TheVR Fórum

Programozás

Sziasztok!
Emelt infón vagyok középiskolában (Jelenleg 10. osztály) és meglehetősen érdekel a programozás. (amit nem sok ember ért körülöttem :smiley: ) Szóval el is kezdtem Python alapjait megtanulni, mivel azt olvastam különböző cikkekben, hogy kezdőnyelvnek az az egyik legjobb.
És itt az első kérdésem, Ti mit gondoltok? Tényleg megérte ebbe belekezdeni elsőként?
SoloLearn.com -on kezdtem tanulni. Szerintem érthetőbben elmagyarázza, mint némely könyv. (Volt köztünk olyan aki használta már az oldalt?) Az iskolában csak második félév második felében jön elő a programozás idén, és nem Python nyelven. Ezért gondoltam ezt az egész SoloLearn-es ‘tanulást’. Szóval összesítve :smiley: :

  • Jó döntés volt elsőnek a Python?
  • SoloLearn megfelelő hely erre, esetleg másik oldal, ill. könyv?
  • Python-ból lehet annyit “felszedni”, hogy még ha másik nyelven is lesz az iskolában az oktatás, egyszerűbben “át lássam” az egészet?

Válaszokat előre is köszönöm! :slight_smile:

5 Likes

Szia!

Szerintem a Python jó választás az alap gondolkodás megismeréshez. A többi script nyelvvel ellentétben nem annyira megengedő a típusok automatikus konvertálásában (a PHP-ban például ez a kifejezés: 0 == “HY000” igaz, ami teljesen rossz útra vezet, ha most kezded). Viszont ha később C vagy C++ vagy Javat fogsz tanulni, amit általában tanítanak az iskolákban, ott lehet lesz némi gondod azzal, hogy minden változónak meg kell adni a típusát + C-ben a memória kezelés is probléma lehet.

Az összes többi nyelvben ezek után kb, csak a szintaxist kell majd megtanulnod + melyik könyvtárat hogyan kell használnod hozzá.

Első ránézésre jó ez a SoloLearn oldal.

2 Likes

Olvastam szintén, hogy a C nyelvek egyébként is az egyik legnehezebbek közé tartoznak, nem? Így érthető, hogy egy egyszerűbb nyelv után lehetnek gondjaim benne.
De köszönöm a gyors választ, akkor ezek szerint jó lesz most még ez a Python! :slight_smile:

Python az szerintem is jó kezdetnek.

Minket sima C re tanítottak, 9.be / 10.be, de az egy rakat sz@r…én személy szerint nem ajánlom ezt.
PHP, Java is mehet majd később, ha weboldalakat is szeretnél programozni a későbbiekben, akkor HTML + MySQL is.

1 Like

Mindig összefutunk :smiley:
De köszönöm tőled is a választ! :slight_smile:
Java-t sokan ajánlják másik oldalakon is, lehet meglesz a következő a Pythonos SoloLearn után. A C nyelvekről meg bőven van negatív véleménye is az embereknek ezek szerint, nem tudom azzal mi lesz. Meg hogy egyáltalán milyen lesz a tantervbe.
Te próbáltál mást is C-n kívül?

1 Like

Karma :smiley:

Hát nekünk ezek voltak/magamtól tanulgattam:, sima C, Java (jQuery se rossz), Python, HTML, MySQL, CSS, PHP-t (alap szinten).

Meg egyszer Basic be írtam egy Számológép (összeadás / kivonást tudta csak :D),progit egykis segítségel, DOS 6.22 + Win 3.11 alatt . :smiley:

2 Likes

HTML-be egy nagyon picit én is belenéztem, meg ebből kifolyólag nyilván CSS-be is, de nem túlságosan.
Én is pont a napokban csináltam egy számológép szerűséget Pythonban, igaz az nem Grafikus Interface, de nekem tökéletes volt. És csak az alapműveleteket tudja, szóval nem nagy szám :smiley:

1 Like

A C egyáltalán nem rossz, de ugye a hátránya, hogy nincsenek benne osztályok, ami mondjuk egy kezdő programozónak lehet nem is hátrány. A funkcionális programozást kezdetben könnyebb elsajátítani. A C és C++ megtanít arra, hogyan is működnek valójában a programok, hogyan kezelik a memóriát stb… Ez a tudás hasznos, bár ha egy magasabb szintű nyelvet akarsz használni, jó eséllyel nem fogsz ilyenekkel foglalkozni, mert ott a memória kezelést egyszerűsítik.

