RAM vásárlás

Hali!
Komplett PC építés előtt állok. Ami biztos legalább szeretnék most bele egy 8GB RAM-ot később bővíteném.
4 helyes lapot vennék, Na most sokszor látom azt hogy egy lap 2133MHz-es memória sebességet támogat és olyat is hogy 2133 és 2400-at is. Ha olyan lapot választok ami támogatja mindkettőt de a proci csak 2133MHz-et és én 2400MHz-es RAM-ot vásárolok, akkor azt a proci hogy kezeli? Vagy ha még ennél is nagyobb sebességű RAM-ot veszek gondolván későbbi fejlesztésre akkor egy kisebb támogatású lap és proci kezeli nem kezeli? Jó az a RAM-nak ha így van használva akár 1 évig?
Másik kérdés legyen egy modul az a 8GB vagy kettő?
Előre is köszi a segítséget!

2x4, ha 4 slotos. A Proci mind1, hogy mennyit tamogat, ha bekapcsolod az xmp-t (biosban) akkor kezeli a gyorsabb ramokat is.

1 kedvelés

Ahogy @SniphzR is említette, mindegy a Procis téma: legtöbb helyen ezt fel se tüntetik, mert fölösleges… fontosabb az hogy az alaplapod milyen RAM-ot támogat, azt nézd elsősorban, mert ott nincs kiskapu amivel megkerülheted.

Előny ha 4 slotos az alaplapod, ez jó a későbbiekben is:
2x4 - inkább hosszútávra.
1x8 - ezt inkább akkor érdemes ha a közeljövőben bővíteni szeretnéd mondjuk ismét egy 1x8-al még mellé, ami nem feltétlen ugyanolyan sebességű/márkájú/stb. ( mert ugye a párosnál minden ugyanaz )

Ha a keret engedi akkor a gyorsaság érdekében vedd a nagyobb MHz-vel rendelkezőt.

2 kedvelés

Szóval pl ha veszek pl egy 3000MHz-t de a lap csak 2400-at tud akkor a lap fel sem ismeri vagy csak 2400MHz-en fogja futtatni? Igazából ez lett volna a fő kérdés csak nem sikerült normálisan megfogalmaznom. :wink:

Alapból 2133 -on fog menni, XMP-t engedélyezve fogja tudni a 2400-at. Persze egy ideális esetben (Z-s alaplap, K-s proci) bármit meg tudsz hajtani, azokon szabadon tudod állítani a memoria órajelet akár 3000 fölé is.

2 kedvelés

Jobb biztosra menni és olyat venni amelyet az alaplapod fix-en támogat, és akkor easy-ben megvagy, más szóval:Happy End! :wink: a 2400as amúgy már elég jó. Ahogy @mice0007 is említette lehet állítgatni sok minden finomságot, ( ha erre van türelmed és utána olvasol alaposan ) viszont én nem szoktam játszani az XMP-vel meg egyéb beállításokkal, se babrálni a BIOS-t, stb., ahogy az OC-zást se szeretem, de ez egyéni meglátás/vélemény. :stuck_out_tongue:

1 kedvelés