PC Upgrade/Építés Dilemma


#1

Üdv srácok!

Megannyi PC építős topic közé most nyitok én is egyet, ha nem volna elég. :smiley:

Egy kb 10 éves 775-ös alaplapot/procit hozzávaló ramokat szeretnék leváltani most már, úgy érzem kiszolgálták az idejüket bőségesen. :slight_smile:

Processzorból az elég jó ár/teljesítmény arányú I3 8100-at néztem ki, ami a Build ajánlóban is oly sok összeállításban benne van.

Kéne nekem ehez egy olyan alaplap, ami lesz legalább annyira tartós mint a hosszú évek óta nyüstölt Asus Maximus Formula első szériája, amiről jelenleg is írok.

Leszűkítettem 3 lehetséges jelentkezőre, viszont nem tudok dönteni köztük. Személyes preferencia nem igazán játszik szerepet a plusz portok, vagy egyéb különbségekben köztük. Megnéztem őket jól, egyiken sincs olyan csatlakozó vagy bármi egyéb ami nekem hiányozna ha valamelyik másikat választom. Szóval lényegében a 3 körül bármelyik lehet, a tartósság lenne a fő cél!

Alaplap 1.

Alaplap 2.

Alaplap 3.

Ez lenne az első dilemma. A második kérdés, a RAM-okkal kapcsolatban lenne. Itt is van néhány kinézett darab, viszont nem tudom melyikkel járnék a legjobban. (Na meg a jelenlegi elszállt árak közül akkor már szeretném a lehető legjobbat választani a lehetőségekhez mérten, ha már ilyen piszok drágák!)

Az első problémám az lenne itt, hogy nem tudom eldönteni, hogy 2 darab 4 gigás modul legyen a dual channel miatt(egyelőre összesen 8 gigára futja), vagy vegyek most egy 8 gigabyte-os darabot, és majd később kap egy ugyanilyet?!

Szerintetek?

Na és akkor a jelöltek:(bocs a sok linkért előre is)

1.
2.
3.
4.
5.
6.

Ha egyiksem a legjobb választás szerintetek a ~30 ezres határnál maradva, akkor ajánlhattok mást is, de itt is a tartósságra törekszem! Pár évig nem szeretnék költeni ilyesmire, maximum bővíteni fogom a ramot, de lecserélni nem szeretném bármi hiba miatt.

Az Aqua-ból linkeltem a dolgokat, mert mindenképp ott fogok vásárolni. Két oka van, mert általában ott veszek mindent, és mert itt van néhány száz méterre a bolt így nem kell kiszállításra se várjak. Na meg ha esetleg (remélem nem) gariztatni kell valamit, valahogy jobban bízom ebben a boltban mint ilyen zug pc üzletekben.

Az esetleges néhány ezres árkülönbség az egyéb boltokhoz viszonyítva, a fentebb említett okok miatt belefér.

Még Processzort(a fent leírt típust), SSD-t, Winchester-t, kell vegyek de szerintem azok kiválasztásában boldogulni fogok! Maximum a Build ajánlóban lévő darabokat választom, nem lennének ott ha bármi kivetnivaló lenne bennünk szerintem. Gépház, Tápegység, Videókártya, Perifériák, “Monitor”(TV-t használok erre a célra) megvan!

Még egy OM Win 10 vásárlában gondolkodom, mert ezen a gépen lévő is az, de alaplap csere révén ezt bukom is gondolom.

Elnézést a kisregényért Srácok! Szeretek alapos lenni, ritkán költök ilyesmikre, meg ennyit(nekem ez is sok!) ezért szeretnék nem mellé lőni a választásokkal!

A segítségeteket előre is köszönöm!


#2

Alaplapból valamelyik ASUS-t venném, a Prime nagyon jól néz ki, de a TUF elvileg tartósabb. Amelyik neked szimpatikus.
RAMból erre:
https://www.aqua.hu/16gb-3200mhz-ddr4-ram-gskill-ripjaws-v-cl16-2x8gb-f4-3200c16d-16gvkb-549574.html
vagy erre szavazok:
https://www.aqua.hu/8gb-3200mhz-ddr4-ram-gskill-ripjaws-v-cl16-2x4gb-f4-3200c16d-8gvkb-555854.html

OEM Windowst pedig tudsz venni itt:


#3

Hajlok a TUF felé én is, ha valamelyik Asus lesz, viszont MSI-vel is jó tapasztalatiam vannak! De ha mindegyik “megfelelő” akkor eldöntöm majd melyik legyen.