A nyelv választás végül is nagyban függ attól, hogy mik a terveid a programozással, mit szeretnél csinálni majd a jövőben.

C/C++: manapság már nagyjából rendszerszintű programokra használják: driver, vagy a scripteket futtató programra, játék motorok írása, stb…; felhasználói felület-re nem ajánlanám, így magában. Igazából mindenre használható.
Python: ez is használható ugyan arra, mint a C mert, könnyen lehet kiegészítést írni hozzá C-ben. Elterjedtebb felhasználása: weboldalak szerver oldali része, adat analízis, általános scriptek, amik segítik a munkafolyamatodat. Felhasználói felületre megint nem a legjobb.
Java: Ezt kb mindenre használják, amit az előbb felsoroltam. Nagy előnye, hogy ha esetleg Android-os alkalmazást akarsz csinálni akkor azzal nem lesz sok gondod, mert azok Javaban vannak írva.
C#: Windows alkalmazásokhoz jól használható + a többire is. A Unity-ben tudsz ezen a nyelven játékot fejleszteni.
JavaScript/TypeScript: Mostanában nagyon felkapott nyelv, lehet szerver oldali scripteket írni benne (NodeJs) + a weboldalak interktív részei mind JavaScript. Van lehetőség benne minden OS-re alkalmazást írni (Electron). A TypeScript-et ajánlanám a tanuláshoz itt, mert akkor megtanulod a típusokat is egyúttal.
PHP: Nagyon elterjedt weboldalaknál és ezzel egy időben nagyon nem ajánlom :slight_smile: Leginkább weboldalak szerver oldali részeit írják benne.
HTML/CSS: Nem tartom igazi programozási nyelvnek, inkább egy leíró nyelv, hogy mi hogyan is jelenjen meg. Az eddig tapasztalataim alapján, nagyon jó felhasználói felületekhez és az Electronnal ezt fel is tudod használni, minden OS-re alkalmas felhasználói felület írásra.

7 Likes

Szerintem is kezdő nyelvnek jó a python. Igaz én C#-ot tanultam kezdő nyelvnek, majd Javaba is kóstolgattam, aztán áttértem a webes részre is… Html, CSS, Javascript, PHP. De kezdetnek fix jó a python. Sokan régebben azt tanácsolták, hogy C vagy C alap nyelvvel jó kezdeni… hát nem tudom őszintén szólva, talán nem ez a legjobb tanács :joy:

1 Like

Hú, köszi ezt a gyors útbaigazítást! :slight_smile: A Java ezek szerint akkor eléggé hasznos is lehet. A C/C++nak akkor előnyei is vannak bőven, felcsigáztál most ezekkel kapcsolatban :smiley:
És a HTML-re pont ezt is olvastam, hogy nagyon sokan nem tartják igazi prog. nyelvnek.

De mindenesetre Python után akkor valószínűleg akkor kicsit belenézek Java-ba is :slight_smile:

Akkor megnyugodtam, hogy eddig mindenki szerint jó, hogy a Python-nal kezdtem. :smiley:
Hát, én C nyelvekkel semmikép sem akartam kezdeni az interneten olvasottak miatt. Bár lehet csak éppen olyan emberek írták akik nem nagyon komálták. :smiley:

1 Like

A python tényleg jó kezdés, én anno pascalban tanultam programozni (na arra mondhatod, hogy idejétmúlt és sz@r). A Sololearn meg tényleg nagyon jó, jobb, mint a klasszikus itt a könyv, nesze tanuld meg a nyelvet, de gyakorlati tudásod nem lesz. Mégha kísértetiesen hasonlít a Duolingora, de mindegy… nem kívánom offolni a topicot.

1 Like

Igen, ezt a hasonlóságot én is észrevettem. :smiley: (Duolingot is használtam Angolra picit)
De akkor jó, hogy pozitív véleményetek van róla.

