TheVR Fórum

Rasszizmus

. Miért van az hogy egy erdélyi magyar ki megy magyarország nagyobb városaiba dolgozni legyen az Budabest Debrecen stb stb. Nem tud nyugodtan ülni mert egyfeszt szekálják hogy “menj haza onnan ahonnan jöttél büdös olá ami vagy”. És az az érdelyi magyar aki itt romániában melozik. Itt sem ülhet nyugodtan mert itt is szekáljak hogy "menj haza te bocsánat de igy mondjak hogy bozgor. Menj haxa bozgor ami vagy. Engem nagyon idegesit hogy miért nem lehet egy magyar a saját nemzetisege társaságaban nyugodt mert romániábol jött. Es az a szomoru hogy a magyar a magyart itt Romániaban igy le bozgorozza es azt valja hogy ő román nem magyar pedig magyarok az ősei. Nektek mi a véleményetek errol a szomorú dologrol?? Koszonom elore is.

A rasszizmus egy rossz dolog, ebben mindenki egyet ért szerintem.
Nem ismerlek, nem tudom milyen a bőröd tónusa, de azt kell h mondjam én magamat nem tartom rasszistának, de ha meglátok egy sötétebb tónusú bőrrel rendelkező személyt valamiért beindulnak a valahonnan belém ivódott reakciók, h hozzáérek a pénztárcámhoz, lábam közé veszem a táskám, stb. Ez sajnos így van.
De a székelyek mint pl a Szomszéd néni humoristái más kategória.
Az illyes fajta megkülönböztetések manapság valószínűleg súlyosbodni fognak.
Sajnálom amiket tapasztaltál, remélem az élet kárpótol és megkapod amit érdemelsz!

1 Like

Ritkan szekalnak engem itt Romaniaban azer mert magyar vagyok. Csak az zavar hogy magyar a nagyart miert nem turi?? Hisz egy nemzetiseg egy magyar ver folyik az ereikben

1 Like

Két héttel ezelőtt jártam Romániában és nekem kellemes csalodás volt. Egy hét alatt rengeteg helyen megfordultunk, de semmi negatív nem történt. A magyarok (magyarul beszélők) és a románok is normálisak voltak, az autón magyar rendszám, szóval egyértelmű volt a helyzet. Egy román juhász meghívott minket és leültetett az asztalához. Persze lehet, csak felismerték a lehetőséget a turizmusban, nem tudom. Sajnálom, hogy neked ilyen rosszak a tapasztalataid. :confused:

2 Likes

Sziasztok :slight_smile: erről (sajnos!) én is tudok mesélni. Én felvidéki magyar vagyok kb annyi közöm van a szlovákokhoz, hogy ugye itt élek, és szinte tökéletesen beszélem a nyelvet. Magyar iskolákba jártam, most is magyar egyetemre járok, magyarok a barátaim, magyarul gondolkodom, álmodom, élek. Lehet néha kicsit furán fejezem ki magam, de az az itteni tájszólásnak köszönhető. Mégis olyan sokszor kaptam már meg azt, hogy “szlovák, tót” vagyok. És ez olyan rosszul szokott esni. Mert ugye a szlovákok 70%-a meg simán azért gyűlöl, mert magyar vagyok, és ezt éreztetik is. De kiskortól ehhez már hozzá tudtam szokni. Hozzászoktam, hogy az egyetemen a szlovák tanárom pikkel rám csak azért mert magyar a vezetéknevem. De ezeket a dolgokat megtanultam kezelni.Viszont amikor egy magyar mond rám valamit, az nagyon tud ám fájni. Szerintem ez egy szörnyű dolog.

2 Likes

Én itt németben azt tapasztalom,hogy a román/magyar fiatalok többsége nem tud dönteni a hovatartozását illetően.
Ha a románokkal van gond melóban akkor ők kikérik maguknak hisz magyarok. Ha a magyarokkal akkor minden mocskos kutyának lehordják a magyarokat.
Én sokkal jobban kijövök a mára már “igazi” románokkal. De a szomszédomék (barátnőm és a férje) teljesen normális román magyarok. De egyikük se beszél románul. És nagyon jólesik nekik,h így szeretjük őket mert mesélték ők is milyen megkülömböztetésben részesülnek romániában.
Amúgy meg mindegy az ember milyen nemzetiségű. Mindig lesznek akik már csak azért is beléd kötnek,h épp milyen színű a hajad,hány kiló vagy,milyen a ruhád.
Engem is próbáltak kóstolgatni bizonyos dolgok miatt,amit nem fogok felsorolni mert témán kívüli dolgok voltak.
Le kell szarni. Menni tovább és elérni a céljaid. Jobb bosszú nem is létezik.

