Ram / Alaplap hiba / vagy..?

Sziasztok.

Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert lett egy kis gebasz… :frowning:

Most hétvégén kitakarítottam és átköltöztettem a teljes számítógépemet egy új házba ami jobban szellőzik (Aerocool P7-C1).
Mindent átfújtam a portól. Újra pasztáztam Grizlyvel a procit és a videokártyát is. Szépen visszapakoltam mindent is, össze kötöttem ami össze kell… de a sikereres gépbekapcsolás már nem jött össze.
Minden zölden világít aminek kell, csak a DRAM_LED - MEMOK világít, vagy villog ha megnyomom. Képet nem ad semmit. Hangjelzés hibára utalva sincs.
4db 2 GB-os memória van benne.

2* sikerült az Advanced Bios-ig eljutnom, Egyszer sikerült bekapcsolni rendesen, kb egy órát tudtam használni s kikapcsolt. (De csak 2 rammal, ami a világoskék socketben volt)

Memóriákat megnéztem egy másik gépben, ott nem produkált egyik se hibát. Igaz memtestet nem futtattam. ( De takarítás előtt amúgy is jók voltak, s azon kívül hogy kiszedtem nem csináltam velük semmit).

Csináltam róla 2 videót:
(2.nál az elején bocsi a fókusz miatt, meg a madár is belebeszélt…) :smiley:


Szóval ez mitől lehet? Megsértettem véletlen az alaplapot amit nem vettem észre? (Asus M5A97 R2.0)
(18-án lesz 5 éves a konfig, most nyúltam először hozzá komolyabban / pasztázás, mert már nagyon melegedett). Bár így már kicsit bánom, hogy hozzányúltam, mert eddig legalább működött… :confused:
Vagy mit tudok vele kezdeni szerintetek?

Először próbáld meg egy memóriával, és szépen egyesével próbáld végig. Ha az egyikkel nem indul, ugyanabban a foglalatban mint a többivel, akkor lehet az a modul hibás.

Ha így mind a 4 oké, akkor lehet tovább menni, kipróbálni az egyik párt, természetesen a megfelelő foglalatokban, aztán ha ez oké, ugyanezt a párt a másik kettőben. Így leellenőrzöd a foglalatokat.

Memtestet is futtathaszt természetesen, de az elég sok idő.

Mivel fújtad ki a port? Mennyi időt száradt utána a gép?

1 kedvelés

Nemsokára lesz még egy kis időm, akkor kipróbálgatom őket így ahogy javasoltad, köszi.

Kompresszorral ( átfújni mindig ezzel szoktam 1-2 havonta).

Tegnap este kb 10 órára tettem össze a gépet. De egyéb dolgok miatt, csak ma 11-dél körül kapcsoltam be. Addig itt száradt szobahőmérsékleten, durván volt egy fél napja rá.

Kipróbáltam az első-t 1 rammal. Ugyan úgy piros villogással kezdte, különböző sebességgel. Majd elaludt, lett kép -> Overlock failure -t ír a ramra.
(sose volt húzva a gép, semmilyen téren) majd beenged a Biosba -> Advanced résznél a Memoria DDR3-800MHZ van állítva. -> ha jól tudom, akkor ez 1600 MHZ-nek felel meg ami a ramra van írva? Ez van a Ramon -> (Corsair Vengeance 4GB(2x2GB) 1600 Mhz 9-9-9-24 1.5V ver4.19).

Vagy ennek is Auto-n kellene lennie, mint minden másnak mellette?
Save, majd újraindul és sikeresen betölt.
Az utolsó leállítás / kék halál(BlueScreen) Területibeállítás azonosítója 1038. Nem tudom van e összefüggés, vagy véletlen. Kicsit nyüstölöm így , meddig bírja, vagy le-e fog állni, aztán nézem tovább a slotokat.

Memtestet futtasd vele, az a tuti. Egyébként vissza lehet állítani alap órajelre a ramot, és megnézni úgy mit mutat.

