TheVR Fórum

RAM Bővítés utáni problémákba ütköztem

Sziasztok!

Egy elég érdekes jelenséggel fordulnék hozzátok. Adott egy PC konfigurációm:
Proci: AMD Ryzen 7 1700 X
cooler: arctic freezer 33 plus
alaplap: MSI X370 krait gaming
videokártya: MSI armor RTX 2070
tápegység: FSP Hyper 700 W
Gépház: Kolink Observatory 4 ventillátorral+ 2 be quiet gépház ventillátorral
Memória: G.skill ripjaws V 2x8 gb kit 3200 MHz

Vettem hozzá még egy szett G.skill V 2x8 gb kit 3200 MHz RAM-ot, mert CAD programokkal dolgozok.
Viszont a probléma ott kezdődött, hogy beraktam az új ramokat és a windowsba belépés után egyből kék képernyővel kifagyott és újraindult. BIOS beállításokat Defaultra állítva elindult de indőnként kifagyott továbbra is. Csináltam egy CMOS clear-t és megpróbáltam mégegyszer. Ezután olyan dolgok következtek amire nem voltam felkészülve. A gép működött, de időnként olyan jelenség lépett fel mintha a videokártya illesztőprogramja elvesztené a jelet és eltűnik a kép egy pillanatra majd visszajön. Ezért kivettem az új RAM-okat.
Az új RAM modulokat külön kipróbálva is működött a gép, de csak akkor ha csak az új RAM-ok vannak bennt. A kék képernyőnél kiirt hiba PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA + random .sys fájlokat ír ki.

A kérdés, hogy mi okozhatja ezeket a jelenségeket, illetve hogy mi oldhatja meg? Esetleg egy BIOS frissités, illetve egy Win reinstall?

BIOS-t frissíteni mindenképpen érdemes. A 300 szériás chipseteknek amúgyis ergya a memóriatámogatása, de a különböző memória kiteket semmilyen chipset nem szereti. Add el mindkét kitet, és vegyél egy 2x16-os vagy 4x8-as (inkább előbbi) kitet, lehetőleg olyat, ami rajta van az alaplap QVL listáján, hogy biztosan működjön.

2 Likes

elvileg full ugyanaz a kitet típusa is és rajta vannak a qvl listán
:confused:

Lehet, de azt, hogy a két különböző KIT fog egymással működni, senki sem garantálta, sőt ez meglepő is lett volna.

2 Likes

Nincs két ugyanolyan modul, nemhogy négy. Timing és subtiming eltérések lehetnek még a megegyező típusok között is. Ami instabilitáshoz és kékhalálhoz vezethet. A kitben lévők sem egyeznek meg tökéletesen, csak tesztelve vannam együtt. Ezért írjuk itt mindig, hogy RAM-ot csak kit-ben veszünk. Ha még 14 napon belül vagy, küldd vissza, add el a mostanit és vegyél egy 2x16-osat.

3 Likes

Akkor viszont egy olyan kérdésem lenne, hogy ez a termék:

megfelelne-e és működne az alaplapommal szerintetek?
Alaplap: MSI X370 KRAIT GAMING

Nekem olyan problémám lenne, hogy R5 2600-nál bővítettem a 2×8GB HyperX 2666Mhz-es ramokat mégegy ugyan ilyen kittel. Ha mind a 4 ramot berakom akkor boot közben megáll a gép és újra indul. A ramok és a slotok jók, kipróbáltam.

Nézd meg külön az új készlet memóriát, lehet döglött modul.

Ha új készlet külön is problémás, akkor garancia.

PS.: Amúgy 4 modul lehet problémás, szóval lehet nem fog 3200-on csak 3000-en vagy akár 2800-on működni. Mert nagyobb terhelést kap az IMC a 4db modullal.

Szóval az új készleteket azér tessék letesztelni MEMTEST-el külön, XMP-vel. Ha úgy hibát dob, akkor valószínűleg kaki valamelyik modul. Ha nem akkor tessék visszább tornázni a memória sebességet.


Amúgy hivatalosan támogatott sebességek alant:

image

1 Like