot vegyek a foglalat miatt? Csak mert ha kell, akkor szerintem vissza is lehetne térni a DDR4-re, hisz ha onnan váltanék akkor ugyan úgy kell vegyek mindent és olcsóbban is kijövök. De akár meg is lehet adni az esélyt a DDR5-nek és vagy bejön vagy nem +60k-ért.

Egyébként ha azt nézzük, a mostani i5-4690K-m 2014 Q4-ben jelent meg, most 2022 Q4-ben 8 év elteltével közép vagy közép-alsó kategóriásnak mondható. (Érződik már hogy kezd kevés lenni). Ezen logika alapján 6 évig jó lehet a processzor, bármit is veszek.

Most egy kicsit így dilemmában is vagyok, hogy DDR4 vagy DDR5-öt válasszam.

Erre kb. 0 esély van. Intel a következő, 14. gen procinál már váltani fog foglalatot, AMD oldalon az AM5 marad 3-4 évig, de 5-6-ig semelyik gyártó nem használ azonos foglalatot.
Viszont ne felejtsd el, hogy azonos foglalatba is tehetsz még magasabb szériás procit.

Tegyük fel, AM4-re építkezel, veszel most mondjuk egy Ryzen 5 5600-at (az X-et engedd el, felesleges, és sokkal drágább). Amikor az a proci kevés lesz, még mehetsz feljebb, egészen Ryzen 9-ig, a nélkül, hogy bármit cserélni kellene. Ez kb igaz Intel oldalon is, annyi különbséggel hogy az i9 embertelenül zabál és melegszik, szóval oda kb biztosan kell egy vízhűtés / komoly lég, ne adj isten egy tápcsere is.

Nem tudom mit értesz az alatt, hogy a DDR5 vagy bejön vagy nem. Az az új, a továbbiakban már csak azt fogják fejleszteni a gyártók, persze DDR4-et is fognak még valamennyit gyártani, ugyan úgy ahogy még ma is kaphatsz DDR3-at.

3 kedvelés

Úgy értem, hogy a venti-görbe sose legyen minimumon. Folyamatosan menjen 60-75%-on, lassabban ne, mert idegesítően tud viselkedni egy Pure Rock. Hirtelen hangos, majd hirtelen halk, ahogy a proci dobálja a frekvenciákat.
Majd kitapasztalod, ha meglesz.

1 kedvelés

Akkor igazából jobban járok, ha DDR4est veszek, mert ha később akarok fejleszteni, akkor lehet kell alaplapcsere is és jelen pillanatban sokat spórolok. Azért választottam ki az 5600X-et mert több MHz van benne, de igazad van mert tesztek alapján is minimális fps különbség van. Továbbá Ryzen 5 5600X (simát nem találtam) a Ryzen 7 5800X-hez képest játékokban alig marad le. Akkor az én felhasználásomhoz fölösleges az R7 5800X, ha programozás és játékra kell.
Egyébként a 32GB ramot azt a prog miatt ajánlod?

Arra gondoltam, hogy nem kell új alaplapot vennem, mert a foglalat marad és akkor tudok venni procit, anélkül hogy vennék új alaplapot.
Jobban belegondolva, ha veszek most egy DDR4-est, akkor az 6-8 évig biztos jó lesz, viszont utána nem biztos kapni, ehhez a foglalathoz processzort, tehát újat kell vegyek minden féle képpen. Ha DDR5-t veszek, szintén jó lehet 6-8 évig, viszont ha tudok venni hozzá még jobb processzort, mint amit most veszek, akkor az megint csak jó egy 6-8 évig. Talán 2 generáció jöhet ki ez idő alatt arra a foglalatra? Ha nagyon hosszú távban gondolkodom DDR5-tel 12 évre meglennék egy alaplappal, ami azért nem lenne rossz. Kérdés, hogy az az Asus alaplap bírná-e.

Szerintem teljesen felesleges ennyire hosszú időre tervezni.

Programozásra előnyös a sok mag, minden egyes buildelésnél észre fogod venni. Az idő meg pénz.
32 GB ramot azért javaslom, mert már ma is van játék ami simán megeszik több mint 16-ot, szóval ha évekre előre gonolkozol, akkor 32 alatt nem érdemes gondolkodni.

AM5-be érkezik még legalább 2, de lehet hogy 3 generáció is még. Kérdés hogy az alaplap kihúz e 12 évet… Kihúzhat akár, nem lehetetlen, de ennyi idő a legtöbb hardwarenek már bőven túl van a tervezett életciklusán.

3 kedvelés

Lehet hogy felesleges, de próbálok úgy fejleszteni gépet, hogy ne kelljen a fél gépet lecserélni, ha van olyan alkatrész, ami egyébként még jó én azt használnám. Pl a mostani alaplapom is kb 8-9 éves lehet és most a második processzor és memória van benne. Valami ilyesmi elképzelésem van a következő alaplapnál is. Igaz, most egy 10-14 ezres alaplapom van, ezt egyébként simán lecseréltem volna, viszont amiket most tudnék venni az 53k és 110k ami azért komolyabb összeg.

Nagyjából már kezd összeállni bennem ez az egész.

  • Ha DDR4-et választom olcsón kapok jó gépet, később viszont minimális fejlesztési lehetőségem lesz processzor tekintetében. Ryzen 5600-ról Ryzen 9 5900X-re és ez játékokban nem hozna sokat ezen videó alapján
  • Ha DDR5-öt választom, rengeteg pénzt elköltök, minimális teljesítménytöbbletért cserébe. Később viszont csak processzorra kell költsek.

Amennyivel a DDR5 drágább ~160k-val, annyi pénzt félrerakva meg később tudok fejleszteni szintén 0-ról, ha most DDR4-et veszek. Tegyük fel kicsit olcsóbb lesz az alaplap és memória, legyen 80k az alaplap (110k-ról) és 65k a memória (75k-ról), procit meg úgyis újat veszek azt ide nem számoljuk. Így akkor lehet még olcsóbban is kijövök. Vagy ha marad minden, akkor is tudok venni újabb és kiforrottab alaplapot, ramot és hozzá procit.

Akkor nem is ugrom át a DDR4-et. Az AMD-s konfig meg is van. Intelnél meg drágább a picit jobb teljesítmény.

Akkor a fenti táblázatban az AMD-s konfigurációval így nézne ki a konfig
CPU: Ryzen 5 5600
CPU hűtő: BE QUIET! Pure Rock 2
Alaplap: Asus TUF Gaming B550M-PLUS
Memória: Kingston Fury 32GB Renegade DDR4 3600MHz CL16 KIT KF436C16RB1K2/32
GPU: MSI ARMOR RTX 2070
Ház: COOLERMASTER H500 Iron Grey
Táp: BE QUIET! Straight Power 11 750W

Ez így akkor jó összeállítás?

Igen.

2 kedvelés

This topic was automatically closed 8 hours after the last reply. New replies are no longer allowed.