PC teljesítmény probléma!

Heló, sziasztok! :pinching_hand:

Egy őrülten bosszantó jelenséggel szeretnék hozzátok fordulni! Körülbelül másfél éve jött elő nálam egy olyan probléma, hogy a számítógépes játékok szaggatnak, akad a kép. Több játéknál végeztem tesztet, hol kisebb, hol nagyobb jelenségben jött elő a probléma. Legfőbb játék a PUBG, ami miatt elkezdtem az FPS játékokkal játszani, és verseny szinten építeni a karrierem. Az előző gépemnél jelentkezett a probléma, amikor SSD-t cseréltem. Egy teljesen új Windows került fel a SAMSUNG 970 EVO SSD-re, ezt követően elkezdett szaggatni a játék. PUBGben akkor jön elő a probléma, dadogás, ha sok játékos van a közelembe, vagy ha nagy városra ugrok és közben jobbra, balra mozgatom az egeret, ekkor a kép nagyon akad, szaggat. Hihetetlennek tartottam, így vissza raktam a régi SSD-t, de sajnálatos módon ugyancsak nem változott. Rengeteget kerestem utána, rengeteg mindent kipróbáltam, a számítógépem hardwares részeit egyesével cseréltem ismerősöm segítségével. Több Windows került feltelepítésre, új monitort vásároltam, de sajnos semmi nem oldotta meg a gondot. Ekkor vásároltam egy teljesen új tápot, CORSAIR RM850. Bíztam hogy megoldódik a hiba, de sajnálatos módon továbbra se. Eladtam a számítógépet és vásároltam egy teljesen újat.

GPU: EVGA RTX 3070Ti
CPU: I7-12700KF
SSD (M.2) SAMSUNG 980 PRO
RAM: 2x8GB DDR4 Hyperx Fury3600mhz, CL16
ALAPLAP: MSI Z690-A PRO

Gondoltam ezzel megoldom a problémát, mert már nem volt más ötletem. Ellenőriztem mindent a vásárlás során, hogy az alaplappal minden kompatibilis legyen. Sikeresen össze szereltük a számítógépet, és ugyan azok a jelenségek jöttek elő mint az előző gépemnél. FPS drop ha sok játékos van a közelembe, folyamatos szaggatas, szinte lehetetlen játszani. 240Hzes monitorról játszok, viszont ha 240 alá csökken az FPS, fellép a probléma. Változóan, erről sajnos nem tudok pontos információt adni. Valamikor 180-200FPS közt semmi probléma nem lép fel, valamikor 240FPS mellett is akadozik, szaggat, dadog a játék. Hozzá teszem, hogy számtalan Twitchen nézett stream mellett ugyan azok a problémák jönnek elő, akar YouTuben videók nézés közben is. Szaggat, droppol a stream.

Kérlek segítsetek megoldást találni, előre is köszönöm nektek!

Szia, az nvidia experience fut a játékok alatt? Ha igen, érdemes egy próbát tenni nélküle is.

2 Likes

Szia! Nem, nem fut. Rengeteg minden ki volt próbálva Windowson belül, de abszolút semmi nem változott. Millió driver, millió bios állítás, de egyszerűen nem jöttem még rá a hibára.

Azt próbáltad már hogy fixáltad az FPS-t Riva tunerrel ? (MSI Afterburner el együtt elinduló szofver )

Igen, próbáltam. Az FPS hiába stabil, vagy magas az akadás mindig jelen van. Mindent ki próbáltam már, még egy hónapja sincs, hogy össze raktam az új gépet. Sokan azt mondják, hogy a processzor a ludas. De már ez a harmadik processzorom. Hihetetlennek találom azt, hogy hibás legyen. GTA San Andreas is szaggat, főleg az MTA.:face_exhaling:🫣

Otthonról tudok majd videókat csatolni, hogy ti is tisztábban láthassátok az akadásokat.

Fps dropp is van?
Net/server lag?

2 Likes

Szia! Monitor milyen? Próbáltad másikkal? G-sync vagy Free-sync van rajta? Lehet a monitor rossz és nem tudja rendesen tartani a frekit emiatt láthatod droppnak.

1 Like

Van, persze. PUBGba városon kívül mindenhol 180-240 környéke, de amint ránézek egy nagyobb városra, 115-120ra csökken, és eközben ha mozgatom az egeret, kegyetlenül akad a játék.

Kettő darab monitorom van. Legelső egy AOC 144hz volt de vettem még egyet, hogy egyszerűsítsem a probléma sokaságát, így hát vettem egy BENQ ZOWIE 240Hz-t. Próbáltam a G-SYNC / FreeSync ki-be kapcsolását is, nem segített szinte semmit.

Az új monitort körülbelül két hónapja vettem. Az előző monitoron kezdte az egészet, ezért vettem egy újat és bíztam benne, de sajnos nem volt megoldás. Szomszédom monitorját és rákötöttem, nem változott semmi.

Valaki?:ok_man:t4:

1 Like

Honnan van a Windows?

Microsoft oldalról, ncoreról. Több Windowst is ki próbáltam, nem láttam a különbséget.

Kóddal aktiválva van?
Bios frissítés volt?
Milyen neted van? Hogy kapcsolódsz a netre?

1 Like

na most melyik?

2 Likes

@miazhogyketto

Mondjuk az se lenne baj, ha nem KMS-es lenne a jelenlegi.

Ez nem készült el, ugye?

A VGA-t cserélted másikra, próba végett?

1 Like

Én ezt értem, de jelenleg melyikről beszélünk? Ha torrent akkor legyen az első lépés a tiszta telepítés, utána kereshetünk tovább.

2 Likes

Valójában meg van, telefonnal kameráztam fel. Telefonról viszont nem tudom csatolni ide fórumra, mert nem megfelelő a fájlformátum.

Teljesen új VGA-t vásároltam. Ma egyik ismerősömhöz vittem át a számítógépet, gondoltam leteszteljük újra. Érdekes módon megfelelően működött a számítógép PUBG lepörgése alatt. Nem droppolt, nem szaggatott a játék ha sok játékos volt a közelembe, vagy ha éppen egy nagy városra ugrottam. HWMONITOR segítségével néztük a dolgokat, ahol észrevettünk egy érdekességet.

Szomszédomnál készült a kép, hogy össze tudjam hasonlítani majd az itthoni értékekkel:

  • A kép rögtön Windows elindulása során történt, nem volt szinte semmi megnyitva, csak a Windowssal induló programok amit használok. (Steam, Origin, Discord stb.)

Ez a kép viszont akkor készült, amikor hazaértem:

  • A kép készítés közben a háttérben viszont a PUBG futott és a Twitch, ahol egy élő adást néztem, nagyobb fogyasztás alatt volt a számítógép, és még közel se adott olyan értéket mint szomszédomnál.
  • Játszani kezdtem, és teljesen előlről kezdődött minden. (szaggatás)

Természetesen az áramingazodásra - meghibásodására gondolunk.

Havernál hány monitor volt használva és volt-e klíma? Milyen 230V-os elosztót használsz? Stream nézés játék közben?! WTF?
A hőmérsékletek hogy állnak? Milyen hűtő van a procin? Csak a 980 Pro SSD van a gépben?

Egyébként itt már a szervizet javasolnám, mivel lehet hibás az alaplap, a proci, a videokártya és a tápegység is akár.

Szerk.: a CPU EPS csati rendesen be van dugva az alaplapba és tápegységbe?

2 Likes

A Lakásban másik konnektorba próbáltad már ?

Egy szünet mentes se ártana így a gép mögé.