Processzor probléma i5 8600k

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, processzorral van némi gondom és már tanácstalan vagyok.

Build:

Intel i5 8600K
Seasonic Focus Plus 750W Platinum
Asus ROG Strix Z370-F Gaming
NZXT Kraken X52
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4 3200MHz CL16

A processzornak valamilyen gondja van, folyamatosan világít pirosan az alaplapi led. Biosba be tudok lépni, windowst is telepítettem, működik a gép, minden elindul. DE. Windows startnál üresben 20%-on pörög a processzor, ha elindítok egy win 10-es játékot felugrik 95%-ra majd kb 50%on jár miközben a menüben vagyok. Magában a windowsban mindent azonnal megnyit, nem lassú. Néha eldobálja a képernyőt 10 másodpercre majd visszajön. Ha megpróbálok bármit letölteni a böngésző nem nyitja meg az adott lapot, vagy kb 5 percig tölti, lefagy, lassú, szar. Folyamatosan, a gép kikapcsolt állapotában is ég a piros cpu led.

Amiket próbáltam:
BIOS frissítés
1 rammal indítani
processzor kiszed, visszarak, alaplapi tűk látszólag nem sérültek
kábel kihúz visszadug (2x 4pin van a 8-asban)
tápon átdugtam másik csatira
a fórumon egy kollégának hasonló gondja volt, nála az volt a megoldás, hogy lazítani kellett a proci hűtőn mert túl szorosra húzta, próbáltam ezt is.
google, youtube, egyebek eddig nem oldották meg

Alaplap kb 25-30 C
Processzor 30-35 C között

Minden alkatrész zsír új, most raktam össze. Én vagyok a balf*** és van egyszerű megoldás, vagy hardware hiba?

Köszi előre is a segítséget!

2 kedvelés

nyugi ! ezen átmentem én is ! Vírus ! pontosan ugyan ez. nem tudtam semmit se megnyitni böngészőben mert 100%-on pörgött a proci és iszonyat lassú volt a gép. Szedj le egy teljesen új Windows ( más edititon. máshonnan vagy vedd meg <az a legtutibb. egy OEM kulcs 2500ft > )

Vadi új windows 10 pro 64 bit van rajta, kaptam új kulcsot psn-ről mert amit először küldtek nem működött.

nekem is friss Win telepítés után jelentkezett. Az nem jelent semmit hogy friss a Windows.

Szia!

A CPU szinte biztosan nem romlott el.

A gépen az a piros LED pedig a hdd led.

A hdd/SSD állapotát ellenőrizted már ?
Hdsentinel és Crystal Disk info val javasolt.

Szia! Hdsentinel alapján mind a 4 meghajtó kíváló 100% állapot, 30-40 C közti hőmérséklet.
Újraraktam a windowst, felraktam minden létező frissítést és drivert, most már tudom használni a böngészőt és a képernyőt sem dobálja el stb., viszont még mindig igen érdekes a cpu kihasználtsága.

Az alaplap manualja szerint ezek a ledek vannak:

Boot (yellow green)
vga(white)
dram(yellow)
cpu(red)

Update: balf*** vagyok, egy sima power led ég (ami pont a cpu led alatt van és szintén piros)

Viszont itt egy screen a cpu használatról egy March of empires menüjében. Az ezer éves FX procim 1-2%-on szokott ketyegni.

CPU órajel amúgy rendben van? Ha CPU-Z-vel vagy HWINFO szenzor lapon nézed akkor terhelés alatt annyin megy amennyin kéne?

Még talán a régi topicomat is megtalálod, ugyan ezzel a problémával. Teljesen új gép, teljesen friss win10 és a proci 80-100% futott állandóan és olyan volt, mintha update futna állandóan ( azt töltené, telepítené ) Részletek fülnél nézd meg mi használ ennyi procit. Ha valami svhost.exe akkor az vírus. Azt shootold be. Nekem új Windows ( más verzió ) azonnal megoldotta a problémát

Az svchost egy windows folyamat, ami a dll-el indított folyamatokért felel, ilyesmit meg csakúgy nem törölgetünk ki. Friss telepítésről lévén szó, kizárnám a vírus lehetőségét, a magas terheltség azt is jelentheti, hogy a rendszer még szedi össze magát, DOLGOZIK, teszi, amire összerakták. Attól, hogy 4 GHz-en futó 8600k, még nem terhelhetetlen. Amikor tartósan pörög 100%-on, méghozzá indokolatlanul, még akkor is lehet, hogy banyaszoldalon nézed a camos filmeket :smiley: Ekkora pánikot emiatt felesleges kelteni, nem gondolom, hogy lenne alapja. Processzornak ez a dolga.

tudom hogy eredetileg az a win updated. De olvastam forumokon, hogy vannak kártevők amik Windows folyamatoknak mutatják magukat.(több példát találtam erre a svhost.exe ( vagy mi is a neve) ) services.msc-ben letiltottam a folyamatot majd manuálisan lezártam az alkalmazást és mégis magától újraindult azonnal és az, hogy indulás után 100on pörög a proci és még a drivereket sem tudom leszedni mert nem működik semmi az erős azért :smiley: . Ez friss telepítés után (első indulásnál) jelent meg. Feltoltam egy másik win-t és azonnal megszűnt a probléma.

