Ram hiba


#1

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Teljesen meghülyült a gépem. Ma vettem észre, hogy a gépembe 16Gb ram van, de csak 8Gb elérhető. A Bios és a Windows is látja mind a két ramot. Ha beállítom a Biosban a D.O.C.P.-t a benne lévő ramok valós beállításaira és elmentem, akkor a gép egymásután 3szor leál-újraindul, majd negyedszerre elindul és hibaüzenetet kapok, miszerint instabil lett a rendszer és állítsam vissza a biosban az utolsó módosításokat. Ha itt kikapcsolom és újra be, gond nélkül be boot-ol. Ha visszaállítom a D.O.C.P-t autóra, akkor nincs ez a 3szor leál-újraindul, se hibaüzenet és gond nélkül be boot-ol, de mind két esetben a 16Gb-ból 8 elérhető. 7 hónapja D.O.C.P.-n ment gond nélkül. A ramok G.Skill DDR4 16GB PC 3200 CL14 KIT (2x8GB) 16GTZR.
A proci is fura, mert eddig 4,3 Ghz-en ment Boost alatt, de most csak 4,Ghz-ig megy fel max.








Bocsánat a telefonos képekért, de így volt a leggyorsabb.
Valakinek valami ötlet?
Előre is köszönöm a válaszokat!


#2
  1. Nézd meg rendesen a helyén van-e mindkét memória modul.
  2. CMOS törlés ha esetleg mostanában frissítették új BIOS verzióra és utána tessék beállítani a DOCP-t.
  3. Ha ezek után sem megy, nézd meg a másik két SLOT-ban és eressz rá egy MEMTEST-et.

De van egy nyakatekert tippem, hogy ha ez RGB modul akkor az SPD infót lett korrupt az egyik modulban. AURA sync és G.SKill RGB szoftvere egyszerre van fent?


#3

Köszönöm válaszod.
Ami tegnap történt, hogy felraktam az asus alaplapi programját, hogy a ház ventiket tudjam szabályozni. Erre indításkor, nem tudom miért felhúzta a proci alap órajelét 4,3 ghz-re majd fagyás és újraindult a gép. Ott is a bios hibaüzenetet fogadót. Visszaállítottam mindent alapra, majd a docp-t beállítottam. Gond nélkül be boot-olt és azzal a lendülettel töröltem is az asus progiját. Nem volt bios frissitve. Hogy kell a cmos-t törölni? Az 1-es és 3-as ponton már túl vagyok. Nincs változás sajna. :frowning:


#4

CMOs törölve, sajnos semmi változás.
Friss tapasztalat. Ha kiszedek egy ramot, még a bios sem jön be, csak pörög maxon a cpu és a ház ventik.
Az spd infót is kiolvastam és semmi eltérés. Win 10 memória teszt sem talál hibát. Van még ötleted?


#5

MEMTEST-et szedd le és azzal nézd meg. De ha van olyan memória modulod amivel el sem indul a gép, akkor az a stick több mint valószínű feladta a harcot.


#6

Szia.
Megoldódót. CPU hiba volt. CPU csere után rendbe is jött.
Köszi a segítséget.


#7