Ram-okhoz annyit, hogy az első mindenképp kizárva mert most csak 8 gigára van keret ahogy írtam. A másodiknál meg az is kizáró(?) ok szerintem, hogy nem költök “feleslegesen” 3200-as ramra ha az alaplapok csak 2666mhz-es ramokig jók. Vagy ezt rosszul látom, pöröghet benne 3200-on is?


#4

Jogos a RAM-os dolog :sweat_smile:
De 2666MHz-re mindenképpen érdemes beruházni :wink:
És mindenképpen 2x4GB kéne, kivéve ha hamar jön a plusz 8GB. Ha nemsokára megengedhetsz magadnak még 8GB-ot akkor most vegyél egy 8-as modult. Ha ez még messze van akkor a 2x4-re szavazok.

Alaplap ól mindhárom jó, de az MSI szerintem annyira nem néz ki jól. Ezért mondtam a 2 ASUS-t


#5

Alaplap kinézete nekem teljesen mindegy. Ilyen szempontból régmódi vagyok. Nincs szükségem semmi csicsára, semmi ledre, se semmi ilyesmire. :smiley: Nekem egy a lényeg, hogy működjön sokáig, és lássa el a feladatát. De akkor alaplap kérdés mondhatni lezárva. Döntök majd a TUF és az MSI között.

Ram kérdés viszont továbbra is fenn áll! Nem igazán vagyok otthon ebben a témában. Speciel a CL értéket se nagyon tudom hova tenni. Jól tudom, hogy minnél kisebb, annál jobb?

A másik meg a MHz, ahogy olvasgatok egyre inkább azt látom, hogy egy sima játékra és általános felhasználásra szánt gépbe kb elenyésző különbségek vannak ram és ram között(renderelni, vagy egyéb grafikai/videós munkára nem lesz használva a gép). Linusék is csináltak egy videót róla még tavaly. És ilyen 1-2 %-os eltérések miatt a teljesítményben nem veszek több ezerrel drágább memóriát ha nem muszáj.

Szóval a kérdésem továbra is fenn áll! Melyik, vagy milyen RAM-ot?


#6

Alaplapból én az Asus prime -ra szavazok. Az Msi is jó márka, de az az alaplap a legbelépőbb a világon, ezért nem ajánlom.
Ramból kb mindegy, csak hűtőbordás legyen. 2666 mhz a max, amit a lap képes elbírni. Az mehet, minnél alacsonyabb CL -lel.
SSD -ből a Samsung 860 evo 250gb -ot ajánlom.
HDD -ről meg annyit, hogy vagy WD, vagy Seagate 7200rpm.

Javaslat az alaplapra:

Ezek már valamirevalóak.


#7

Köszi a választ, és a linkeket! A Gigabyte alaplap ugrik, nincs ezzel a márkával egyáltalán jó tapasztalatom. Az évek során lehet, hogy már minőségibb dolgokat gyártanak, de én már nem kísérletezek, biztosra megyek! Az MSI Gaming Plus viszont nem rossz alternatíva, azt megfontolom!

Ramból pedig akkor azt mondod, hogy valamelyik bordás alacsony cl számú legyen magasabb mhz számmal. Rendben!

Nem nyomok egyelőre megoldást, hátha még valaki jön és hozzátesz valamit( és elbizonytalanít! :D)

Köszi még egyszer!


#8

Az lga 775 óta sokat változott a Gigabyte. Mostmár sokkal minőségibb dolgokat gyárt, mind videókártya, mind alaplap szempontjából. Persze ott is a legbelépőbb szintet kerülni kell, pont mint az Msi -nél, vagy az Asus -nál.


#9

Hali.
Mintha itt a fórumon olvastam volna, hogy Európában nem lehet software t hardware hez kötni, szóval nem biztos hogy kell az új win10, ha nem így lenne kérlek javítsatok ki. :smiley:


#10

Valóban! Itt írja @meteoric87 : Windows oem vagy retail

Köszi az infót!


#11

Köszi a segítségeket srácok. Végül sikerült dönteni, rendelni, összerakni gond nélkül, sőt már az új konfigról írok!

Végül a TUF alaplapot választottam a WI-FI és Bluetooth miatt. Prociból a fent is említett I3 8100-at. Ramból egy 2400-as cl15-ös hyperx-et. SSD-ből egy 240-es kingston-t(már csak erre tellett.) Minden tökéletesen működik!

Mégegyszer kösz az infókat, segítséget! :wink:

Felőlem zárható is! @VizesNinjonKovacs Köszi!

Szerk.: Ja és a Win10 újra aktiválása is sikerült a hibaelhárítón keresztül, kb 2 perc alatt! :wink:


Lezárva ekkor: #12