Programtervező informatikus szakon milyen szoftvereket használtok/használtatok? (ELTE,SZTE,PE)

  • Laptop vásárlás előtt állok, egyelőre a 14″ macbook pro (m1 pro, 8c) felé húzok, ugyanis nézegettem windows-os laptopokat is, de hasonló teljesítmény és akkumulátor idő mellett azok még drágábbak (pl.: lenovo thinkpad x1 carbon), és már régóta szerettem volna egy mac-et.

  • Ezért szeretném tudni, hogy milyen szoftvereket használtok/használtatok; tudom hogy régebben még nem volt arm-ra készült/optimalizált szoftver amit használnak ezekben az intézményekben, de azóta már megjelent pl.: Eclipse-re is az aarch64 változat.

  • Szerintetek megfelelő lenne a mac, és ha valamelyik szoftverre még nincs támogatás akkor van-e valami alternatíva ami elérhető arm-ra, és engedélyezett a használata?

1 Like

Szia! Anno én is Macbookkal indultam neki az Egyetemnek és kb az első héten lekellett váltanom, nagyon tikkelták rám miatta és mindig azt mondták hogy programozás csakis Windows környezetben.
(Ami persze lehet macen is windowst bootolva de az milyen már)

2 Likes

Néhány linuxot használó fejlesztő meg fogná a fejét erre a kijelentésre :smile:
Ugyanis sok dolgot linux alatt könnyebb leprogramozni felépítéséből adódóan, mint windows-on szopni a függőségek integrálásával.
Úgy látszik az oktatás színvonala Magyarországon változatlan.

Egyébként a mac is teljesen jó szoftverfejlesztéshez, ha nem az a “pro” fejlesztő vagy, akinek szükséges az előre definiált fejlesztő környezet. Bár manapság azok is elérhetők minden platformra.

2 Likes

Muhahaha :smiley: Jó látni hogy a magyar felsőoktatás informatikában is milyen jól áll. Évszázad vicce. :smiley:

2 Likes

Nálunk elég sok “pro” fejlesztő van, azokon kívül akik dedikáltan Windows UI-t fejlesztenek, mindenkinek mac az elsődleges gépe, backendtől a frontending. És jelenleg az utóbbi 30 év leggyorsabban növekvő CAD szoftverét fejlesztjük.

Szerintem az a fejlesztő, aki nem tud kb bármilyen platformon elboldogulni, azzal eleve nem is érdemes foglalkozni. Az ilyen “én csak ezen csinálom, csak ezt” emberekkel Dunát lehet rekeszteni, de a túlnyomó többségük igazából csak informatikai szakmunkás, nem igazi szakember.

2 Likes

Jó poén volt. Az ilyenek zseniket kell megkérni hogy ssh-z már be egy kliensre létszi :smiley:

Amúgy ha nem Windows specifikus cuccot fejlesztesz akkor Linux/OSX és Mac gépen.

2 Likes

Igen elhihetitek hogy még a pálya elején is meglepett nem hogy most visszatekintve, csak sajnos aki járt már a felsőoktatásban az tudja hogy a szimpátia legalább olyan fontos mint a tudás (vagy fontosabb) szóval ha jót akarsz magadnak akkor nem állsz bele a tanárba hogy de nincs igaza :smiley:

Mellesleg Windows sem használtunk soha, szigorúan könyvből tanultunk és papíron programoztunk C-ből pl.

1 Like

Nem kell nagyon erős gép. A DE-n semmi komoly nem volt. Ha nem akarsz dual boot-tal nyűglődni, akkor legyen RAM, hogy a virtuális gépnek tudj adni eleget és kb ennyi ami kell. Talán a legmegterhelőbb a gépi tanulás volt, de ott nem akorra projektek vannak, ami ne futna le egy gyengébb gépen is belátható időn belül, valamint nem is kötelező tárgy.
Szerintem egy közékategóriás gamer gép pl i5-1650 bőven elég, sokan még ettől is gyengébb / régebbi gépekkel szaladgáltak mégis tudtak teljesíteni minden tárgyat.

4 Likes

Vessző

Vessző

Pont

Pont

Vessző

Lenne még, de feladtam.

Legutóbb egy ötletemet szidtad halálig, most meg kötekedsz az írásom miatt
Ezt a közösség romboló, toxic, témába nem vágó, irritáló viselkedést nem tudom hogy a fenébe tűrik el tőled ezen a fórumon. Mi bajod van?
Vagy ha ennyire utálsz jelezd privátban inkább, ne valaki más kérdése alatt jelezd, hogy te mindenkinél okosabb vagy név nélkül egy pixeles borítóképpel

4 Likes

szte

oop, viz.prog az java
web az c#
mobil prog meg angular java volt
ja meg volt flash is de nem emlékszem a tárgy nevére

volt nekem anno nem tudom azota változott e valami

itthon én vs code használtam, ha másnak kellet segítenem

tök8 mit használsz a lényeg hogy a tanárnál vagy ami/aki nézi fusson

2 Likes