Memtest86 -t pendrive hiányában jelenleg nem tudom futtatni. A Windows beépített memória diagnosztikáját tudtam csak ráereszteni így hirtelen. Az nem talált hibát.
Rendszer leállás, kék halál se volt közben.

1 memória az összes slotban -> mind a 4 próbálkozásra indult. 800 Mhz-ra lőtte be magát
2 memória -> sötétékben rögtön indult, a világoskékben villogott és most 1066 Mhz-ra állította, és a Voltot is megemelte 1,5-ről 1,55 re.
3 Memóriával nem indult, csak villog a piros.

Eddig ennyire jutottam.
Alapra hol tudom visszaállítani?
A Bios “Memory Frequency”? S mi számít alapnak? Az ami rá van írva a memóriára, az 1600 Mhz? (Sorry, ehhez a részhez nem nagyon értek) :frowning:
Azt egyszer próbáltam, mielőtt írtam ide, de akkor újraindításnál kiadta, hogy sikertelen memória overlock és visszaküldött a Biosba.

A legalacsonyabb 400mhz.

De az alapján amit mondasz, azt a memóriát kellene tesztelned, amit 3-nak tettél be, olyan slotban ami a másikkal működött.

A windowsos memória teszt szerintem sokat nem ér.

1066-ra egyébként nem kéne állítania magát, ha 1600-as ramod van.

CMOS resetet csináltál?

Sőt 1066-on nem indult el, ahogy állította magának. Újraindulás után nem adott képet megint.
Másikkal lejjebb vettem, 800-on most elindult. De megnézem akkor a legalacsonyabban is.

Külön működik, de mindjárt átfutom mind a 4 memóriát újra, most az egyik slottal be tudtam megint indítani.

Holnap szerzek pendrivet és akkor végigfutok a memtestel is.

CMOS-t nem. Az a gyári BIOS-ra visszaállítás igaz?
Azt én nem biztos, hogy meg merem csinálni(bár lehet csak túlgondolom, de én a BIOS-tól eléggé tartok) :smiley: Ezt a gépet nekem 5 éve úgy rakták össze, s attól tartok ha visszaáll gyárira, esetleg van olyan beállítás amit beállígattak, amit fogalmam sincs, hogy kellene beállítani majd újra.

Kiveszed az elemet pár percre úgy hogy nincs áram alatt a gép, visszaállít minden bios beállítást alapra.

Utána beállítod a boot sorrendet, és működnie kell. Ha úgy stabil, akkor utána lehet a memória sebességgel szórakozni. De egyre valószínűbb hogy valamelyik modul vagy foglalat lesz a ludas.

3 kedvelés

Rendben. Ezt viszont már holnapra hagyom.

Most végignéztem az összes ramot, 1 slotban. Az utolsónál megint megakadt. Overlock sikertelen, és megint átállt 1066 Mhz-re.
Viszont nálam a legkisebb az 800 Mhz, amire le tudom venni, utána már csak AUTO van,de kisebb nincs. Átnyomtam 800-ra újra és ezzel is elindult rendesen.

A mai segítséget köszönöm :slight_smile:
(de holnap szerintem még jelentkezem)

Közben felvetődött munkahelyemen bent még egy kérdés.

  • A nagy “pánikban” egy dolog kiment a fejemből… hogy KIT-es memóriáim vannak :smiley:
    Mondtak egy olyat, hogy mivel így van, elvileg ha csak 3 slotba teszek, az sose fog nekem elindulni.

Csak egy olyan kérdésem lenne, ha tudja valaki, 4 ugyanolyan kites memóriánál, számít melyiket párosítom melyikkel? vagy tök mindegy, mindnek mennie kellene minddel?
Csak mert nekem van 2 tönkrement ramom, és azokon egyezik egy számsor… ezeken meg nagyon nem…
Vagy ez csak fals infó volt, és lényegtelen?