1 Like

Hat igazad van. Jo lenne ha ezt a temat a happyhourben is boncolgatnak a sracok nemde??

Kerülik az ilyen megosztó témákat a nagyobb nyilvánosság miatt, így valószínű megmarad a fórumnak.

Szerintem sem kéne nagyon boncolgatni HH-ban. Az erdélyi rajongók így is vagy 2 éve hívják őket oszt még nem jutottak el odáig.
Ne osszuk fel a nézőtábort. Itt nincs olyan,h te magyar vagy te meg nem. Rajongók vagyunk, hűséges nézők. Férfiak és nők. Ninjonok. Egyszóval
#WRTHEVR

1 Like

VR SZIV VR LELEK VR-t NEZEK AMIG ELEK #WEARETHEVR

1 Like

…én magamat nem tartom rasszistának, de ha meglátok egy sötétebb tónusú bőrrel rendelkező személyt valamiért beindulnak a valahonnan belém ivódott reakciók, h hozzáérek a pénztárcámhoz, lábam közé veszem a táskám, stb.

Ez inkább egy védelmi mechanizmus, ami tanulás és tapasztalás útján ivódik bele az emberbe. Nyilván hosszú évezredekkel ezelőtt, amikor még Mamutokra vadásztunk és csontig hatoló fagyban kellett boldogulnunk is létfontosságú volt, hogy mondjuk egy Kardfogú Tigris támadás után a következő alkalommal eszébe nem jut a túlélőknek megsimogatni azon állatfaj további képviselőit.

Tapasztalat > Következtetés levonása > Cselekménymódosítás új, hasonló helyzet kialakulásakor vagy annak megelőzési kísérlete

Ilyesmi az egész, csak tegyük hozzá, hogy a Rassz olyasmi, mint az Isten kérdése például. Tehát a sorrend nem előbb a Tárgy, aztán a hit, hanem éppenséggel visszás. A “Rassz” se létezne ilyen formájában, ha az ember nem kezdené így csoportosítani a saját fajtársait (igazából ezen lenne a hangsúly, ez a lényeg > fajtárs, s innentől kezdve nem lenne szükség tovább boncolni a dolgot főleg úgy, hogy nevezz bárkinek bárkit, akkor is közös Bolygón éltek, tök mindegy, milyen képzelt “országhatárokon” kívül él vagy belül).

Igazából pont azért kezdenek ezek a Rasszok erősebben kontúrozódni, mert a külső behatások, a társadalom hozzáállása egyszerűen afelé tereli őket, hogy azokkal társuljanak, akiknek megnevezik őket. Például ha egy Fekete Bőrűt kigúnyolva négerezel, nyilvánvalóan tartani fog azoktól, akik elítélik a bőrszíne miatt és épp ezért azok társaságát keresi és olyan szokásokat vesz át akár, akik bőrszín szempontból nem különböznek.

Holott minden ember ember. A társadalom generálja a rasszokat és bonyolítja túl a dolgokat. Az ember hozza létre a problémát és szítja a tüzet tovább.

1 Like

Mint azt a folyamatábra is mutatja az ember lát és hall dolgokat és ez befolyásolja a gondolkodását. Egy példa: a c-k között én sok “balhést” láttam, ez azt a reakciót váltja ki, hogy inkább ha tehetem kerülöm őket, mert nem akarok indokolatlanul konfrontálódni. Aztán hogy ez rasszizmus e vagy nem, az nem nagyon érdekel, nem fogok életképtelen módon viselkedni azért, hogy megfeleljek bárkinek. :smiley:

3 Likes

Azért azt egyszerű eldönteni, hogy rasszista vagy, vagy sem. Ha azt mondod, hogy minden színes bőrű lop, csal, hülye mint a segg, vagy, hogy román akkor, biztos lusta, bunkó paraszt, az rasszista. Amíg nem zárod ki, hogy van közöttük normális, rendes ember, addig csak óvatos vagy, esetleg előítéletes.
Ha nem állok szóba egy emberrel sokkal inkább a viselkedése és a “beszédstílusa” miatt van, mint a bőrszíne miatt.

2 Likes

Rasszizmus=tapasztalat vagy tapasztalatnak hívott félelem.

Van egy ismerősöm… ő azt szokta mondani:
Nem vagy te rasszista csak az állatokat jobban kedveled az embereknél!

3 Likes

Hat igen. Van amikor az allatban tobb a becsulet mint az emberben

Ez a mondat inkább a bizalomról szól. Egy állaton lehet látni, hogy mit akar , milyen hangulatban van, többségben nem hazudnak. Az embereken sok maszk van.