Hogy érted, hogy az órajel rendben van? Folyamatosan ugrál terheléstől függően 1-4,2 ghz között(ez jó?). CPU Z szerint jók az értékek, intel diagnosztika is hibátlanra hozta a procit. Windowst újra húztam, azóta a gép használható, de szerintem indokolatlanul magas a programok általi kihasználtság. Pl. egy utorrent üresben 10-20% között, ez az FX-es gépen 1-2%. De érdekes pl. az is, hogy ha hirtelen megnyitom a feladatkezelőt akkor azt látom hogy, 70-80%os a proci, majd azonnal ledroppol 10-20 körülre és amíg a feladatkezelő nyitva van annyi is marad. Ha bezárom, várok egy kicsit és újra megnyitom megint azt látom, hogy 70-80-ról esik be.

SVChostból kb 30 fut párhuzamosan egyszerre, ez normális? A vírus dolgot azért nem értem, mert honnan kapom? Microsoft media creation tool-al usbről van telepítve a (másik gépről, aminek semmi baja) windows egy vadi új SSD-re. Létezik hogy a telepítő kulccsal jön?

Elvileg az SVChost az Windows Update-t jelent. Na most kérdéses, hogy ha sok fut belőle és indokolatlanul sok cpu-t használ akkor az mitől lehet. Én majdnem, hogy biztosra mondanám, hogy nem hardveres a hiba hanem a Windows szar. Melyik verziót használod ? Ha jól emlékszem nekem a multiple editionél csinálta ezt.

ui. én is USBről telepítettem a win-t és úgy, hogy előtte másnál is ugyan ezt a win tettem fel és működött. Itthon 2x próbáltam meg egymás után felrakni és mindakettő try után ez lett a vége. Szóval leszedtem egy sima Pro-t és azt dobtam fel.

Svchost az lényegtelen, és nem win update-t jelent ( https://en.wikipedia.org/wiki/Svchost.exe ). Futhat belőle több is egyszerre, ez lényegtelen.
utorrentet én nagyon gyorsan elfelejteném, nem egy botrány volt már belőle, hogy raktak bele vagy adathalász vagy bányász kódot… van helyette bittorrent, qbittorrent stb…
Régi játéknál meg lazán lehet, hogy az új driverben/vga-val nincs alapértelmezett vsync, pörög 9000FPS-el, és azért eszi meg a procit.

A utorrentet ma raktam fel, a probléma már előtte is megvolt. Ez így 1000% hogy nem normális.

Pár lóf*sz program megeszi a procit. Ha kilövöm őket és mást nyitok meg azok is 20-30-40%-okat használnak.

Hogy terhelés alatt nem-e marad alacsony órajelen vagy nem esik vissza egy idő után, pl. alaplapi VRM hőmérséklet miatt.

De egyébként annak oka hogy magas tehetséget látsz lehet az is hogy egyszerűen nem emeli meg az órajelet mig nincs akkora terhelés ami indokolná.

Tehát ha kb. negyed akkora az idle órajel, akkor ami full 4.0-4.2 GHz mellett 20% terhelés, addig 1GHz mellett 80% lesz.

Azt tedd meg kérlek hogy az energia semat átteszed teljesítmény centrikusra, hátha akkor magasabb átlag órajelen teker.

1 kedvelés

Na hát sikerült már 110%(wtf) fölé is tornázni a proci kihasználtságot, úgyhogy mielőtt kinyírom reseteltem mindent. Nem akarom elkiabálni, de most nagyságrendekkel jobb a helyzet mint eddig volt. Formáztam mindent, új windows, új termékkulcsot vettem, új driverek, stb. Igazából egyáltalán nem értem, hogy mi történt, hogyan és miért. Van 1-2 fura kilengés, de most 3-5% a proci akkor is ha minden szart megnyitok egyszerre amit eddig leszedtem a gépre, sőt játék alatt sem sikerült 20 fölé menni. Ha hétfőig nem írok ide akkor zárható a topic, köszönöm mindenkinek aki hozzászólt.

4 kedvelés

mondtam ombre :smiley: