TheVR Fórum

PCI-e sebesség változás HIBA!

Üdv,
-Abba a problémába ütköztem, hogy mostanában azt csinálja a videókártyám (RX480 8Gb), hogy amikor elindítom a Windows-t és megnézem GPU-Z-ben akkor még PCI-E 16x 2.0 sebességgel operál (a legnagyobb amit az alaplapom enged), viszont, ha elindítok valami GPU gyorsított programot, mint például YouTube egy böngészőn, Discord, vagy valami játék nagyjából 5 perc használat után befagy a képernyő olyan 10-15 másodpercre, majd kikapcsol a képernyő egy másodpercre és újraindul a kép. Miután ezt megcsinálta és ránézek GPU-Z-re az azt írja, hogy 2x-es sebességgel megy, és ennek valódi teljesítménybeli hátulütői is vannak, szóval nem csak a program hibás.
-Bios frissítést próbáltam, megnéztem hátha a biosban van elállítva valami de én legalább is semmit nem találtam, kivettem és visszaraktam a videókártyát, az alaplapom rendesen kapja az áramot, megpróbáltam másik PCI 8 pint csatlakoztatni, mert 2 csatlakozó van a tápkábelen, ez valamennyire segített is, mert azelőtt el sem érte a 16x-es sebességet, a legnagyobb amit akkor láttam 8x volt, régebbi driverrel is próbálkoztam de semmi nem használ.
-A kártyám egyetlen érdekessége a fizikai állapotát illetően, hogy az egyik VRAM hűtését lapka helyett pasztával oldottam meg, de alapból is nagyon össze van nyomva a hűtőfelülettel, mert a lapkák is nagyon vékonyak, szóval jó a kontakt, valamint, hogy a kártya végében lévő kocka alakú valamikhez (nem tudom pontosan mi a nevük kérlek ne kövezzetek) olyan 2 hónapja új lapkát raktam, de ezen kívül rendszeresen szoktam tisztítani (2 hetente) az összes alkatrésszel együtt.
-Software ügyileg annyit csináltam, hogy regeditben a GPU munkafolyamatát magasabb prioritásba raktam, 2-esről 6-osra, letöltöttem a Radeon oldaláról a chipset drivert (990FX) és biosban átváltottam a merevlemez SATA módját IDE-ről AHCI-ra.
-Előre is köszönöm a segítséget!

Zsugán az icipici kapcsolókondik a PCIe csati érintkezői fölött mind meg vannak?

1 Like

Igen megvan mindegyik, mondjuk az enyémen ami a Gigabyte OC edition annak a nyákján van egy “extra” is C106-os jelöléssel, azonban ezt nem találom más modellek képein, de ez az egyetlen ami nincs összekötve és nem úgy néz ki mintha letört volna.

Ha tudod akkor nézd meg a kártyát másik gépben, ha ott jó akkor marad az alaplap vagy a CPU, bár kútfőből sajnos nem mondom már meg hogy hogy van PCIe layout dózer platformon…

Miután megnéztem amiket mondtál kicsit megtörölgettem a “kapcsolókondikat” mert kicsit porosak voltak és most úgy néz ki nem vicceskednek, nem tudom mit csináltam, de tetszik. ^^