2 Likes

Sajnos jelenleg a magyar társadalom szörnyen szét van tagozódva, hatalmas szakadékok vannak egyes csoportok között, amit a politikai érdekek még inkább elmélyítenek. Nem tudom, mikor kezdődhetett a fent említett folyamat, de a kettős állampolgárságos népszavazás kampánya biztos, hogy sokat rontott rajta. Sajnos ott tartunk, hogy a jobb politikai helyzetükért a vezetőink (legyenek azok bármely oldalon) bármit képesek áruba bocsátani, felcímkézni, így akkor például a külhoni magyarok identitásával tették ezt. Jelenleg meg a migránsválság kapcsán van egy hergelt ellentét sokakban az idegenekkel szemben, legyenek azok akár szintén magyarok.

Én személy szerint mindig is csodáltam és becsültem a külhoniakat a kitartásukért, hogy ekkora ellenárban is tudnak úszni.

1 Like
 1. Rasszizmus a családdal kapcsolatban?
  Én ezt egyszer tapasztaltam (nem rasszizmus csak na), amikor mondtam egy erdélyi tanáromnak, hogy szüleim erdélyiek (Nagyvárad) és mondja nekem, hogy az párcium. Én ezt úgy megjegyeztem. Soha nem néztek ki Romániába minket, mert magyarok vagyunk vagy itthon, mert erdélyiek. Azt jön valaki és még erdélyi-magyar közt is különbséget tesz. Mert ha visszacsatolnák Erdélyt, akkor Várad kimaradna?

 2. Migráció
  Tavaly beadandót kellett írnom egy tárgyamra és a migrációt választottam. Különböző cikkek alapján írtam. Az egyik az volt, hogy nagyváradi magyar átjött Mo-ra, az most migráció? Migráns az, aki magyar és magyar földre jött? Szüleim is mehettek volna '89-ben Amerikába is és idejöttek, ugye Haza. Most meg megy el a magyar.

 3. Erdély
  Voltam kint Székelyudvarhelyen általánosban (nem most volt, de sosem felejtem). Annyira magyar-magyar volt ott mindenki. Mert ugye tartod a hagyományokat, Mo-n, meg evidens, hogy magyar vagy, más ünnepi szokás nincs is nagyon (most ilyen Halloweent hagyjuk). De mindenki olyan szépen beszélt, kedvesek voltak, gyönyörű helyen, gyönyörű lelkű emberek. Jöttek hozzánk is, mondták, hogy megkapták ezt a kint magyar vagy fúj, itthon romániai magyar vagy úristen. Mi mondjuk megszerettük egymást nagyon, sírva váltunk el és nyáron is Erdélybe megyünk nyaralni, gyönyörű hely.

 4. Erdélyi vs. tápos magyar avagy bunkó pesti és vidéki paraszt?
  Egyik ismerősöm felvetette a dolgot, hogy az miért van, hogy - visszafelé ugye - erdélyiek azt mondják, hogy ők magyarabbak, mint a mo-i magyarok. Miért magyarabb ő? Tehát ő magát érezte diszkriminálva. És mi az, hogy rájuk van szó, hogy erdélyiek és van hogy úgy használják hogy erdélyi, de te ne hagyd ki őket abból a kategórából, hogy magyar (amikor úgy használod, hogy mo-i). Mondtam neki, hogy ha egy helyen vagy valakivel pl.: Erdély, akkor erdélyinek fogod mondani magad, mert csak ő érti igazán, hogyan is élsz. Lokálpatriotizmusnak nevezik a dolgot. Az igaz, hogy hadd mondjam én is, hogy magyar - más szavunk sajna nincs rá - amikor arról beszélek, milyen élni Mo-n. De ettől még mindenki ugyanolyan magyar, arra meg nincs más szavunk csak ez és mindenki azt érti amit ért.
  Ui.: Hallottam ám már olyat, hogy táposok a magyarok :smiley: Mint ahogy bunkó a pesti, a vidéki meg paraszt… :smiley: (dejó, hogy itt is mindkettőt tudom milyen… :D)

1 Like

Teljesen igazad van. (FÚJ politika gyűlölök erről beszélni és elnézést kérek mindenkitől emiatt) 2015 végéig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban dolgoztam. Orbánék úgy nyertek választást, hogy a nem Magyarországon élő magyarok és (!) magukat magyarnak valló, valamint magyar felmenőkkel rendelkező és/vagy magyar rokoni kapcsolatokkal rendelkező emberek úgy kaptak magyar állampolgárságot, HA rájuk szavaztak. Ennyi. Itt tartunk. Felháborítónak érzem, hogy olyan emberek is szavazhattak akiknek semmi közük ehhez az országhoz, ehhez az élethez (kivétel persze az igazán magyar magyarok akik kinn élnek). Azok döntötték el, hogy mi hogyan éljünk, mert ők aztán nagyon sokan vannak. :confused:
És most politika vége mert utálom.

3 Likes