Random Hz változás

Sziasztok!

Az utóbbi 1-2 hónapban, sokszor fordul elő, hogy játék közben random változik a Monitor hz.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy játszok, majd hirtelen mintha 60 hz-re átállította volna magát a gépezet, de ha nyomok egy ALT TAB-ot majd vissza a játékba, akkor egy ideig megint jó…

Gép:
Alaplap: Asus Rog Strix B550-A
Processzor: Ryzen 7 5800X
Memória: 2x8GB DDR4 3200Mhz HyperX Predator
Videókártya: Asus Rog Strix 1070
SSD: Kingston A400 240GB
HDD: Seagate 1TB
Tápegység: Seasonic Focus 650 Gold Félmodul.
Monitor: ASUS VG248QG 0.5ms 165Hz stb…

Korábbi posztod alapján a “Vsync” -et használod ami azt jelenti ha nincs meg a kívánt fps akkor visza veszi a képkockákat 60 ra . Ezt a beállítást ne használd . Ja és az A400 se vmi jó SSD minnél előbb cserés .

1 Like

A Vsync nem pontosan ezt jelenti.

A Vsync működése lényegében annyi, hogy van egy target framerate (ami lehet 60, 75, 1200, akármennyi), és ha annál több jön a GPU-tól, a plusz képkockákat “eldobja”, valamint a framerate-nek megfelelő frame timingot egyenlíti ki, vagyis megvárja a teljes frameket. Ha éppen nincs, akkor újra az előzőt jeleníti meg. Például 60 fps targetnél 16,67ms-enként kell megjeleníteni egy képkockát. Ha ennyi időnél van új frame a kártya frame bufferében, akkor azt kiküldi a monitorra, ha éppen nincs, akkor újra az előzőt teszi ki, így viszont előfordulhat, hogy 2 frame között akár 32ms különbség is lehet (ha az új frame éppen csak kicsúszott a 16,67ms ablakból), ezért növeli meg az input lagot ez a technológia (ami inputot az éppen kimaradt frame-ben kellene megjeleníteni, elvész, és már a következő frame az újabb inputtal jelenik meg). A frame tearing pedig azért szűnik meg, mert mindig egész frameket kap a monitor.

1 Like

Nincs bekapcsolva a V-sync

Valóban de én inkább az ide tarzotó gyakorlati problémáját írtam le h érthető legyen ., ha a gyakorlatban a bekapcsolt Vsync vel mondjuk van 144 FPS ed és ez alá megy a képkocpra levágra maját 60 ra . Igaz jelen esetben elvileg nincs bekapcsolva.

Elvileg nem kellene hogy ilyen legyen.
Ha 144hz-es monitorod van, és 144fpsre van beállítva a Vsync, és van is annyid (ráadásul a megfelelő, kb 6ms frame time-al), akkor minden oké, 1 az 1-ben.
Ha kevesebbed van mint 144fps, akkor is marad a 144hz a kijelzőn, és lesz is ennyi képkockád, csak épp ismétlődni fognak frame-ek, amit lagként érzékelsz.

Nem kellene neki levágnia magát 60-ra.

1 Like

Tehát ha valakinek van ötlete, akkor kérem ne tartsa magába.
A v-sync témát én elengedem, mivel nincs bekapcsolva.

Én a következőket próbálnám végig:

  1. GPU driver frissítés
  2. OS frissítés (remélhetőleg Win 10-en vagy, persze maradj is, tehát itt nem 11-re való updatere gondolok)
  3. Monitor firmware frissítés (ha van elérhető)
  4. Kérdés az Asus support felé
1 Like

Ez sem igazán segít…
Support meg nem hiszem, hogy tudna mit csinálni, tehát azt a pontot hagytam is.

Szia!

Bár függetlennek látszik a témától kivágtad már az A400-at a gépből?
BIOS friss?
Milyen kábeleket használsz? Próbáltad másikakkal? A G-sync-et használod? Azt csak DisplayPort-on keresztül lehet. A monitoron be vannak állítva a megfelelő beállítások?

Ill. írj/telefonálj a support-nak, mivel elképzelhető, hogy érkezett már hozzájuk ilyen jellegű probléma.

Továbbá az sem kizárt, hogy nem igazán jön ki a 1070 és monitor egymással (akár driver szinten), mivel a 1070 régi és annak megjelenésekor nem volt még akkora divat a 60Hz fölötti játék.

1 Like