A képen a számok, ha nem látszana jól :
144601297283475
144601297283566
144601297283578
144601297283479

Kitnek mennie kellene elvileg mindenhogy, bár eleve nem a legszerencsésebb a 4-es kit soha, ha nem muszáj, senkinek nem ajánlom.

3-al is mennie kell, csak akkor bukod a dual channel elég nagy plusz sebességét, vagyis nem igazán érdemes úgy használni.

Akkor ez kicsit fals infó volt amit kaptam. Köszi az infót. (:
Igen, tudom nem is így akartam rendelni, hanem 2x4GB-t, csak rendelésnél benéztem, és 4x2GB lett, és elégé utólag vettem csak észre, akkor meg már mindegy volt. Azóta jobban figyelek mindennél.

Hogy lehet utólag észrevenni? Ha neten rendelsz valamit, 14 napon belül visszaküldheted indoklás nélkül.

Hát így :smiley: Az a baj, akkor még kevésbé voltam képben számítástechnika terén.
Hardveresen nem volt túl alapos, szoftveresen meg, egyezett minden amit rendeltem, bár ez hülyén hangzik így (nyilván belenézte ma gépbe is, de hirtelen nem tűnt fel hogy nem csak 2 ram van benne, bamba voltam nah).
De 14 napban benne voltam még amúgy, de nem akartam vele pluszba szórakozni, pont karácsony előtt, + amilyen gyors lett volna az ügyintézés… 5 évet simán kihúzott, azért nem volt rossz választás így se :slight_smile:

Kit-eset többet mondjuk nem szeretnék venni, a következő, ha bővítek, már “rendes lesz”.

Mindenképp kit-et vegyél! Csak 2-eset, ne 4-eset.

Rendben, akkor az utolsó mondatom visszavonom :slight_smile:

Még egy utolsó kérdésem lenne így estére. Ha nekem van sima, nem kites ramom, de azok is tök egyformák tulajdonágilag, azt mindegy, hogy hogy rakom be? Számít valamit, hogy egymás mellé, vagy mondjuk a 2 világoskék slotba csak?

Számít, mert csak az azonos színű slotokban megy a dual channel.

Az a baj, hiába egyformák a tulajdonságok, a subtimingok kulönbözhetnek, lehetnek rajtuk konkrétan más márkájú memória chipek stb. Ezért fontos a válogatott kit.

Igen, azt tudom(mármint a dual chanelest), köszi. Csak azért kérdeztem, mert van 2db 4 GB ramom, ami nem kites, s hogy igazából elindul e, ha a duál slotba teszem, és akkor is ha egymás mellettibe.

Nem elem kivétellel csináltam, hanem jumperrel a bios resetet. Azt hiszem sikerült is, mert kiírta, hogy menjek be BIOSba beállítani ami kell, stb… viszont a memória dolog továbbra sem ok.
4-el nem indul… 3-al nem indul… És a következőket figyeltem meg.
Kit-es memóriával megy 2 GB és 2x2 Gb-al.
Nem kitessel 4 GB-el megy
Ha 4 giga felé megyek lehal. Kettő 4Gb-s nem megy sehogy sem… és a 2x3 és a 2x4 sem…
De 4-ig variálva bármelyik slotban/párban működik.

Reset után is 1066Mhz állítja a ramot, viszont ahogy (F10)elmentem biosban és így indítanám újra, szintén nem ad képet sem. Egyedül 800Mhz működik stabilan, amikor következő nekifutásra visszaállítom.
Tegnap 4 Giga rammal játszottam is 1-2 órát és amúgy stabil volt, nem volt semmi rendellenesség. (csak hát 4 az elég kevés manapság).
Azt sajnos nem tudtam kipróbálni, hogy 1db 8Gb-ossal működne-e… sajna nem tudtam szerezni sehonnan tesztelni egy fél napra.

Ezzel tudok még valamit kezdeni szerinted?

Én itt kb kifogytam az ötletekből, max szervízbe elviheted, ott van elég cserealkatrészt hogy végigpróbáljanak minden variációt, persze ennek költségvonzata is lesz. Kérdés megéri e neked.