Köszi a választ! :slight_smile:

1 Like

Szerintem a legjobb azzal kezdeni, hogy elsajátítod a gondolkodásmódot és a legjobb szemléltetőeszköz a folyamatábra.

Az ilyenekkel jól lehet gyakorolni és később ha már jól megy, szépen át lehet ültetni akármelyik programozási nyelvre.

flowchart-to-add-two-numbers

Az abszolút piti feladatoktól a legbonyolultabb többciklusos/if-es/N dimenziós mátrixos/tömbös atyaúristenig szépen lehet vele haladni. Kezdésnek egy példa: Számolja meg a program, mennyi páratlan szám van 0 és 20 között.

6 Likes

Java erősen objektum orientált nyelv, lehet kicsit nehézkes lesz Python után. Viszont onnantól, ha az megvan a C++ se lesz olyan nagy falat, kicsit másabb, de ez a modern C++ már biztosít egyszerű megoldásokat a memória kezelésre (std::unique_ptr)

Semmi esetre sem baj, hogy elkezdtél egy nyelven programozni, még ha később esetleg más irányba is mész, ad egy jó alapot, utána minden egyes új nyelv könnyebben fog menni.

Én annó BASIC-ben kezdtem játszani majd Turbo Pascal, utána Borland C, majd mellette Assembly aztán Delphi sokáig, közben bejött mellé a PHP, JS, aztán jópár éve Objective C és kicsit késöbb Swift, párhuzamosan mellette pedig C++. Jelenleg az utóbbi hármat használom aktívan mint program nyelv és mellette a webes dolgok (PHP, JS stb)

1 Like

Embere válogatja én a folyamat ábrákat totál kihagytam az eddigi pályafutásomból. Érdemes persze megvizsgálni, de erőltetni nincs értelme. Ha segít marad, ha nem akkor skip.

1 Like

Ezek az ábrák, wháá :smiley: 9. óta beégve van a retinámba xDD Feláll a szőr a hátamon ha már meglátom xd

3 Likes

Igen valóban sok “híres” programozó is ajánlta már a pythont
Én magam nem tanultam, illetve érintőlegesen (a Blender nevű program használja scriptnyelvként)
Egyébként basickel és pascallal tanultam meg( annak ellenére hogy gyermekjáték és szórakozás volt megtanulni a programozást ma már elavult nyugodtan skippelheted.

Érdemes kipuhatolni a tanároknál mit fogtok tanulni.
Ha így előre gondolkodsz nagyon király.
Én is hamarabb kezdtem el ezzel foglalkozni mint suliban tanultuk. Szuper így kitűnni :smiley:

Aztán érdemes gondolkodni milyen irányba akarsz menni.
Ha egyetem akkor a C/C++, Java elkerülhetetlen.
Webfejlesztő akarsz lenni akkor html, javascript, php,
Játékfejlesztés mobilfejlesztés akkor C#.

Fusd áti mi mire való miről szól és abba beleásni magad ami tetszik és úgy gondolod hasznodra válik és használni is fogod.

Ja és az angol.
Ha megkérdeznék melyik a top 1 programozási nyelv azt mondanám az angol. :smiley:

Többieknek, JA nekem is rossz tapasztalataim vannak a C-vel. Alapvetően nem lenne rossz nyelv de oktatáshoz én nem használnám. Bár az okosok tudják. :smiley:

1 Like

Egyetemet terveztem, programtervezőre. A felvételi ponthatár is elérhető magasságban volt idén itt Pécsen :smiley:
Szóval akkor C/C++ és Java, köszi :slight_smile:
És igen, tudom, hogy eléggé kell hozzá az angol (mellesleg ugye SoloLearn-en is úgy van). Kilencedikben kezdtem második nyelvként, de azt mondták, hogy elférnék bőven a haladó csoportba is. Játékok/Zenék során annyi “ragadt rám”, hogy amikor tanórán a nyelvtan részhez értünk reflex szerűen jött minden. Első nyelvként német van, de azt nem is szeretem és nem is megy. Idén nyáron voltam Németbe és ott is angolul beszéltem mindenkivel. :smiley:
Szóval ha itt vagyunk, angolból nyelv vizsgázni szeretnék, Németből elég, ha átvészelem az érettségit. :smiley: